Missljud motor T8, vevlager?

Forum Modellspecifika forum OG900 Missljud motor T8, vevlager?

 • Detta ämne är tomt.
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #477897
  martin h
  Deltagare

  Hej!

  Har tyvärr fått ett missljud från motorn i grabbens 900 T8 -85. Låter som ett lite orytmiskt ”dunkande”. Verkar komma mitt infrån motorn, och inte från toppen (har lyssnat med stetoskop, men är svårt att dra några slutsatser). Börjar luta åt ett vevlager eller ramlager. Någon som har några bra tips på hur man kan säkerställa om så är fallet innan vi river motorn?

  /Martin och Edvin

  #477901
  saabaero
  Deltagare

  Om ett vevlager gått ner sig och blivit glappt kan man identifiera det via tändstiftshålen.

  Skruva ur stiften.
  Rotera motorn och kolla vilken kolv som är på väg neråt
  Tryck med en mejsel på kolvtoppen.
  Går det känna att kolven trycks ner har du ett problem

  Upprepa på samtliga cylindrar

  #477967
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej. Ovala kolvar har förekommit på många Saabar. Kan ge ett dunkande ljud vid last och värst vid kall motor och bara vid vissa varvtal. Eftersom ovaliteten ligger tvärs lastriktningen är det inte farligt. Har ni tur så är det bara det. Glappa lager kan också ses på fladdrande oljetryck. Hoppas på det bästa/Gunnar

  #478109
  martin h
  Deltagare

  Hej!

  Tror nog på lager tyvärr. Det är i princip tyst när motorn är kall, men blir värre när den blir varm. Vi har testat att rycka en tändkabel åt gången, och det blir markant skillnad på en cylinder, medans de tre andra inte förändrar ljudet.

  Planen nu är att lyfta ur motorn och göra en renovering. Kommer säkert att behöva lite råd från rutinerade motorrenoverare 🙂

  Tänker oss att byta kolvringar, vevlager, ramlager samt lagren vid kolvtapparna. Sedan får vi se när vi tagit isär om det har uppstått några skador på veven. I så fall så har vi en reservmotor att plocka ifrån. Om det inte är några skador på veven så borde det väl gå bra att byta till standarddimension på lagren? Mäta spelet med plastigauge är kanske en bra idé?

  Återkommer säkert med frågor/rapport när motorn är på bänken.

  /Martin

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.