Krymp och Sträck maskin

Forum Övrigt Allmänt Krymp och Sträck maskin

 • Detta ämne är tomt.
Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #481004

  Hallå!
  Tänkte skaffa mig en krymp och sträck maskin för att kunna göra lite mer snygga böjar på plåten. Finns ju en hel uppskö maskiner. Om jag läser Bengt Bladhs bok
  https://www.klassiker.nu/reportage/platguruns-masterverk
  Så använder han Eckhold, men, han här ju proffs på det där.
  Så jag tänkte skaffa något enklare.
  Någon som har erfarenhet av vad man skall välja? Ser att det finns både fotmanövrerade och handmanövrerade, och MASSOR av olika prislägen….
  Tor

  #481010
  Saab_ahed
  Deltagare

  Hejsan,

  Här finns krymp & sträck maskiner i den ekonomiska klassen.
  https://verktygsboden.se/krymp-straeckmaskiner-50.1.2041.1

  Ha de gött 🙂

  #481011
  saabcustom
  Deltagare

  Hej,

  Under mina år som amatörbilplåtskagare så insåg jag att en krymp-o-sträck är mycket behändig pryl. Jag fick låna en fotmanövrerad sak som jag hade mycket nytta av. Just som jag var som bäst i krymp-o-sträckartagen så blev jag tvungen att lämna tebax verktyget.

  MEN, en fotmanövrerad sån VILLE jag ju bara ha så med den budget jag hade så blev det såhär:

  Krymp&Sträck deLux

  Du VILL ha en fotmanövrerad, helt enkelt för att du behöver båda händerna att hålla i plåtbiten utan att behöva dra i en spak som du knappt kommer åt. Det kan ju vara stora plåtbitar t.ex. att du vill rätta till kanten på en skärm eller nåt..

  Och… är det bucklor på en i övrigt slät plåtyta du vill krympa och inte har varken induktion eller gassvets så kan du göra en slipskiva till vinkelslipen men i 2-3mm plåt (med runda och fina kanter) . sen tar du den och ”slipar” det som ska krympas. Efter ett tag (nån minut kanske) så tar du en blomspruta och kyler det ”slipade” stället med vatten. Så kan man hålla på ett par tre gånger så är plåten lokalt krympt och bucklan borta. Fattigmanslösning som funkar utmärkt (för mej iallafall).

  mvh / Kenth

  #481012

  Har själv den för 3895:- i länken. Lite racklig i stag ner till pedalerna men gör absolut sitt jobb. Köp inte med enkelt huvud då man ofta måste dra tillbaka några millimeter vilket innebär att byta käftar gång på gång. Gick en plåtkurs, efter den så köptes denna. Skulle gjorts för 20 år sedan om man haft den kunskapen då.

  #481037

  Hallå alla.
  Jättetack för informationen här. Fullt klar nu att det skall vara 2 huvud, och fotmanövrerad!
  mvh
  Tor

Visar 5 inlägg - 1 till 5 (av 5 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.