Vad får man dra?

Forum Övrigt Off Topic Vad får man dra?

 • Detta ämne har 33 svar, 22 deltagare, och uppdaterades senast 2008-12-02 18:57 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 34 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #19098
  fredrik.a.
  Deltagare

  Hej!

  Det är så att jag ska köpa en v4:a 96 nere i skåne! Och jag har ju en saab 900 kupé -84 att dra släp med bil på! Vet någon om det är lagligt? Har nyss tagit körkort så jag vill inte riskera något om man säger så! Mycket tacksam för svar!

  #131161
  wibbe60
  Deltagare

  Körkort klass B, släpets totalvikt får inte överstiga dragbilens tjänstevikt. Alltså är en 1500kg släp inte att tänka på. 1300kg släp, max lastvikt runt 950 kg. Tjästevikt på 96:an? Troligen högre än 950kg. Men det är bättre med lite överlast än fel körkortsklass så det är väl upp till samvetet vilken kombination man väljer.

  #131162
  mats a
  Deltagare

  Titta på del 1 av dina registreringsbevis (det blå). I den svart-vita nedre delen ser du rubriken ”Kopplingsanordning”. Där tittar du på värdet märkt O.3. Där ser du högsta totalvikten på släpet. Jag misstänker att du med B-kort får dra runt 1400 kg. Det betyder att last + släp inte får väga mer än 1400 kg, ens om du drar släpet tomt.

  Se även denna länk: Polisen

  eller denna tråd här på Anslagstavlan: Om släpvagnar

  Eftersom tjänstevikten på V4:an är 1010 kg (eller hur?) får släpet alltså väga 1400 – 1010 = 390 kg. Se upp om du hyr! Kolla vad släpvagnen själv väger och om bruttovikten (=lastkapaciteten) är som mest det samma som V4:ans vikt.

  Blir du stoppad med för tung last blir det ”Olovlig körning” och dryga böter. Dessutom får du ställa kvar släpet där du blev stoppad. Med ett färskt körkort är väl risken att du får ta om det.

  Lycka till.

  #131164
  fredrik.a.
  Deltagare

  Tack så mycket för hjälpen! Jag ska eventuellt låna släp av en privatperson, så jag får väl ta och kolla vad det väger! Jag och farsan har ju förut lånat en gamal Toyåta Hiace att dra med men tyverr är den avställd under vintern nu. Men jag ska kolla upp det här noggrant nu. Blir det för tungt får man väl fixa det med annat fordon!

  #131165
  lars-erik
  Deltagare

  OBS ! Tjänstevikten ger för högt värde, i tjänstevikten ingår förare, bränsle, reservhjul m.m. Det är bilens vikt när den står på kärran som gäller, ta ur reservhjulet och du klarar dig med en 1300-kärra.

  #131166
  johan josefsson
  Deltagare

  En fuling om man kör bilar som är på gränsen på vikten så skruva av regskyltarna på bilen som står på släpet. Då kan inte polisen ligga bakom och slå på datorn och se vad bilen vägen utan måste stanna dig och väga. Eller så frågar dom bara vad den väger och det har man ju i huvet så dom får rätt vikt.

  Tänk på att tjänstevikten är med förare i också…

  Utan att uppmana till brott…

  #131167
  fredrik.a.
  Deltagare

  Då kanske jag kan klara det med min gamle 900:dra då! Och jag kan ju slita ur stolar m m också ur v4:an, eventuelt slanga ur bränslet. Ska kolla vad släpet väger som jag ska låna! Tack så jättemycket för era tipps och råd! Man har ju sett rätt många som drar tungt med gamla 900 men om det är lagligt är ju en annan sak! Mins en gång när farsan och jag var och drog hem en gamal 96:a från 64 med en 900 från -87. Hela 96:an var full med växellådor, motorer och lådor samt att 900 var fullasstad. Mins att 900:an tyngdes ner så mycket att vi fick kompensera det med mer gräjer bak på kärran! Men något sådant vågar ju inte jag mig på, visst man kan ha tur som vi hade den gången och klara sig hela vägen hem utan någon gnällig snut!

  #131169
  Per-Erik
  Deltagare
  Fredrik.A. wrote:
  …visst man kan ha tur som vi hade den gången och klara sig hela vägen hem utan någon gnällig snut!

  …om man får vara lite gnällig privatperson då, så kan man tycka att detta inte är en så hälsosam attityd för en som nyss tagit kort då…

  Ta det säkra före det osäkra och hyr en liten biltransport istället, det finns ju. Då har du bilen uppe på ett flak, säkrare och trevligare, plus inte risk för olåvlig körning 😉

  #131173
  cch
  Deltagare

  ”…visst man kan ha tur som vi hade den gången och klara sig hela vägen hem utan någon gnällig snut! ”

  Jag trodde det viktiga var att man framför sina fordon på ett trafiksäkert sätt så att inte tredje person råkar illa ut vid en ev olycka. Bilen uppför ju inte sig som den brukar med en massa överlast, men visst, man sparar ju några hundralappar. Dem pengarna kan man ju ha till blommorna sen.

  Mvh

  CCH

  #131174
  fredrik.a.
  Deltagare

  Mycket kloka svar! ”Gnällig snut” kanske är lite fel att säga, ”ursäkta mig”, var nåt som slank ur mun, utan dom så tror jag inte att man skulle våga riskera att ge sig ut i trafiken över huvud taget! Jag funderar över lite olika allternativ att lösa det på för jag vill så gärna ha v4:an. Tänkte göra den i ordning och köra med den som bruksbil! Ingen skatt, låg bränsleförbrukning, härlig bil, billig försäkring. Kan det bli bättre! Min 900 är ju rätt dyr i drifft så det kan ju va bra att ha nåt mindre som kompement!

  #131179
  mats a
  Deltagare
  Fredrik.A. wrote:
  Minns att 900:an tyngdes ner så mycket att vi fick kompensera det med mer grejer bak på kärran!

  Drar du med en framhjulsdriven bil kan det vara idé att lasta V4:an bakfram. Då är det lättare att få ordning på kultrycket. Men det beror ju på längden på släpets dragbom. Kontrollera gärna med en badrumsvåg och en käpp.

  Läs mer halvvägs ner på denna sida: Om husvagnar och kultryck

  Här är en annan informativ pdf från en släpvagnstillverkare: Släpvagnshandbok

  #131182
  fredrik.a.
  Deltagare

  Tackar så mycket igen!

  #131184

  Jag hämtade precis en v4 med trailer som jag drog med en s60. Läste trådar och dividerade. Till slut hyrde jag en trailer utan golv, vilken gjorde att total vikten hamnade på laglig nivå. (vinschen satt inte centrerad vilket nästa gjorde att lastning gick åt h-lvete)

  Seriösa släputhyrare (t.ex. Uppsala Trailercenter) kan kolla i sina tabeller och svara vad du får köra. Kolla dessutom vad just din får dra på vägverkets hemsida https://www21.vv.se/fordonsfraga/

  Lycka till!

  #131191
  fredrik.a.
  Deltagare

  Enligt vägverket så gäller detta med B-kort:

  Släpvagnsvikt kg, vid B-behörighet: 1250

  Så ett 1300 släp är ju 50 kg för mycket fattar jag det som! Kanske hjälper att ta bort lite grejer på 96:an? Dock vet jag inte ännu vad släpet väger som jag ska låna!

  #131202
  saabcustom
  Deltagare

  Djungel….

  På B-kort: Kolla dragbilens regbevis, där står ”Högsta totalvikt på släpet för B-körkort” åsså en vikt. Nu gäller det att hitta ett släp som har ”total-vikt” så nära den siffran. Det är det tyngsta släp du får dra med B-kort, oavsett vad /hur mycket som står på släpet. Du får alltså inte dra ett släp med en totalvikt som överstiger det som står i bilens regbevis, inte ens om släpet är tomt (och kanske bara verkligen väger 400kg).

  I släpets regbevis står sen hur mycket du kan lasta (totalvikt – tjänstevikt). Det är nu du kan börja ”strippa” lasten (=bilen) för att komma under denna siffra.

  Men det är väl ungefär vad alla andra har skrivit oxo…….

  Läget blir ett helt annat om man har BE-kort. Då kollar man i dragbilens reg-bevis efter ”Högsta vikt, bromsat släp”, sen kan man hyra vilket släp som helst, oavsett släpets totalvikt ! Det enda som gäller är att det som man verkligen hängt på kroken väger mindre än vikten ”Högsta vikt, bromsat släp”.

  Själv har jag inte så många bokstäver i körkortet men jag har trevliga och hjälpsamma grannar med många bokstäver i körkorten. Grannen Ingvar körde, helt lagligt, familjens 9-5a (max 1800 kg på kroken) med ett tungt släp (totalvikt 2000kg) med en ”strippad” og900Aero på.

  En utmärkt lösning :thanks: Ingvar.

  / Kenth

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 34 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng