Problem med femman

Forum Modellspecifika forum OG900 Problem med femman

 • Detta ämne har 10 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2012-11-13 20:17 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #26035
  nemesiz
  Deltagare

  Hej på er alla på detta trevliga forum.

  Nu är de så att jag har köpt mig en 900i från 89 som bara har gått 7500mil. 😀
  Men den har ett stort problem, de är nämligen så att jag tror att de har varit inbrott i den och dom har nog försökt att ta den med. Resultatet av detta är att jag få inte in femman, jag kan tvinga in den om jag våldar lite men den hoppar ut direkt.
  Som sakt jag tror inte att de är nån problem med själva växelådan, alla andra växlar funkar.
  Spaken känns lös när man lägger i non växel (hela spaken gå att röra typ fem milimeter) och de fins ingen riktig neutral läge, den rör sig helt konstigt mellan växlarna.

  Jag har kollat igenom trådarna her på forumet men hittar inte riktigt svar på min fråga.

  Mvh Darek

  #193514
  saabaero
  Deltagare

  Om övriga växellägen ligger på rätt ställe har du antagligen felet i spakstället men kolla även ”gummiknuten” som sitter på växellänkaget mellan torpedvägg och växellåda.

  För att kolla spakstället kränger du av växelspaksdamasken och skruvar dig neråt.
  Visar det sig att något i spakstället är trasigt så det måste lossas blir det mycket enklare att skruva om man plockar bort passagerarstolen (4skruvar)

  #193518
  nemesiz
  Deltagare

  Hej.
  Tackar för snabb svar. Ska kolla de så fort jag har möjlighet. De jag märkte me är att själva växelspaken är lite krökt framot precis ovanför gummi skyddet, så de är derför jag tror att de är non som har sparkat på den.
  Återkomer med svar.

  #193535
  joh900
  Deltagare

  Antagligen har de sparkat spaken ur backlåset, isåfall så är nog dreven till backlåset skrot och antagligen sprickor i nedre plastkulan på spaken.

  #193537
  michelle
  Deltagare

  Jag tycker att det låter som om det styrstift som sitter i änden på spaken är slitet eller har gått av. I så fall: Om du har tur går det att skruva ut det lite till. Om du har otur behövs en ny växelspak, men den är superlätt att byta i så fall.
  Jag hade just det problemet på en av (alla) mina 900, dvs att alla växlar utom femman gick i och spaken var lite sladdrig.
  o den var alldeles särskilt fladdrig när man försökte hitta femman, högst uppe till höger där.
  Problem fixades lätt genom att skruva ut det där stiftet. Jag har för mig att man måste ha en smal dorn får att slå ut ett låsstift, men sen är det bara att skruva ut stiftet några millimeter till, knacka tillbaka låsstiftet och montera tillbaka spaken.
  Har du riktigt otur så har ju, som joH900 skriver, backspärren pajat och det är numera inte godkänt på bilprovningen.
  Det är lite besvärligare att fixa, eftersom hela spakställslådan måste ut. Men det finns reservdelar på Speedparts som tur är.
  Men om nyckeln inte går att ta ur om inte backen ligger i, då är det ju inga problem med den saken.
  Grattis till bilköpet i alla fall. Hoppas du fick en viss rabatt på grund av växelspaksproblemet ändå. :tssk 🙂

  #193539
  nemesiz
  Deltagare

  Hej.

  Ja backspärren funkar inte och jag vet inte hur han som hade bilen innan fick den igenom besikningen för att han köpte den som den va och trodde att de skulle va lätt att fixa, sen trötnade han och sålde vidare.
  Ja har sätt att de fins reservdelar till backsärren på speedparts, men är de non som vet om de fins nån skis på hur de ser ut i nån reperationshandbok eller om de fins nån her på forumet som sitter på en och kan tänka sig att skicka den så skulle de vara guldvärd.

  #193540
  michelle
  Deltagare

  Det finns en tråd på svenska saabklubbens forum om det här med backspärren.

  http://forum.saabklubben.se/viewtopic.php?f=9&t=4367

  #193541
  nemesiz
  Deltagare

  @Michelle wrote:

  Det finns en tråd på svenska saabklubbens forum om det här med backspärren.

  http://forum.saabklubben.se/viewtopic.php?f=9&t=4367

  Tackar.

  Har inte hunnit att kolla på de en, behöver bilen varje dag nu så tiden fins inte.

  Men när blev tvång att backspärren måste funka hos SBP, ja kommer ihåg att jag va hos dom med en kundbil i sommars (900 från 88) backspärren funkade inte på den, han som gjorde besykningen är gammal saab åkare och han testade inte ens detta.

  Mvh

  #193543
  joh900
  Deltagare

  Reglerna om stöldskydd (backlås/backspärr) trädde i kraft vid årsskiftet 2012, samtidigt som de la till regeln att ingen varningslampa för airbag får lysa

  #193545
  turbocab
  Deltagare

  Fast kontrollen av backlåset är milt uttryckt sporadiskt…. I alla fall om bilen i övrigt är fin så verkar kontrollen av detta vara rätt dålig – i mitt fall 2x utan kontroll bara i år! 🙂 Men har man otur så….

  En ny spak låter det som att TS behöver, minst. Men det är ju bara ta vilken som helst egentligen, det bör finnas massor av dylika utbytta liggande hos 900-folk. Med lite otur så är stället skadat också av sparkandet, men det får vi väl hoppas inte är fallet.

  #193628
  nemesiz
  Deltagare

  Hej.

  Nu har jag haft tid att kolla på bilen.
  Resultatet av detta blev en bättre begagnad växelspak, den gammla va böjd som en banan. En bättre begagnad växelänkage, den gammla va de glapp i. Jag bytte dom två grejer och gjorde en justering på länkaget. Nu är de lättar att röra sig mellan växlarna och lägge för femman fins, men lägger jag i femman så hoppar den ut så fort jag ge lite gas.
  Jag kan bara tänka mig två grejer, den ena är att föra ägaren justerade på fel sätt och förstörde synkringen på femman.
  Den andra grejen började jag tänka på efter att ha varit i kontakt med en gammal Saab mekaniker som sa att jag ska kolla om inte gammla ägaren har försökt att göra en justering i själva växelådan. mekaniken sa att man kan justera på axlen som ligger precis bakom locket der man fyller på olja i växelådan.
  Jag har aldrig mekat med en växellåda så jag ska åka till den mekaniken nån gång nästa vecka och han skulle kolla på de.

  Mvh Darek

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng