Topplock 2,1 liter

Forum Modellspecifika forum OG900 Topplock 2,1 liter

 • Detta ämne har 6 svar, 5 deltagare, och uppdaterades senast 2018-12-22 19:39 av .
Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #452282
  Jan Idenäs
  Deltagare

  Det kommer ut olja på sidan mellan topplocket och blocket på avgasidan vid svänghjulskåpan.Eftersom lyftarna slamrar så tänkte jag byta hela toppen mot en bättre beg när jag ändå byter packning.Kan någon säga om toppen från en 2,0 eller 2,3 saab 900 eller 9000 passar?
  Bilen är en Saab 900 2,1 16 v -92 .Finns det någon genväg för att ta loss dreven vid kamkedjan?Finns det någon därute som har ett topplock liggandes som ni inte behöver?Hlsn Janne

  #452283
  Jan Malmetun
  Deltagare

  Hej Jan!
  Varför byta toppen om lyftarna slamrar? Är det inte ”bra” att lokalisera rätt lyftare och byta? Släpp kjedje spännaren och ta bulten vid kamdreven och håll i mot med passande nyckel så är kamdreven lösa. Passande topp är 9000 2.3 långtopp 92-93. Med vänliga hälsningar Jan Malmetun

  • Det här svaret redigerades för 1 år, 2 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 1 år, 2 månader sedan av .
  #452285
  Regin
  Deltagare

  Hej Jan! Varför byta toppen om lyftarna slamrar? Är det inte ”bra” att lokalisera rätt lyftare och byta? Släpp kjedje spännaren och ta bulten vid kamdreven och håll i mot med passande nyckel så är kamdreven lösa. Passande topp är 9000 2.3 långtopp 92-93. Säljer du 2.1 toppen? Med vänliga hälsningar Jan Malmetun

  Glöm inte att flytta över dreven från gamla toppen –
  dem på/från Saab 9000 skiljer lite mot OG 900:
  Skillnad.

  Bilagor:
  #452289
  peter engqvist
  Deltagare

  du kan använda 2,3 toppen från 9000 upp till -93
  2,0 på og900 och 9000 har mindre kanaler.
  -94 kom kortmotorn. den toppen går att använda men kräver lite modifiering.

  jag brukar spänna fast kedjan med buntband på dreven, lossar spännaren, lossar dreven från kamaxlarna och låter det ligga löst när jag lyfter toppen.

  • Det här svaret redigerades för 1 år, 2 månader sedan av .
  #452310
  saabaero
  Deltagare

  Börja med att efterdra toppen så kanske läckaget minskar.
  Packningsbyte kan förvisso vara bra ur andra aspekter men det är troligt att du fortfarande kommer ha ett visst oljesöl. I princip alla Saabmotorer, inkl 9-5 sölar olja där.

  Dåliga tryckare lokaliserar du med tummen.
  Tryck med tummen på de avlastade tryckarna. Byt dom som känns mjuka.

  #452997
  Jan Idenäs
  Deltagare

  Till Peter Engqvist svar .Kan man bara låta dreven med kedjan ligga löst i toppen när man lyfter den.Måste inte kedjan hållas sträckt så att den inte finns möjlighet att den kuggar om.Annars ,hur gör man .Hålet i toppen är ju dubbelt så stor som i motorblocket.Hlsn Janne

  #452998
  saabaero
  Deltagare

  Kedjan kan inte hoppa av det undre drevet så du kan släppa ner dreven. Sitter en liten gjuten klack under nedre drevet som förhindrar att kedjan hoppar av.
  När du lyfter toppen är det bra å ha en medhjälpare som håller ordning på drev och glidskenor så du får dom genom hålet i toppen.

  Skruvar jag själv brukar jag ibland skippa buntbanden och plocka bort dreven. Då blir det enklare att ensam lyfta bort toppen.
  Gör man på detta sätt är det fiffigt att nolla motorn först. Nolla motorn är bra å göra först oavsett metod man väljer

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng