Starta en Turbo

Forum Modellspecifika forum 90/99 Starta en Turbo

Detta ämne innehåller 11 svar, har 6 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-06-21 10:48.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16118

  sunke
  Deltagare

  Har skaffat en 99 Turbo som skall renoveras och förhoppningsvis återfå sin forna glans. Innan jag börjar demontera skulle jag gärna försöka starta upp motorn.
  Bilen har inte körts på tio år. När den ställdes av skall den ha fungerat helt OK maskinellt. Det enda felet skall ha varit ett dåligt membran i wastegate-ventilen som gjorde att den vitrökte litet.
  Innan jag provar på att försöka starta vill jag vara säker på att inte göra några dumheter, eftersom mina erfarenheter när det gäller turbomodellen är något begränsade.
  Alla goda råd mottages därför med tacksamhet.

  #107205

  Lustgasen
  Moderator

  Tjena, trevligt med turbo :).

  Fyll gärna på lite (en tesked?) olja i varje cylinderlopp med en slang via tändstiften så att det smörjs, sedan tar du ny motor olja i bilen, kör runt kanske 20 sekunder (helst 30 sekunder) på startmotorn utan tändstiften i och så att allting i motorn smörjs. Rekommenderas att du byter stift också de kan vara gamla.
  Gärna ny bensin också, iallafall vad jag hört så kan bensinen bli dålig om den står för länge, kan ju bildas kondens och dylikt i bensintanken,
  Annars tror jag väl det är bara att testa starta den. Det är vad jag kommer på iallafall

  mvh Anton lycka till

  #107208

  porsche944
  Deltagare

  Viktigast är nog att fylla i olja till turbon först innan du startar så den smörjer bums.

  #107243

  krister k
  Deltagare

  Hmmm, ett dåligt wastegate-membran ska inte ge vitrök, inte i sig självt iaf. Däremot kan det nog ge följdskador som ger vitrök.

  /Krister K

  #107436

  sunke
  Deltagare

  Inlägg raderat av Emul

  #107533

  sunke
  Deltagare

  Till Krister K eller någon annan:

  Vilka följdskador skulle det kunna röra sig om?

  Föregående inlägg blev något avigt i stavningen. Satt då vid en dator med för litet minne och som vägrade att lyda order. Gick inte att rätta felen i texten eller ta bort inlägget.

  #107534

  ett trasigt membran i wastegaten gör att wastegaten inte kan öppnas ordentligt vilket innebär att man kan spika sönder kolvarna bl.a. när laddtrycket blir för högt. Sedan kan det ju också bli så att turbon kommer upp i lite för högt varv och för hög temperatur och skär i lagren.

  #107540

  krister k
  Deltagare

  Trasigt membran=okontrollerat laddtryck, kan leda till blåst topplockspackning, som i sin tur kan leda till vitrök (motorn drar i sig kylvätska).

  /Krister K

  #107544
  Krister K wrote:
  Trasigt membran=okontrollerat laddtryck, kan leda till blåst topplockspackning, som i sin tur kan leda till vitrök (motorn drar i sig kylvätska).

  Att jag inte tänkte på det, vitrök brukar ju mycket riktigt komma från det. Om det däremot varit blårök så är det mer troligt att lagren i turbon gett upp.

  #107751

  sunke
  Deltagare

  Trasig toppackning?
  Det låter logiskt tycker jag. Får väl gå igenom hela maskineriet när bilen har plockats ned. Det blir dock en något senare fråga. Först på min lista står karossrenovering. Den är rostig på de vanliga ställena, trösklar, dörrbottnar och i ett hjulhus. Dessutom har den skador i tröskeln till bagageutrymmet, vilket jag aldrig tidigare sett på en 99.

  #107941

  toppola
  Deltagare

  Vad är reg.nr på denna turbo? Det låter som en jag har ägt, isåfall kan jag förklara skadorna vid bagaget. M.v.h. ”toppola”

  #108178

  sunke
  Deltagare

  Svar till toppola:

  Nej, jag tror inte att du har ägt bilen. Ägare sedan 1988 har varit en kompis till mig. Före det ägdes den av Saab. Årsmodellen är 1977, vilket innebär att den är en av provbilarna som tillverkades före innan Turbon sattes i serieproduktion.
  Skadorna i bakdelen kan bero på att bilen reparerats en gång efter en påkörning bakifrån.

Visar 12 inlägg - 1 till 12 (av 12 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng