Språkbruk & attityd på forumet.

Forum Övrigt Allmänt Språkbruk & attityd på forumet.

Detta ämne innehåller 22 svar, har 14 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-02-07 18:03.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #23322

  900 classic cab
  Deltagare

  Angående språkbruk & attityd på Svenska Saabklubbens forum
  Då det på den senaste tiden funnits flera trådar som ”spårat ur” med inlägg som upplevs som otrevliga kommer attityden från webmaster och moderatorer från och med nu att skärpas. Inlägg som anses opassande kommer att raderas utan föregående varning. Användare som skriver dylika inlägg kommer att varnas eller stängas av. Vad som är ett opassande inlägg kommer att avgöras av webmaster eller enskild moderator.


  Läste ovanstående meddelande på anslagstavlan nu på kvällen och funderar och reflekterar lite angående detta.

  Jag brukar ”titta runt” på lite olika forum varje dag och upplever att det är stor skillnad mellan de olika forumen.
  Visst brukar det hända att moderatorer måste gå in och låsa vissa trådar ibland samt även påminna om språkbruk på de andra klubbarnas forum.

  Dock är språkbruket mycket värre/hätskare på SAAB-klubbens forum och moderatorerna måste gå in betydligt mer ofta.
  Jag finner detta mycket märkligt eftersom det är en liten grupp som är aktiva på vårt forum samt aktiviteten ibland är mycket låg. De flesta känner dessutom varandra eller har kommit i kontakt med varandra tidigare via SAAB-intresset.

  Varför måste det alltid ”triggas igång” mellan de olika modellerna och spåra ur?
  Vad har hänt med ”förståelse och hänsyn” mellan människors olika intressen?
  Varför måste man alltid tolka olika saker från den sämsta sidan?
  Varför gläds man inte över varandras upplevelser och erfarenheter?

  Då det finns oerhört mycket kunskap samlat på detta forum är det tråkigt att moderatorerna så ofta måste gå in och stoppa trådar p.g.a. just språkbruk & attityder.

  Hur gör vi för att samlas i en trevligare miljö framledes?
  (Eftersom det går på andra forum borde det gå även på detta forum).

  #166756

  phermansson
  Deltagare

  Det du skriver beskriver det jag också tänker. Jag skulle helst se ett självsanerande forum, så som det fungerar på andra ställen. Det är ju inte särskilt kul att radera, varna och stänga av, men ibland har man inget val.
  Saabklubben verkar för jämlikhet och är, enligt min mening, en klubb för de som gillar allt det står Saab på. Önskar att alla kunde se det så (och att någon snart lägger upp en bild på en Saab-dator i Våra bilar 🙂 ). Dessutom är det viktigt att respektera andras intressen. Det finns många som gillar saker som sport och Volvobilar, jag gör det inte. Men varför ska jag lägga energi på att hacka på dem? Bättre då att glädjas med dem trots att de inte har samma intresse som jag.

  #166758

  Instämmer!
  Vi som skriver på forumet måste respektera andras åsikter, lite pikningar och tråkningar i all välmening är inget som stör, men inga elakheter. Bemöt andra som du själv vill bli bemött.

  #166771

  rodder76
  Deltagare

  Av mina erfarenheter på olika forum så har jag mina egna teorier om varför vissa forum blir ”otrevliga” att läsa.
  Forum likt detta har många entusiaster, men samtidigt är vi en liten skara människor, och många har träffat varann. Detta verkar göra att de som känner varann börjar använda språk och jargong som de använder mot varann privat. De glömmer att det finns många ”okända” läsare. Dessa anser även i stor utsträckning att det är deras rättighet att ”prata som de vill med varann”, men kan behöva en påminnelse om att det handlar om publikt forum och inte ett telefonsamtal.
  På större forum är det betydligt färre som ”känner varann” och flera vårdar därmed sitt språk. De som inte gör det är ofta nya på forumet, får en tillsägelse och rättar då snart in sig i ledet. Ibland hittar man dock dessa ”tråkiga” dialoger (oftast i projekttrådar), med påfallande ofta framkommer det på ett eller annat sätt att de då känner varann. De gånger trådarna blir så hetska att moderatorn är tvungen att gå in, så har det gått ”rätt långt”.
  Jag har aldrig besökt ett annat forum där man rensar så mycket i trådarna som på detta forum. Inte heller träffat på ett annat forum där man blivit medveten om att mängder med trådar raderas på grund av attityd och språkbruk i trådarna.
  Personligen upplever jag detta som ett konstigt sätt att hålla ordning på forumet. Personligen gillar jag det sätt som STCS, TPC med flera använder, där moderator låser tråden men låter den ligga kvar, och där det finns goda förklaringar av moderator varför tråden låsts. På så sätt kan även forumdeltagare se när gränsen överskrids och på så sätt lära sig vilken toleransnivå som finns på aktuellt forum.

  Hur som helst så uppskattar jag oavsett vilket, de moderatorer som ”orkar” hålla ordning på alla oss stökiga deltagere som inte följer de uppsatta reglerna. Ni ska ha välförtjänt uppskattning, även om vi inte alltid delar åsikt om hur saker och ting ska skötas.

  MVH// David

  #166781

  rallysaaben
  Deltagare

  Men VARFÖR tar ni moderatorer bort trådar som spårar ur? varför inte bara låsa dom?

  Det har ju hänt att man följt en disskution i en tråd och sen helt plötsligt så fattas det
  5 inlägg som tagits bort, då blir det så konstigt, då sitter man och fattar inte vad som hänt liksom.

  #166795

  :thumbup: Rodder76

  #166799

  Melwin
  Deltagare

  Man måste kunna se att det finns olika tycke och smak,alla kan inte tycka om samma modell.Sen måste man låta folk ha sina kära modeller och låta dom glädjas över det.Visa respekt och hänsyn till varandra. Hur svårt kan det vara?

  #166811

  rallysaaben
  Deltagare
  melwin wrote:
  Man måste kunna se att det finns olika tycke och smak,alla kan inte tycka om samma modell.Sen måste man låta folk ha sina kära modeller och låta dom glädjas över det.Visa respekt och hänsyn till varandra. Hur svårt kan det vara?

  Precis min åsikt, sen är det bara att försöka leva som man lär.

  #166815

  phermansson
  Deltagare

  Anledningen till att inläggen tas bort är att vi vill hålla forumet snyggt. Vissa som läser forumet tycker att det är en otrevlig stämning i många trådar och undviker därför att läsa på forumet. Att istället låsa trådarna har sin poäng som nämns ovan, men kan även ”skrämma bort” mer ovana besökare.

  #166816

  hotrodder
  Deltagare
  Patrik Hermansson wrote:
  Anledningen till att inläggen tas bort är att vi vill hålla forumet snyggt. Vissa som läser forumet tycker att det är en otrevlig stämning i många trådar och undviker därför att läsa på forumet. Att istället låsa trådarna har sin poäng som nämns ovan, men kan även ”skrämma bort” mer ovana besökare.

  Men det är väl ändå ett riktigt dåligt argument? Låsta ”tråktrådar” dyker ju ändå ner i historiken tämligen snabbt. Jag har sagt tidigare att det modereras alldeles för släpphänt om man jämför med många andra forum. Ta tex, garaget.org Så fort det börjar bli antydan på sandlåda så går en moderator in direkt och varnar eller låser tråden med en kommentar om varför.
  Jag tror att Rodder 76 har en poäng i det han säger att många har träffat varanda och därför kan tonen många gånger bli rätt raljerande och kanske direkt oföskämnd i skrift, fast det inte är/var menat så (tänker bara på en del av mina egna inlägg)

  #166849

  fuling
  Deltagare

  Det största problemet är att ett forum är i skrift. Då bara en liten del av det som sägs om man pratar live är ordens innerbörd. Mycket är tomläge, ansikiktsuttryck, kropphålling mm mm. Så att misstolka är jä.. lätt i skrift.
  Men jag ser det som ett litet problem om man inte tolkar allt som fa.. läser bibelen.

  Det finns större problem än attetyd och språkbruk i detta forum.

  #166858

  phermansson
  Deltagare

  Jo det är sant, problemet är väl att vissa ibland verkar vilja tolka det som skrivs på det sättet…
  Utveckla gärna vad du tycker är större problem?

  #166868

  putsarn
  Deltagare

  Den här diskussionen är delvis intressant tycker jag.
  Jag skriver delvis då jag upplever att det inte är så illa som det kanske framstår.
  Däremot har jag också läst och sett det som ev. har föranlett den här tråden.

  Jag skulle som vissa tidigare sagt vilja se att man snabbare går in och varnar/påpekar i en tråd som börjar spåra.
  Att bara låsa och ta bort är ju inte konstruktivt alls.
  Då kan man ju inte förmedla till den stora massan vad som är och inte är lagom nivå?

  Ligger däremot tråden kvar så ser ju folk hur de förväntas skriva för att ha en bra stämning. Riktigt tråkiga inlägg kan ju redigeras med en förklaring av moderator i inlägget.

  Sen ät ju inte alla inlägg skrivna för att uppröra, men kanske tolkas så.
  Då kan man ju gå i och glatt önska en trevligare ton, istället för att låsa och hota med avstängning? Det är väl inte hela världen om tonen höjs, det måste ju moderatorerna kunna gå in ochs tyra upp utan att det blir sura miner.

  Moderatorerna gör ett bra jobb, men nu känns det som att målet är att vi ska jaga förbrytare. Målet är väl ändå att vi ska ha ett levande forum?

  Mvh

  #166878

  phermansson
  Deltagare

  Givetvis. Vi har också provat ibland att försöka styra upp trådar, men det brukar tyvärr inte lyckas…

  #166881

  emul
  Moderator

  Njae, snyggt vet jag inte om jag håller med om att vi har som argument. Visst, ibland har väl helt meningslösa dumheter mitti andra trådar rykt på grund av andra orsaker än att de är direkt otillåtna – men de faller i så fall under ”skriv sånt som gör nån nytta” som står i reglerna fast med finare ord.

  Det som ofta varit ett problem är att oavsett hur mycket det sagts till direkt i trådar eller i pm så har det ändå spårat vidare, fler tillsägelser har krävts och slutligen har trådarna blivit så jävliga att det har känts som att enda alternativet har varit att flytta bort dem. De ligger för övrigt kvar i vårt moderatorsforum.

  Jag vill också ha ett bra klimat, aktivt forum och ett intressant forum! Jag kan inte tänka mig så mycket jag ogillar mer än att det finns folk som inte vill använda forumet pga klimatet.

  Men – vi vill självklart ha så mycket konstruktiv kritik i detta som möjligt.

  Är en lösning på att inte ta bort trådar att folk faktiskt accepterar att finns det en varning från oss om att tråden håller på att spåra och man inte hörsammar den för fem öre blir det en veckas avstängning? Jag är rädd att jag faktiskt tror att vi måste vara lite mer liberala med sådana eftersom våra påpekande inte lyssnas till. Vi kan inte sitta här och rensa i samma tråd flera gånger samma dag, det håller inte. Det är nog för mig den största anledningen till att jag övergått från att rensa till att flytta bort hela delar av trådar.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng