Saabs framfart i Kina

Forum Övrigt Allmänt Saabs framfart i Kina

Detta ämne innehåller 13 svar, har 7 deltagare, och uppdaterades senast av 2009-10-27 07:31.

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #20967

  emul
  Moderator

  Efter snart två veckor i Österled har Saabsuget återkommit lite. Min underbara sambo tog idag med mig till ett ställe hon ser varje dag hon åker till jobbet. En av de trevligare utflykterna so far.. 😀

  Det finns tydligen 2 återförsäljare för Saab i Kina.. En i Shanghai och en i Beijing! Den förra som vi idag besökte öppnade för 2 år sedan. 5 bilar fanns att titta på i utställningshallen. Ni skulle ha sett säljarnas miner när jag förklarade att jag har 5 Saabar hemma.. Annat värt att notera är att de saluför flera modeller av 9-3:an, endast Aero sedan av 9-5:an. Sett två sådana på gatorna här i Shanghai, that’s it. Siktat ungefär dubbelt så många Volvo V50 och tusentals Volvobussar. All kollektivtrafik medelst buss i Shanghai nyttjar Volvobussar!

  ..och sen fick jag med mig en trevlig souvenir också!

  Vad är väl Kinesiska muren, mångmiljonstäder, häpnadsväckande tempel, otrolig mat smakmässigt och prismässigt, tebutiker, insektsmarknader och annat mot en broschyr om Saab på kinesiska?! 😉

  Är någon road är det bara kul att senare dela med sig av lite mer intressanta erfarenheter och bilder härifrån. Underbart land, otroligt trevliga och hjälpsamma människor!

  #146929

  berra_bus
  Deltagare
  emul wrote:
  Underbart land

  Beror lite på var man befinner sig 🙂

  Jag bodde där under 2004 och 2005 och reste runt över hela Kina och det finns garanterat det mesta av det mesta. Bilden är tagen dagtid och så ser det ut ca 365 dgr per år i vissa delar. Jag hade bott i Beijing i 2 månader innan jag såg blå himmel för 1:a gången.
  Kul iallafall att SAAB har hittat dit.

  edit: stavfel

  #146945

  j_jaderstrom
  Deltagare

  Håller med… det är ett Underbartland. Jobbar i detta nuett i Kina och det är mycket sällan man ser den blå himmelen. Det komiska med Kina är att ser man en volvo tex så är det skillnad på volvo och volvo. Kallas localy made och står inte så högt i kurs. Har man däremot svart bil med tonade rutor har man företräde-det är coolt. Dock har ju Kina gjort ett framsteg för miljön och förbjudit samtliga bensindrivna mopeder i Beijing, så det är elmoppe som gäller vilket i sin tur är livsfarliga då dom rör sig uppemot 40km/h helt ljudlösa, sett ett flertal incidenter. Har en kollega som jobbat i arabvärlden där det numera inte är så hög status på att ha en ferrari eller annan exotisk sportbil då så många har råd med det. Däremot är registreringsnummer heta och auktioneras ut till priser utöver bilens värde, likaså med telefon-nummer, har man ett bra sådant så behöver man inte gå ut för att träffa tjejer – dom ringer…..

  #146947

  walle
  Deltagare

  skiljer priset nåt då på nya saabar i kina å sverige?? mvh

  #146949

  andersson__
  Deltagare

  Är det så skitig luft i kina? Sämre än i New York? Hört att den ska vara rätt dålig även där.

  #146950

  turbocab
  Deltagare

  I senaste numret av Motor så står det att om samarbetet blir av med Königsegg och Kinesiska intressen så kommer kanske nuvarande 9-5 tillverkas i Kina! Intressant alltså, Saab blir budget licens bygge ala tex Renault i Rumänien mm. Bra eller dåligt? Tja, säg det.

  Har själv vart litegrand i Kina, och en vecka i Shanghai står man ut, sen spydde jag på trafiken, luften, folket, maten. Precis allting fakiskt. Det är ett fullständigt vidrigt ställe! Och efter nyår skall jag nog dit igen. Kanske stan växer på mig då. Fan trot. 🙂

  #146970

  rodder76
  Deltagare

  Jag vill oxå ha kinesiska broschyrer…….

  #146977

  emul
  Moderator

  Självklart finns det mycket att ”förbättra” i detta enorma land. Miljömässigt är stora delar en ren katastrof. Enligt WHO finns 8 av de 10 mest förorenade städerna i världen i just Kina. Ändå har mycket också gjorts för att förbättra luften i städer som Beijing och Shanghai de senaste åren. Enorma ansatser gjordes i Beijing inför OS. Motorcyklar och bensindrivna mopeder förbjöds som ovan nämnt, alla taxibilar i Beijing byttes i ett enda slag ut mot nyare VW Santana (finns bara i Kina men i stora mängder, grattis VW!). Just att förbättra luftkvalitén står högt på listan över satsningar här.
  Ett stort problem i Shanghai är det eviga byggandet, dammet finns överallt och lukten av intensiva markarbeten och metanfrisläppning är i vissa delar hela tiden närvarande.
  Ska man åka hit nån gång och turista eller vara hemmaman (jag envisas med att påstå att jag är hemmaman nu, jag gillar inte att vara turist) så är september-oktober nog att rekommendera. Det är tydligen aldrig så bra väder som nu – 25 grader, halvblå till helblå himmel och inte särskilt fuktigt.

  Jag kan förstå Turbocabs tanke om trafiken i Shanghai, den är hysterisk. Lyckligtvis behöver man inte nyttja den själv, tunnelbanan är galet billig (SL har rätt mycket att lära..) och i tid. Trångt ibland men det kan man ta om man betalar 3 kr per resa. Men hur man kan tröttna på ”maten” på en vecka, det kan inte jag förstå. Det går att få tag på precis vad som helst här, allt från klassiskt Shanghaikök till köttbullar med potatismos på IKEA. Att tröttna på den kinesiska maten känns som att klumpa ihop lite mycket saker, det finns så sjukt mycket olika sorters mat, olika regioner och annat. Jag älskar att testa nytt, mitt problem här är att jag brukar försöka undvika kött. Helst helt. Det är inte så enkelt när man är svindålig på kinesiska.. Men med så trevliga och hjälpsamma människor som man möter så löser det sig ändå. Många unga i Shanghai pratar hjälplig engelska och är minst sagt roade av att prata med mig och vill hemskt gärna ta ett kort också. Får jag hjälp med att köpa god mat så är det lätt värt det! 🙂

  Walle, priserna på bilarna är i det närmaste samma här som hemma. Värt att betänka att det samtidigt går att hos en skräddare sy upp en kostym för en femhundring utan problem. Då börjar man inse hur mycket pengar 600000 för en knallblå cab är för den genomsnittlige kinesen..

  Men – Turbocab, Jäderström och Hässelgren. Förutom tröttsam trafik och annat, det fanns inget ni gillade med landet och kulturen låter det som?

  #146978

  berra_bus
  Deltagare

  Jodå, ville bara pålysa att det inte alltid är ett underbart land. Jag tycker Kina är ett oerhört spännande och fascinerande land som skiftar otroligt mkt beroende på var man befinner sig. Jag bodde i Beijing och tranporterade mig nästan enbart med cykel vart jag än skulle så jag slapp det mesta av trafikstockningarna. En stor skillnad är att där så är bilar no1 och cyklister och gångtrafikanter får hålla undan. Bilisterna prejar cyklisterna för att komma fram och alla skall fram först. Jag upplevde att Shanghai låg mycket längre fram i ett västerländskt tänkande map miljö och samhälle. Man kan som du nämner klara sig ganska bra på engelska i Shanghai men i övriga Kina är det ett problem (eller var då iallafall). Redan då var i princip alla taxibilar i Shanghai Santana med AC. I Beijing fanns det allt möjligt skit och man skulle inte ta på sig bilbältet för det var så skitigt så det blev en brun rand på skjortan om man nu gjorde det.
  Maten är helt ok men jag tyckte Beijingmaten var bättre än den i Shanghai. Man bör dock lära sig vad det heter på kinesiska eftersom engelska menyer och språkbegåvad restaurangpersonal är en bristvara om man inte är kring stora turistställen eller större hotell i stortstäder.
  Jag hade en liten restaurang som jag gick till ett par gånger i veckan och en dag när jag fått in maten kom en servitris och drog mig i armen och ville jag skulle följa med till kassan. Och tänkte jag vad är det nu då. Där står en ”vit man” och har tydliga problem med att göra sig förstådd. Jag frågar honom på engelska om det är några problem och han förklarar då på dansk-engelska att han har försökt beställa kuckling men de har ingen kyckling. Ok säger jag och drar med honom till mitt bord och pekar på min kycklingrätt och frågar om det blir bra. Ja säger han och jag beställer då på kinesiska samma till honom. O vips så får han sin kycklingrätt.

  Sedan är arbetstider och löner inte riktigt som i Sverige. En byggnadsarbetare tjänade då ca 500 SEK i månaden och jobbade 7dgr i veckan. Jag fick massage en gång och frågade hur mycket han jobbade. 7dgr i veckan 14h per dag och han bodde i massagerummet när de hade stängt.
  Finns så otroligt mkt att berätta om vad jag upplevde under min tid där så jag kan hålla på hur länge som helst.
  Tex när vi var ute på en säljarkoneference i närheten av Tibet (jag var enda utlänningen) och vi får gå på en promenad i skogen. De från Beijing och Shanghai tycker det är oerhört fascinerande med träden för det har inte varit i en ”vild” skog förut och fotar för fullt. Men hallå tänker jag, så ser det ju ut på baksidan av mitt hus i Sverige.

  Summa summarum, det är ett otroligt land och oerhört spännande. Som utlänning level du ett mkt komfortabelt och fördelaktigt liv jämfört med de allra flesta kineser men även jämfört med hur du har det i Sverige.

  edit: stavfel

  #146979

  emul
  Moderator

  Intressant att höra mer från dig! 🙂 Jag är självfallet medveten om att det i väldigt mycket är allt annat än underbart, klyftorna är helt enorma.

  Kycklingproblemet löser jag genom att leka charader, de skrattar åt mig men blir på bra humör och jag får maten jag vill ha..oftast.

  Åker man hit en längre tid känns det för mig självklart att slita för att lära sig lite grundläggande kinesiska, särskilt vardagssaker såsom kring mat.

  Som du summerar – ett otroligt spännande och intressant land som jag gärna utforskar vidare i framtiden!

  Nu ska jag hämta min billiga kostym..

  #146982

  berra_bus
  Deltagare
  emul wrote:
  Kycklingproblemet löser jag genom att leka charader, de skrattar åt mig men blir på bra humör och jag får maten jag vill ha..oftast.

  Ett tips är att gå runt i restaurangen o kolla vad som står på de andra borden och peka på vad du vill ha och om du gillar det, be dem skriva ner på kinesika vad det heter så visar du bara lappen nästa gång. Problemet är bara hur du skall få de som jobbar där att du vill ha maträtten nedskriven på kinesiska på en lapp 🙂

  emul wrote:
  Nu ska jag hämta min billiga kostym..

  Skräddarsydd för ca 7-800SEK?

  #146983

  j_jaderstrom
  Deltagare

  Att SL har att lära tycker jag absolut är helt fel, tvärtom om jag ska vara ärlig och om man som tunnelbaneåkare prioriterar säkerhet före punktlighet. Jobbar här i Kina med att driftsätta höghastighetståg och säkerheten är i stort sett obefintlig. För att summera snabbt: Då vi testar säkerhetsutrustningen ombord i närmare 300 km/h och tåget gör nödbroms pga att något ej stämmer, kan föraren manuellt ta bort nödbromsen utan att ha en minsta aning om varför nödbromsen trätt in och tåget kan fortsätta i 300 km/h, låter ju bra och som en komfortabel resa för passagerarna. Och detta enbart för att kineserna är noggranare med punktlighet än säkerhet. Blir inte förvånad om det skulle smälla en dag, och måtte inte det vara ett tåg jag är på.
  Maten jag har fått är väldigt varierad, jag får hjälp av min kollega som är kines – han har lärt sig vad som går hem och beställer efter det, men ibland kommer det ju in sköldpadda, fiskhuvud och andra lokala specialiteter- kan nämnas att kineser äter det mesta bara det är bra för hälsan.
  Och att få maten skrivet på kinesiska är ju bra, funkar inte lika bra på taxichafförer där många är analfabeter, men det säger dom inte- dom låtsas läsa och nickar lite och chansar därefter. Visst är kineser trevliga- men falska. Ett bra drag där är att ha en kines att ringa som kan förklara vägen, använder jag dagligen, tom när ketchup behövdes på mcdonalds och försök förklara ketchup med charader.
  Miljön vid OS berodde på att bilar förbjöds att köra, visa slutsiffror på bestämda dagar var metoden. Och det är fan skitigt överallt i detta land. Sopsortering har jag sett att dom har. Inte källåtervinning som vi, gå däremot ut mitt i natten och sök upp en container där allt slängs. Under natten kommer en lastbil med ett gäng folk på, dessa tömmer containern och sorterar ut papper/plast/metall och bra att ha saker, som dom i sin tur säljer. Dom är utan jobb eller kör som extraknäck, dvs naturen tar hand om det själv så att staten slipper bry sig…. bra som fan

  #147135

  turbocab
  Deltagare

  Tjo, visst finns det kul grejor och ett faschinerande land är det ju. Men jag är lite anti mot ”det kinesiska undret”. Det baseras på horribla arbetsmiljöer, svinlåga löner, ett totalt icke existerande miljötänk och expansion som är helt utan kontroll. Jag jobbar med Fartyg, och ser kinesiska fartygsbyggen där precis allting är av sämre kvalitet. Det går fort, och produkten är billig, men det ser ut som fan, grundmaterialet är uruselt och livslängden milt uttryckt inget man prioriterar. Dessutom drar man sig inte 1 sekund för att helt kopiera andra, man ljuger inte ens om det. Man undrar lite vari ”undret” består, men det handlar ju såklart om en snabb produkt, ”snabba cash”. Har rest runt lite runt Ghuangzuoh och Shenzen (Nära HongKong) och sett dessa enorma koncentrationer av fabriker, varv och motorvägar och faschinerats över hur otroligt ful våran värld kan vara. Jorden är så sanlöst misshandlad på sina ställen, coh jag har tyvvärr spenderat de sista 8 åren att resa runt, och nästan bara till just dessa ställen där varven har en tendens att ligga. Då kommer man huxflux till Kina och konstaterar att det enda jag ser är gigantiska städer, en sinnesjuk trafik och fabriker, fabriker, fabriker… Och smog. Då faller domen hårt och snabbt tyvärr. Ge mig lite tid att resa runt och se lite mer av landet så kanske jag ändrar mig. Men just nu är Kina inte ett land som lockar mig… Att dessutom är ett kommunistiskt land där fria tänkandet och internet mm är begränsat gör ju inte saken bättre. Detta glöms bort så mkt tycker jag, i lockelsen att flytta sitt kunnande och produktion till Kina så släpper alla sina problem med det och kör på bara. Ok, man märker det inte när man är där, men så är det ju. Lite eftertanke, och lite krav på Kina som nation gällande tänkande, arbetsmiljö och miljöhänsyn krävs. LIte cyniskt tänker jag ibland att vi kan köra vårt miljörejs och fantastiska nya gröna samhälle i hela Europa utan problem – för all smutsig produktion och avfall kan vi dumpa till Kina där ingen bryr sig, och illusionen att vi är ”gröna” i Europa uppehålls, för Kina är det så långt till, och Containerfartygen kör sträckan Shanghai – Rotterdam på mindre än en månad….

  Oj, nu blev det nästan lite politiskt här… Var inte meningen, jag vill bara mana till eftertanke och är livrädd att allt fler företag flyttar all produktion till Kina, något jag inte alls gillar.

  Jo, maten – kan du inte tipsa om några nice ställen? För jag missade nog dom. Thank god för Starbucks och McDonalds säger jag bara.

  Ha det så bra i Kina allihopa! /Turbocab, luttrad ex-globetrotter med 150 resdagar/år senaste 3 åren.

  #147151

  berra_bus
  Deltagare

  Ett säkert kort för o hitta mat som man gillar är att leta reda på ett kinesiskt ”fast food” ställe. Brukar finnas i köpcentra och vi känner mer igen det som ”food court” dvs man ser hur det ser ut innan man beställer det.
  Befinner man sig i Beijing rekommenderar jag att man tar en tur till Yashow (nära Sanlitun och Workers Stadium) där jag gissar att det finns en del som passar i matväg.

  Edit: Sedan kan man ju äta på ett finare hotell där de oftast har ngt vi känner igen men då är det helt andra priser.

Visar 14 inlägg - 1 till 14 (av 14 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng