Tips om plåtverktyg, svets m.m.

Forum Övrigt Allmänt Tips om plåtverktyg, svets m.m.

 • Detta ämne har 10 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2009-11-02 21:07 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #20975
  ze96
  Deltagare

  Hejsan!

  Sitter och planerar lite inför ett renoveringsprojekt som jag tänkt börja med om en 5-6 månader. Objektet är en Saab 96 -64 och förmodligen kommer det bli en projekttråd av det så småningom också.

  Iallafall, jag saknar nästan alla plåtverktyg som kan behövas och även svets ska inhandlas. Det vore därför trevligt med tips om var ni köper verktyg. Eller lyckas alla köpa ”riktiga” saker från något nerlagt plåtslageri? 🙂

  Vad jag vet just nu att jag kommer behöva är läderhammare (tung och lätt), plåthammare, ett platt städ med runda och raka former för att forma plåt, kombinerad (5,5 mmm) hål/falstång osv. Är det några mer absoluta livsnödvändigheter som ni känner till så får ni gärna bidra!

  Vad gäller svets så vet jag flera som är mycket nöjda med Kemppi (även Hotrodder fast den lade av?) och jag lutar åt någon begagnad variant. En MinarcMig 180 låter ju lockande, men en ny sådan är inte riktigt försvarbar än och begagnat verkar den svårfångad. Har ni bra eller dåliga erfarenheter av andra märken?

  Var köper man plåten bäst och vilken dimension/kvalitet är det som gäller?

  En komplikation i sammanhanget är ju att jag bor i Holland i ytterligare ca fyra månader och är därmed hänvisad till diverse hemsidor för att söka rätt på sakerna. Tipsa gärna om butiker som inte har hemsida också så får jag titta på dem när jag kommer tillbaka.

  #146997
  b-motor
  Deltagare

  Hej

  Ekonomin bestämmer väl hur mycket verktyg man skaffar. Har man råd är det ju kanon med bra plåtverktyg.

  Själv har jag klarat mig med några hammare och mindre mothåll. Har faktiskt använt många olika saker för att forma plåten, t.ex garagetröskel, arbetsbänk, knä, ben, rör mm. Ett riktigt städ ska jag nog dock skaffa mig så småningom.

  Sedan har jag tre plåtsaxar, börjar dock bli utslitna. Funkar riktigt bra att skära ut plåtbitar med vinkelslipen.

  Plåten som jag använder är 1 mm, det är spill som jag köpt och fått från industri och plåtslageri.

  En bra svets är nog det som är viktigast och som man inte ska spara in på, min är en gammal bjässe som egentligen är min fars, men den är kanon att svetsa med.

  Mvh Daniel

  #147017
  ze96
  Deltagare

  Jag hade väl inte direkt tänkt slänga ut en förmögenhet på verktygen, men eftersom det är mitt första projekt och jag vet att det är plåtersättningsbehov på lite mer avancerade delar, typ nederkanten av dörrarna, så behöver jag nog en del verktyg på en gång.

  Städ har jag inte lyckats hitta på någon affärs hemsida än. Jag letade speciellt efter ett format ungefär som i den fina bilden nedan ifall någon förstår hur jag menar. 🙂

  –___
  -|—
  -|—|
  —/
  —V

  #147019
  b-motor
  Deltagare

  Hej

  Detta hittade jag hos Jula, står att det kan finnas på något varuhus, men slut i internetbutiken. Var det ett sådant du menade?

  Mvh Daniel

  #147020
  b-motor
  Deltagare

  Hej

  Hittade även detta hos Verktygsboden.

  Mvh Daniel

  #147064
  kortnos
  Deltagare

  viktigaste verktyget jag känner att man ska ha vid svetsning är en rejäl svetsslägga! Enda gången du inte använder den är när du svetsar tak och sidor på dörrar, i övrigt så låtet jag hammaren spela fritt.

  I brist på gigverktyg eller fina tångar så går det fin fint och använda. Arbetsgången blir att för varge svets man sätter så går hammaren före och platar till plåten mot varandra så det blir kant i kant. Oumbärligt för mig iallfall, med lite teknik så ser man inte heller hammarslagen.

  Skruvstäd måste du ha, men det har du säker redan, ett rejält man kan hammra och misshandla plåten i. Utan den är man naken

  Ett annat vertyg jag inte kan leva ut är en stationär sliptrissa. Jag kapar alltid ut alla mina bitar med en rodedell, grovhugget och snabbt. Sen så slipar jag in det allra sista finishen med sliptrissan, perfekt om man är otålig som mig och ids inte använda plåtsaxar och bågfilar.

  #147069

  Hej J V!

  Jag går också och funderar på att förse mig med plåtarbetesverktyg så jag kommer med spänning följa din uppbyggnad. Var ska du hålla till?

  /magnus

  #147097
  ze96
  Deltagare

  Nu kommer det ju in lite fler svar, vad kul! 🙂

  @b-motor: Du har visst lyckats navigera webbplatserna lite bättre än jag, men det var ändå inte riktigt ett sådant städ jag tänkte på. Tyvärr har jag ingen bild, men om du tänker dig att du skulle fräsa ner ett sådant städ så att du hade en helt platt yta hela vägen och att ett av ytterhörnen var rundat istället för kantigt så blir det mer rätt. Jag har testat att hamra på ett sådant och man lyckas få till de flesta knixar väldigt fint på ett sådant, även veck och ihopsättningar som i nederdelen av en dörr.

  @Kortnos: Jo, skruvstäd har jag (och ”vanliga” verktyg), men plåtspecialarna lyser med sin frånvaro. En slägghammare tål nog att fundera på, även om jag nog hade tänkt försöka ha lite mer tålamod, speciellt eftersom jag inte jobbat upp skickligheten än. 🙂

  @magnus i uppsala: Jag hade tänkt vara i snickarboden och garaget hemma hos mig, dvs i Uppsala. Jag ska bara komma hem till Sverige först. 🙂 Du är förstås välkommen att titta förbi ifall du vill se hur det går när jag väl kommer igång…

  #147359
  ze96
  Deltagare

  En liten uppdatering: Jag har fått tag i läderhammarna jag var ute efter via en kontakt i Tyskland, det finns ev. fler ifall någon mer skulle vara intresserad. Jag hoppas att städet kan lösa sig också så har jag snart det viktigaste på plats.

  Det är ingen som har några ovärderliga svetstips att komma med (ang. fabrikat, modeller och annat)? Eller så kanske det t.o.m. finns någon med lämpligt aggregat som tänker sälja? 🙂

  #147367
  porsche944
  Deltagare

  Bästa verktygen för plåt, ialla fall de jag använder,

  *luftdriven plåtsax = helt raka kanter
  * plåtsaxar! för rakt, vä samt höger.
  * mindre hammare och ett bra garagegolv
  * svetstänger
  * en bra vinkelslip för att kunna slipa rent innan svetsning, använder mig av en liten luftdriven högvarvare, en Bosch med kapskiva i och en B&D med slipskiva i.
  * Hörsel skydd och ett par skyddsglasögon är ett måste.
  * Köpte en 150 amp 2 fas serva svets 1991 när jag började med min 99 turbo, har bytt slangpaket och lite drivhjul under resans gång, annars funkar den ypperligt ännu.
  * Satsa på en avbländbar svetshjälm, själv har jag en speedglas.

  Största problemet för mig idag med svets är mina ”förbannade” glasögon som är progresiva, har lite svårt att få ”rätt” vinkel genom hjälmen vilket innebär att svetsaren blir aggeresiv.

  #147464
  john asplund
  Deltagare

  Nu är det ju upp till tycke och smak, men vad gäller plåtsaxar rekomenderar jag den gamla hederliga modellen utan utväxling, vill man inte lägga ut 7-800 kr st brukar man kunna hitta fina sådana på loppisar för några tior och dom tål att slipas om =outslitliga. Saxar av ”Wiss”-typen luggar mest plåten och tålamodet.

  Gå sedan till en mekanisk verkstad och fråga om du kan få plocka några små skrotbitar av riktigt tjock plåt, 30-40 mm och slipa/kapa till de mothåll du behöver under arbetets gång.

  En billig plåtbock från någon av postorderfirmorna blir med lite modifiering riktigt bra till mindre jobb, och sparar in mycket riktningsarbete när man slipper bocka plåten mellan 2 vinkeljärn i skruvstycket.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng