Trimming av -65 Saab 96

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Trimming av -65 Saab 96

 • Detta ämne har 12 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2014-02-23 23:31 av .
Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #5991
  baard
  Deltagare

  Hei !

  Er det noen som har en god oppskrift på trimming av -65 enforgasser långnos motor ?
  Jeg ønsker en ”lettrimmet motor” som er morsom å kjøre og som ser original ut utenpå.

  :race

  Jeg har erfaring med å trimme, men jeg har aldri trimmet enforgasser långnos før. :wrench Utfordringen er, slik jeg ser det, å ikke trimme for mye. Jeg har gode deler å bruke, slik som
  2 mm planet ”66 topp”, GT og svetsat fordeler, forskjellige halsringer og dyser…

  Det jeg trenger råd om er bl.a :

  Skal jeg file portene, og hvilke ”høyder” vil passe bra (..eller skal jeg la være å porte ?)
  Skal jeg bruke GT vev eller standard vev ?
  Hvor mye komp – planet 66 topp ?
  Fast tenning( svetsat fordeler) eller original fordeler ?

  Hvis noen har en oppskrift ville jeg være tacksam. :weld2

  På forhånd tack Baard

  #42248
  enor
  Deltagare
  #42256
  baard
  Deltagare

  Hei igjen !

  Jeg kjenner den artikkelen. Men, jeg synes det som omhandler stage II og III er for mye endring av portene. Stage I (ren forgasser trimmingen)
  virker litt for ”sløv”.

  Jeg tenkte kanskje noen hadde personlige erfaring med hva som kunne være enn mer passelig trimming for en bil som skal være morsom og lettkjørt ,
  samtidig som den fremdeles kan anvendes i ”stadstrafikk”. (F. eks: 2 mm opp på avgass, og 1 mm ned på insug. Fast tenning og beholde høyden på spoleporten, men montere GT vev ??)

  Jeg håpet jeg skulle slippe å måtte prøve meg frem for mye. Jeg har bare en -65 block. :bh

  PS: Jeg kjører nå med en Gr I -66 trippel, med sport lock, GT vev og ombygd tenning. Den går som tusane, men den er litt vanskelig på stadstrafikk m.m.

  Mvh Baard

  #42332
  ulf g andersson
  Deltagare

  Hej

  Det låter som en trevlig motor du planerar för. Jag skulle avstå från GT-axeln, som ju är ett tämlig dyrt alternativ och istället satsa på ” mycket gas in och ut ur motorn” Dvs ett förstorat spjällhus till förgasaren och ett 2″ avgassytem. Svetsad fördelare kanske är ”överkurs” på en grupp 1 motor, borde det inte räcka med en fördelare av den äldre typen utan vacumförställning?

  Hälsningar Ulf G Andersson

  #42350
  hubbe
  Deltagare

  Hej,

  1961 sålde Saab i Tyskland Saab 96 med 41 hk motor. Den enda skillnaden mellan 38 hk och 41 hk motorn var kompressionsförhållande från 7,3.1 till 8:1.
  Det är kanske ett enkelt sätt att öka effekten?
  Plus de rekommendationer från Ulf, och man har en fin körbar motor. Men jag skulle inte tar bort vacuumförställning, det försämra körbarheten.

  Hälsningar
  Hubbe

  #42354
  rally
  Deltagare

  Mitt tips är följande

  2-3mm planad 66 topp, brytarlös tändning, Max upp justerad tändning = viktigt att kolla tändningen ofta så att det inte blir hål i kolven. Kör du med brytare så försök finna en högeffekts tändspole. De gör underverk. Förgasare med 30-31mm halsring absolut inte större. Huvudmunstycke 155-160, öppnad/modifierad luftburk. Saabs Gr II kona eller en XP kona vilken spelar ingen roll de är väldigt lika i karaktären med denna trimningsgrad. Detta ger i runda slängar oförändrad bränsle förbrukning eller oftast lägre förbrukning vid normal körning. En Saab Sport har svårt att hänga med så gissningsvis 45-48 hästar. Motorn går som en standard borde gå samt låter trevligt.

  Vill du ha mer pulver gör som ovanstående samt sänk insugsporten 3mm samt höj avgasporten 3mm. Jag har gjort många sådana motorer & de som har bromsat sina har fått ut emellan 55-63Hk beroende på förgasare/Vevaxel etc. Fullt körbara med låg bränsleförbrukning vid normal körning. Filar man mer än detta så kommer man att flytta på effekten uppåt i registret = Inte lika körbar för svärmor.

  Större spjällhus är inte nödvändigt förrän man börjar trimma mer ordentligt. Försämrar bara körbarheten samt att man gör av med för mycket dyr bensin.

  Stora hål in & ut ger låga gas hastigheter & mer effekt bara på högre varvtal = gammal teknik. Mindre hål på rätt sätt = högre gashastigheter = bättre körbarhet samt bredare register. Kanske något mindre effekt på toppen men med ett bredare register så saknar man ändå inte de där få hästarna.
  Därav valet utav orginal spjällhus.

  Kollade föresten in en ”Evert” motor filad nu 2012 för snäll gatkörning. Superfint filad & han hade ökat arean på avgasporten med 3mm mot grenröret. Jag förstår jag inte varför han ökade arean där eftersom avgasporten inte var rörd speciellt mycket. Men alla har sina tricks.

  Lycka till
  Fredrik

  #42418
  baard
  Deltagare

  Tusen takk for mange svar.

  Fredrik:

  Hva skjer hvis jeg anvender den original -65 luftfilterburken uten å modifiere denne, med litt mindre dimmensjon på huvedmunnstycket ? Vil dette fungere, eller vil det ”drepe” trimmingen ? Jeg vil helst ikke ha ”for mye” lyd.

  Hvis jeg velger å file avgas og innsug, uten å endre spoleportene, bør jeg kanskje anvende en GT vev for å få litt mer fart på spolegasen ?

  #42929
  baard
  Deltagare

  Hvis det er av noen interesse, har opprettet en tråd på prosjekt forumet, med renovering og trimming av -65 långnos motor.

  :race

  #172127

  Japp då är motorn på plats och den blev mycket trevlig!

  Har fått ett std 65:a block filat av Evert Karlsson, Trollhättan. Bad om att få en milt trimmad motor som ska vara varvvillig men också ha bottenvrid, typ rallytrimning.

  Klippet, vridet och varvet finns så det räcker för både bus och transport. Och ljudet!

  – motorn filades ”milt gr2”, ingen filning på spolportarna
  – grenröret och insuget filades/anpassades
  – 66:a topp planad 2 mm
  – standard vevaxel racinglagrad med standarkolvar
  – lättat svänghjul för kompensering av solfjäderkoppling
  – låst fördelare
  – F40BI enkelförgasare, 32 halsring, munstycken 170 och 50
  – XP främre burk, 2 tum, bakre rak burk
  – Förstorat insug på luftburken

  /mikael

  #172131
  rally
  Deltagare

  Mikaels motor går kanon. Den är filad ungefär som jag tidigare föreslog men mindre på filad på avgasidan.

  Den behöver dock lite mindre huvudmunstycke för att bli optimal. När det är utsorterat så får Mikael en bil som jag är avundsjuk. På……

  Fredrik

  #173055
  _retro_
  Deltagare

  Är det någon som har testat att sätta i en snöskoter motor i en kortnos? de har ju ca 100-150hk beroende på vilken motor man väljer och är tvåtakt. Jag är lite sugen själv på att göra ett sådant bygge, men först måste jag komma över en bra bil eftersom jag saknar en just nu. Är det någon som har en lämplig bil till salu så hör gärna av er.

  #173441
  potatis
  Deltagare

  Har funderat själv på trim med enbart mer in och ut, men hittar ingenstans man kan köpa större halsring förutom classic saab racing, där är den dock på 32mm och då större än den rekomenderade 31mm.
  Passar 66ans topp rakt av på ett kortnos block?

  #173475
  hubbe
  Deltagare

  Hej,

  jag känner teorin, spolkanal areal ska vara lik förgasarens halsring areal.
  Eftersom tvåtaktsmotorn har 25-30% spolförluster, måste spolkanalerna areal också vara 25 till 30% större än halsring areal. Så utan förstoring av spolkanaler ingen större halsring.

Visar 13 inlägg - 1 till 13 (av 13 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng