Köra längre tid utan frihjul V4:a

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Köra längre tid utan frihjul V4:a

 • Detta ämne har 4 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2019-05-13 16:22 av .
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #457134

  Hej,

  Jag läste någonstans att 2-taktarna är känsliga för körning utan frihjul, dvs att naturlig motorbroms skulle vara skadligt för dessa. Jag undrar därför om samma sak gäller med V4orna? Jag har problem med mitt frihjul som slirar och dummar sig ibland och vill känna mig lugn med att kunna köra utan frihjul tills jag fått ordning på det hela.

  #457137
  fuling
  Deltagare

  Ingen skada att med motorbroms i en V4. Men lådan är inte skapt för köras hårt med motorbroms.
  V4 skall ha frihjul, mycket av charmen, mao LAGA 🙂

  #457138
  saabcustom
  Deltagare

  Kanske det räcker med att byta olja i lådan eller som i mitt fall (väldigt gammal försyndelse) fylla på olja …

  Nån kanske har tips på bra oljor ?

  / Kenth

  #457145
  Janne Hagnell
  Moderator

  Många säger att frihjulet är okänsligt för oljetyp. Själv hade jag väldiga problem med frihjulet när jag körde på Quaker-oljan klubben säljer. Den är SAE 70. Bytte till Castrol EP90, alltså en SAE 90, och nu slirar frihjulet i princip aldrig!😊 Dock rätt trögväxlat när det är kallt så nästa gång tänkte jag testa en multigrade 80-90.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #459016

  Ja det är väl ”snortillsatserna” i moderna växellådsoljor som ofta ställer till det, och det faktum att det är en hypoidväxel i saabgurkorna gör knappast saken bättre. Hypoidväxeln vill ha det snorigt, medan frihjulet vill ha det lagom ”kärvt”. En enda gång har haft en V4-låda som slirat några gånger i frihjulet, och jag HAR FÖR MIG det försvann när jag bytte olja. Vill också minnas att slirningarna uppstod på vintern strax efter kallstart.

  Någonstans har jag läst att äldre växellådors synkroniseringsringar kan skadas av en del moderna växellådsoljor pga att tillsatserna är kemiskt aggressiva, och att man därför inte ska välja en ”högre” klassning än GP-4. Jag är ganska säker på att jag själv hällt Biltema-olja GP-5 i min V4 för många år sedan och aldrig haft några problem med vare sig slirande frihjul eller dålig synkronisering.

  Eftersom växellådorna konstruerats för att köras med frihjul GISSAR jag att de KANSKE kan vara känsliga för de axiella krafter som uppstår om man låser frihjulet. -De snedskurna kugghjulen får då axlarna att slå fram och tillbaka axiellt och om godset i växelhuset eller något lager inte är dimensionerat för detta kan det kanske hamra sönder något till slut. Frihjulet är som sagt en fantastisk uppfinning på flera sätt, och jag tycker det är en förbannad synd att inte utnyttja fördelarna om man har den möjligheten. Förutom att skona koppling och växellåda, samt göra körningen bekväm kan det spara bränsle. Det lockar också till vettigare körning för de som har oskicket att motorbromsa genom att ”växla sig nedåt” i hastighet innan man använder bromspedalen för den sista lilla inbromsningen. Jag har åkt med MÅNGA som kör så, och det är total idioti på fler än ett sätt.

  Enda gångerna det är befogat att låsa frihjulet är om det slirar, om man behöver rullstarta bilen, om man har dålig handbroms, parkerar i uppförslut och om man åker i bergiga trakter där ständig bromsning utför riskerar att överhetta bromsarna. Vill minnas att tvåtaktarnas instruktionsbok säger att man ska låsa frihjulet vid alpkörning, men slå av tändningen och ge lite gas vid motorbromsningen så att motorn får smörjning. Jag har aldrig kört Saab TT, men misstänker motorbromsningen hos en sådan är betydligt svagare än hos en V4.

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng