Kan vi reda ut det här med blyfri bensin och årtal?

Forum Modellspecifika forum OG900 Kan vi reda ut det här med blyfri bensin och årtal?

 • Detta ämne har 10 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2015-05-01 19:23 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #272221
  finn
  Deltagare

  Hej!

  Jag har sökt runt på nätet en hel del och alla säger olika när det gäller vilka Saabar som kan gå på blyfri bensin och vilka som inte kan det. Jag har en Saab 900 GLS från 1982. Det är ju H-motor i den? Och vad jag förstår det som så sitter det alu-topp på och då måste ju ventilsätena vara i stål? Alltså borde det funka fint med blyfri?

  Vissa säger dock att bilar äldre än 1985 ska ha blyersättning? Och när jag ringde till Saabverkstaden här i stan så sa de också att jag skulle köra med blyersättning. Vissa säger att blyersättning inte spelar någon roll oavsätt bil. Kort sagt, alla ger olika bud. Och jag vill bara veta vad jag ska tanka i min 900 från 1982! Bly eller inte bly? 95 eller 98 oktan?

  #273828
  porsche944
  Deltagare

  Då klargör vi det nu! Från slutet av 84 årsmodell kan du köra blyfritt. Ch nr avgör. Så enklast är att säga från 1985 är det ok med blyfritt bränsle. När din bil var ny så kördes den säkert på 97 oktan som fanns då, så 95 är ok om den inte vill spika och glödtända.

  #274184
  finn
  Deltagare

  Okej, tack! Tur att jag av säkerhetsskäl hittills har kört med blyersättning då. Får man bara hoppas att ägaren innan också gjorde det. Men av ren nyfikenhet, min teori om alutopp med stålsäten stämmer alltså inte? Hur ser det ut i motorerna innan 1984 och vad är det som behöver smörjas med blyersättningen?

  #276029
  M.Broberg
  Deltagare

  gäller enbart 8v va?

  #276109
  stefan
  Deltagare

  rent generellt kan man vara vidlyftigare än så här…………..skippa ersättningen helt, du kommer inte att uppleva nåt problem vilken bil du än har för varningarna är extremt överdrivna.
  Jag har kört gammelbilar som bruksbil i tiotusentals mil utan ersättning och nån gång emellanåt har man väl lyft på toppen av andra orsaker och det har inte varit nå speciellt slitage och hur ska det då vara på en bil med alutopp och stålsäten? Du kanske får köra 20k mil innan det kanske ev händer nåt………….Då kan man ju lika gärna rusta sig med en iordninggjord reservdelstopp man har i beredskap och bara byta.

  Det är klart att om man utgår ifrån en V4 som har brända säten från start och kanske dåligt med ventilspel, då kanske det händer grejer snabbt men håller man koll på spel och motorn i övrigt är frisk så kan man nog åka en herrans massa mil utan problem.

  En renovering med lösa säten som verkligen anpassar allt för blyfritt kanske ökar livslängden med 50k mil men hänger resten av bilen ens med så länge? Elelr kör jag så mycket överhuvudtaget med en hobbybil tex?

  #276301
  anders dahl
  Deltagare

  Varför ta risken att förstöra något Stefan?
  Om tillverkaren hävdar att bilarna ska köras med blyersättning på bilar före 1985 så gör man det.
  Saab har ju inte haft någon ekonomisk vinning i att påstå det, snarare tvärtom faktiskt, verkstadsjobb…
  Blyersättningen kostar ju väldigt lite per mil och man slipper då riskera en renovering av toppen, så varför chansa?
  Dumdristigt i mina ögon. Man kan ha tur som du och slippa problem, men den smällen kanske nästa ägare åker på.

  #277834
  M.Broberg
  Deltagare

  håller med Anders… dessutom så är ditt argument rätt dåligt Stefan, för hur länge kommer det finnas reservdelstoppar att få tag i? och vem kommer betala dom summorna som krävs för nya säten med allt vad det innebär.

  #278537
  Dicst
  Deltagare

  Jag tror nog Stefans inlägg skall ses mer som en del i en teknisk diskussion om blyat vs blyfritt och konsekvenserna av vilket val man gör. Det fanns ju som bekant många bud ute på byn som trådskaparen indikerade.
  Alla gör självklart det man tror blir bäst för sin applikation baserat på den risk man kan bedömma och är beredd att ta med tillgänglig information.

  Med vänlig hälsning,
  /D

  #281273
  stefan
  Deltagare

  ja biltillverkarna säger ibland att man inte ska byta växellådsoljor också, det håller bilen ut………..
  Det biltillverkarna säger om blyfritt kontra ersättning är såklart en rekommendation för de kan ju samtidigt inte säga att det är helt skadelöst att köra utan ersättning och sen få en hel hoper bilägare efter sig som mot förmodan har hittat nån slitage och kan bevisa att det beror på det.

  Det jag pratar om är bara generella egna erfarenheter baserat på 30 års allbilsskruvande. Det är upp till var och en att ta till sig den information som finns.
  Min alldeles egna uppfattning är iallafall att har man en bil med alutopp och stålsäten och har koll på ventilspel så kan man med all säkerhet köra en ohyggligt massa mil utan ersättning. Har man en bil med gjutjärnstoppar så är slitaget högre såklart men det är samma där, är utgångsläget friskt och ventilspelet okej så kan man köra väldigt länge där också. Accelererar slitaget så märks det med all säkerhet på ventilspelet.

  Hur länge det kommer att finnas reservdelar vet man ju såklart inte men generellt sett så tror jag 99/900 ägare borde agera ganska radikalt för som det är nu så försvinner nog grejerna med raketfart för ingen vill ju ha dem och allt går ju på tippen eller skroten.

  #281473
  morsole
  Deltagare

  Sen kan man köra på etanol i stället, för där blir inte avgassäten så varma som på fulsoppan. Om man inte snålkör så in i så går det alldeles utmärkt.

  OM man nu skulle oroa sig om ventilsäten.

  Under åren innan jag ”upptäckte” spriten körde jag vanlig h motor insprutare på bensin utan någon som helst tillsats, och det hände aldrig något där.

  Mvh Johannes

  Bor i Sjöbo, bra på gamla bromsar bl a!

  #282511
  bovy
  Deltagare

  Själklart finns det alltid olika svar på en sådan här fråga. Vissa hävdar att det går, vissa inte. Andra förespråkar sprit som ett alternativ. Det är upp till dig själv att avgöra vad som är bäst för din bil. SAAB däremot anger detta i ett servicemeddelande….

  Stolt ägare till 1360 kilo kärlek.

  Bilagor:
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng