Köpa polermaskin, vilken?

Forum Övrigt Allmänt Köpa polermaskin, vilken?

 • Detta ämne har 32 svar, 10 deltagare, och uppdaterades senast 2008-08-27 20:17 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 33 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18430
  jean
  Deltagare

  Jag funderar på att skaffa mig nån form av polermaskin, men vet inte riktigt hur man ska resonera.. Högvarvig? Lågvarvig? Någon här som kan rekommendera någon bra polermaskin? Den får inte kosta hur mycket som helst, det vill jag tillägga..

  #125384
  roger
  Deltagare

  Ska du bara ha en maskin så får du bestämma dig om du ska ha en med 1 eller 2 dynor.

  Ska du ha 2 så är det USA tillverkade Cyklo. 1 dyna så är det Flex eller Festo.

  Köp en beg. på blocket, finns ibland från 1500-2000kr där.

  Det där billiga skitet som säljs på allehanda ställen vet jag inget om, dom jag nämnt kan du renovera och köpa delar till, de tär en enorm fördel, du sliter aldrig ut en sådan, det går inte renovera kinaskräpet, går det sönder, börjar lukta bränt, skramla eller vad som så är det bar soptunnan som gäller.

  #125386
  jean
  Deltagare

  tack för tipsen. vad är egentligen bäst? 1 eller 2 dynor?

  #125387
  roger
  Deltagare

  Har du en matt bil så är det enklare få bort oxiden, (det som är matt) med en maskin med 1 dyna. Går fortast att få en bil blank igen, fast det blir ofta blackigt.

  Dom med 2 dynor kallas oftast för vaxpåläggare, fast jag brukar köra både rubbing och polish med den för den har en fördel, det blir inte blackigt när du kört över lacken. Det är för dynorna både snurrar och oscillerar.

  Ändrat Stavfel…

  #125389
  jean
  Deltagare

  Ok, förstår ungefär.. Fast ”blackigt”? Vad menar du då?

  #125395
  walle
  Deltagare

  finns en jävligt bra på jula för 600kr med steglös display upp till 5000varv du får med extra kol med en dyna. har använt min till ca 20 bilar nu bättre poler maskin har jag aldrig haft varför köpa dyrare?? OCH MIN MASKIN ÄR BILLIG MEN INGET SKRÄP ELLER SKIT ;;;

  #125396
  kung sudoku
  Deltagare

  Ja, just steglös display är ju kanske inte nödvändigt…

  Men, då jag på hobbynivå polerat en hel del bilar åt folk så tänkte jag bidra med mina erfareheter. Jag kör själv med en Flex, roterande maskin, samt med en dubbelhättemaskin som komplement. Den senare härör ifrån Rusta….

  Flexen är en proffsmaskin, som till skillnad från många billigare maskiner har en mindre polerskiva 115mm, samt är en smidigare maskin än de billigare maskinerna som ofta har 180mm skiva. Med en smidig maskin är det lättare att jobba och lättare att komma åt.
  För hobbybruk, delar jag i övrigt Walles uppfattning att en budgetmaskin duger gott. Priset man får betala är i viss mån kortare livslängd och sämre ergonomi, men detta kan ju vägas upp av det lägre inköpspriset, om man inte använder maskinen varje dag.
  En roterande maskin bör hanteras av en van person då risk för genompolering eller bränning av lacken föreligger, även om det i viss mån också beror på vilket medel man använder.

  Maskiner med dubbla hättor är ofta en variant av Cyclos maskin. De kan dock inte jämföras med denna maskin ur kvalitetssynpunkt. De skramlar och är av tvivelaktig kvalitet, men i mitt fall duger det ändå. Maskinen nyttjas till enklare polerjobb som polish och vaxning, vilket inte är lika tidsödande och krävande som att göra en rosa Saab 9000 röd igen.
  Vinsten med en ocsillerande maskin med två hättor är att risken för polerrosor minskar. Det är inte heller så stor risk för att polera igenom lacken.

  Jobbar man med underhållspolering av hyfsade bilar duger en med dubbla hättor gott, men är det mycket repor och djup oxid så duger bara en roterande maskin.

  Om man väljer en dyr eller billig maskin påverkar nog livslängd, ergonimi och plånbok mer än själva resultatet på poleringen.
  Resultatet beror ju till stor del av vilka medel man använder och inte minst…vem som håller i maskinen i fråga.

  Lycka till med valet!

  Mvh Linus

  #125401
  janneh
  Deltagare

  Ja, det är väl som vanligt att man får vad man betalar för. Om du är en ”puts-nisse” som har en fin bil och lägger mycket tid på att behålla den i det skicket tror jag du vinner på en top-of-the-line amatörmaskin eller en proffsdito. Det finns få saker som är så irriterande som att ha dåliga grejer som man behöver använda ofta! Själv tar jag bort den värsta oxiden och lägger på lite vax och har en Turtle 1-hättas som jag köpt på rea. En enkel, billig modell men jag tänkte att om Turtle vågat sätta sitt namn på är den nog inte i det riktiga bottensegmentet, i alla fall…

  #125406
  roger
  Deltagare
  jean wrote:
  Ok, förstår ungefär.. Fast ”blackigt”? Vad menar du då?

  Samma som ”polerrosor”..

  #125407
  roger
  Deltagare
  walle wrote:
  finns en jävligt bra på jula för 600kr med steglös display upp till 5000varv du får med extra kol med en dyna. har använt min till ca 20 bilar nu bättre poler maskin har jag aldrig haft varför köpa dyrare?? OCH MIN MASKIN ÄR BILLIG MEN INGET SKRÄP ELLER SKIT ;;;

  Tro mig, jag har testat billiga så jag vet skillnaden.

  Felet med dom billiga är att dom inte är starka nog, man kan alltså inte köra sakta och ha lite tryck på samtidigt. Dessutom så brukar dom som är billiga inte heller gå så sakta på lägstafart som man vill. Maxvarv på en polermaskin man har nytta av 2500rpm. En som varvar 5000 är i mina ögon mer en vinkelslip än en polermaskin. Testa en Flex eller Festo så vet du vad jag menar…

  #125414
  berra_bus
  Deltagare

  För ett tag sedan satt en hel dag och sökte svaret på samma fråga på internet och jag kom fram till att för hobbybruk är det Biltemas 2-trissmaskin som gäller. Bra pris och tydligen bra resultat. Vi Bilägare gjorde en test och här http://www.smartson.se/test/fritid/polera-lattare.htm?partner=1 står lite om den.

  Hur som helst köpte jag en sådan och är helnöjd. Läste oxå att polertrissorna som följer med maskinen är inte så bra så de har jag inte provat utan köpte andra (Smartab).

  #125419
  jean
  Deltagare

  Tack allesammans för alla svar! Nu ska jag smälta intrycken, få se vad det blir!

  #125421
  enimem
  Deltagare

  Du har rätt polertrissor och polermedel är viktigare vid enstaka poleringar än en proffsmaskin, köpte själv en med dubbeltrissa på Clas Ohlsson och en enkeltrissa på Jula.
  Sedan köpte jag 3M:s polermedel och trissor. Resultatet blev toppen, har fått mycket beröm för min 93:a som lackades i stallet och sedan polerades upp.

  #125480
  alfamats
  Deltagare

  Håller med Roger när man snackar enkeltrissad roterande maskin.En sak som är väsentlig är den automatiska varvtalregleringen.Det finns inte på de billigare maskinerna.Det är ganska bra så maskinen håller samma varvtal hela tiden.Men det finns maskiner som inte är svindyra och har automatisk varvtalsreglering,tex Atlas,AEG,Milwaukee (verkar var samma maskin fast olika färg)Dessutom så är de smidiga.De billiga dubbeltrissiga maskinerna funkar jättebra,har haft en i 5 år nu.Dessutom är dessa maskiner i plast lite lättare än cyclos som är i metall.Och det finns rekondare som kör med de billigare makinerna t.o.m.Mest för pengarna helt klart.
  Håller med ang 3M polermedel,speciellt rubbing och polish.Annars har sonax en pro-serie som är helt suverän som brukar gå att beställa genom biltillbehörsfirmor / Mats

  #125504
  saabaero
  Deltagare

  Har köpt billiga polermaskiner tillsammans med en polare.
  Köpte först en ”Waxmaster 2000” och det är nog 10-15år sedan nu. Det var när det började komma polermaskiner. Den vibrerar något hemskt och är svag som attan och är svår att komma åt med, men funkar för waxet.
  För några år sedan blev det en maskin med dubbla huvuden från Rusta. Billig Kinamaskin som köptes innan varvtalsreglering kom. Väsnas ordentligt så jag använder hörselskydd men gör jobbet hyffsat.
  Vi polerar och waxar våra bilar 1-2ggr/år + att någon annan polare lånat maskinerna. Dom används alltså till 5-6 bilar/år. Maskinerna funkar klanderfritt än idag så nog duger kvalitén för hobbybruk.

  Jag tror inte begränsningen i resultatet ligger i maskinen utan snarare i den som kör 🙂

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 33 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng