Tankmätare SAAB 99 -79

Forum Modellspecifika forum 90/99 Tankmätare SAAB 99 -79

 • Detta ämne har 7 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2018-10-18 16:44 av .
Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #397204
  saab95v4
  Deltagare

  Hej.
  Har lite problem med min tankmätare och tänkte att ni kanske kan hjälpa mig med att spåna fram ideer på vad som felar eller hur jag tar reda på vad om felar.
  Felet har varit konstant sen jag köpte den, men i helgen så tillkom ytterligare en grej.

  1. Huvudproblemet är att mätaren bara har fungerat från halvtank och neråt.
  D.v.s att nålen står stilla tills man kommer ner på halvtank, då minskar den i takt med bensinen och lampan tänds när den ska.

  Däremot så pendlar den kraftig vid kurvtagning m.m. Främst vid vänstersväng, då nålen kan gå ner i botten för att sen gå tillbaka när man kör rakt igen.
  (Kanske är så på alla 99or?).

  Detta hade jag tänkt fixa så småningom, men låtit vara då den ändå fungerar från halvtank till tom (vilket jag anser är viktigast att veta). Men nu i helgen så hände
  ytterligare en grej som gjorde att jag kände att det kanske är dags att ta tag i detta. Och det som hände är då följande.

  2. Var ute och körde då jag märkte att nålen inte ”dippade” vid kurvtagning (läs punkt 1), hade kanske 20 liter bensin kvar. Så jag satt väl och hoppades på att den
  lagat sig själv (vilket jag borde lärt mig vid detta laget att saker inte gör).

  Och att den inte lagat sig märkte jag då jag sedan tankade, då nålen stannade 3mm över rött på mätaren trots fulltank.
  Fortsatte köra och den stod stilla ett bra tag innan den rörde sig upp någon millimeter till för att sedan stanna på den nivån ett tag.
  Men helt plötsligt så studsade den upp på fulltank och där är vi nu.

  Var tror ni felet ligger?
  Mätaren eller armaturen?

  #397227
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej!
  Felet ligger med all säkerhet i armaturen i tanken. På äldre 99:or var det en arm med en flöttör som rörde sig med nivån i tanken utan dämpning. Dvs, nivån ändrade sig i kurvorna.På senare 99/900 (vet ej när) så har man istället ett rör med en flöttor inuti som löper längs ett rör med motståndstråd på. I rörets botten finns ett litet hål, så litet att snabba variationer i nivå inte märks på mätaren.
  De förra har en tendens att tappa kontakten ibland varvid mätaren gör snabba utslag. De senare har en tendens att flottören fastnar i röret i vissa lägen.
  Brukar vara svårt att laga, grejerna är liksom inte lite engångs så att säga. men försöka duger.

  Lycka till/Gunnar

  #397229
  saab95v4
  Deltagare

  Jo, jag misstänker också att armaturen är boven i dramat.

  En följdfråga då, Du pratar om en nyare variant av armatur där man minskar ”problemet” med att den rör sig i kurvtagning. Går den att sätta i min bil, d.v.s byta mot den modellen jag har idag? Om man får tag i någon vill säga.

  #397243
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej!

  Jag tror att man bytte typ av armatur i samband med byte från plåttank till plasttank. Den senare typen sitter med en överfallsmutter i plast som är gängad i en stos i tankens överdel medan den förra sitter under ett täcklock.
  Jag tror tyvärr inte att den senare kan sättas i en plåttank utan vidare.
  Dessutom vill jag minnas att resistansen i de olika armaturerna kan variera med typ och årsmodell vilket komplicerar det hela ytterligare.

  MVH/Gunnar

  #397258
  lsoderlund
  Deltagare

  Jag har en ”sen” 99:a och där rör sig tankmätaren något vid sidoförflyttning. Inte lika mycket som på äldre bilar, men ändå.

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #397268
  Jonathan
  Deltagare

  Med min 99:a -76 är det rejäla högersvängar som gäller om man vill få soppan att räcka längre. 😄

  #450629
  EAAS
  Deltagare

  Återupplivar den här tråden …

  Min tankmätare (Saab 99, 1984), oavsett mängd i tanken, är väldigt ostadig. Den kan hålla läget ibland, men sällan. Så fort det är lite stötigt, svängar osv — ja, låt oss helt enkelt säga normal körning — far den upp och ned på skalan som om nålen hängde löst och helt följer bilens ”gravitation”. Inte så att den slår i botten eller taket, men jag kan aldrig vara säker på min soppamängd känner jag. Typiskt 99:a och bara att leva med, eller något typiskt fel man tror kan åtgärdas?

  #450652
  saabgunnar
  Deltagare

  Hej Det är sannolikt dålig kontakt mellan den rörliga kontaktskon och den fasta lindade trådspiralen som ger ryckigheten Kan gå att putsa av kontaktytorna

Visar 8 inlägg - 1 till 8 (av 8 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng