Tändfördelaren – centrifugal- och vakuumreglering eller svetsat?

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Tändfördelaren – centrifugal- och vakuumreglering eller svetsat?

 • Detta ämne har 6 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2018-04-02 09:39 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #441241

  (har som vanligt misslyckats med att göra en effektiv sökning i forumet så jag startar en ny tråd…)

  Vilka nackdelar får man genom att plocka bort vakumdosan, och även av att svetsa centrifugalvikterna i tändfördelaren? Här och där läser jag rekommendationen att svetsa centrifugalvikterna och plocka bort vakumregleringen i fördelaren för att få mer exakt kontroll på tändpunkten, men jag tänker att varvtals- och vakuumregleringen byggts in i motorn av en anledning.

  I en bok om tvåtaktstrimning har jag läst att tvåtaktare generellt har ett mycket mindre behov av tändpunktsreglering än vad fyrtaktare har. (minns inte orsaken, men det lät iaf rimligt) Jag förstår också att vinsten med att svetsa fördelaren är att man får en stabil tändpunkt som inte kan hoppa godtyckligt pga glapp, i värsta fall så illa att man bränner kolvar. Risken är förstås större när man pressar en trimmad motor hårt än att söndagsköra originalbilen. Jag gillar att förenkla saker, det blir mindre som kan krångla då, och färre saker att utesluta när man felsöker. Å andra sidan värdesätter jag en motor som startar lätt i alla väder och går så bränslesnålt som möjligt.

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #441263
  Janne Hagnell
  Moderator

  Tändförställning är ju för att bilen ska gå bra på alla varv. Utan tändförställning optimerar du för höga varv å så får tomgången bli som den blir.
  Jag har kört utan fungerande vacuumdosa på V4 och det går alldeles utmärkt men du kan inte ställa in med stroboskop utan får gå på känn.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #441277
  sonettlll
  Deltagare

  Vad har du för stroboskop ?? Enligt VHB skall man ställa tändningen på 6grader med bortkopplad vacumslang!
  På trimmade motorer rekomenderade SAAB i trimanvisningarna att ta bort vacumklockan och punkta fast plattan i fördelaren.
  Sedan grundinställer man på ca 9grader, rätt inställning på en trimmad motor måste provas i bromsbänk.
  Köra utan vacumklocka går alldeles utmärkt, centrigufalvikterna skulle jag aldrig låsa, har man kört gammal MC med manuell
  tändförställning vet man vikten av rätt tändinställning.

  #441282
  Janne Hagnell
  Moderator

  Jo, men stroboskopinställningen förutsätter ju att du SEDAN har fungerande dosa! Har du inte det blir tomgången kanon och högvarv pottaskit med stroboskop.
  Men som sagt, att köra utan dosa går ändå alldeles utmärkt.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #442203
  hubbe
  Deltagare

  John,

  Vakuumdosen öka förtändigen på lägre varv, och det är vigtigt. På lägre varv har en tvåtaktare en relativ fett bensin/luftblanding och förbränningshastigheten i detta fettare varvtalsområde är mindre och detta föra till mindre Effekt.. Med ökat förtänding öka förbränningshastigheten (mehr effekt). Vid ungefär 4000 varv sluttar vakuumdosens förtänding. En trimmat motor drar först över 4000 varv. Så därför ingen vakuumförställningen i en tävlingsmotor. Accelrationen i en standard motor upp till ungefär 4000 varv kan vara sämre utan vakuumförställning.
  Hoppas jag har skrivet förståligt

  Tillägg: Centrifugaljusteringen stannar även vid 4000 varv / min.

  • Det här svaret redigerades för 1 år, 10 månader sedan av .
  #442216
  Morten S.
  Moderator

  Interessant lesning.
  93 ble jo levert uten vakumdose. Vil det da si at den vil dra fordel av å få montert fordeler med vakumdose?

  John,
  Vakuumdosen öka förtändigen på lägre varv, och det är vigtigt. På lägre varv har en tvåtaktare en relativ fett bensin/luftblanding och förbränningshastigheten i detta fettare varvtalsområde är mindre och detta föra till mindre Effekt.. Med ökat förtänding öka förbränningshastigheten (mehr effekt). Vid ungefär 4000 varv sluttar vakuumdosens förtänding. En trimmat motor drar först över 4000 varv. Så därför ingen vakuumförställningen i en tävlingsmotor. Accelrationen i en standard motor upp till ungefär 4000 varv kan vara sämre utan vakuumförställning. Hoppas jag har skrivet förståligt
  Tillägg: Centrifugaljusteringen stannar även vid 4000 varv / min.

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  1989 900i 5 dørs
  2007 9-3 SC

  #442220
  hubbe
  Deltagare

  Ja Morten,

  därför fick de senare modeller vakuum förställning, och selv 2t-Monte Carlon.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng