Att hålla sig till ämnet

Forum Övrigt Off Topic Att hålla sig till ämnet

 • Detta ämne har 23 svar, 14 deltagare, och uppdaterades senast 2007-02-17 07:43 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15554
  gammsaaben
  Deltagare

  För att spinna vidare på detta sidospår i en annan tråd:

  Sten-Arvid Larsson wrote:
  Det har med åren kommit in alltmer ”ovidkommande” i inläggen, vilket gjort det svårare att ”finna kärnan”! Låt oss komma tillbaka till sakligheten här och hänvisa till chatten för det stundliga och spontana. Det ska givetvis också ha sin plats!

  Det är ofta svårt att avgöra vad som hör till ämnet och som moderator tycker jag det är ännu svårare att avgöra vilka inlägg man ska reagera på som hamnar utanför.

  Vad tycker ni?

  Vad anser ni är sakligt och att hålla sig till ämnet? Är det ens eftersträvansvärt att eller hämmar det bara det spontana och anslagstavlans ”sociala funktion”? Är det en bra idé att istället skapa en ny tråd om man vill diskutera något som faller utanför tråden?

  #102985
  Dicst
  Deltagare

  En så spännande, roande och intressant tråd som GT750-tråden tror jag aldrig skulle ha uppstått om man inte fått göra sidosteg. Den måste nog höra till kategorin mest lästa genom tiderna. Kan någon här på forumet säga att de vill vara utan den?

  Regler och riktlinjer är bra för samvaron och funktionalliteten, men jag vill inte att vi hämmar möjligheten att diskutera fritt (så länge det är roligt och till ämnet närbesläktat). Ev. nya trådar torde falla sig naturligt, eller?

  #102990
  emul
  Moderator

  Vilken ”normal” diskussion som helst kan traska iväg från där man började, det ser jag inte som något negativt. Däremot kanske vissa mer eller mindre absurda sidospår (ja, jag har nog bidragit till sådant, tex i tråden om Etanolkonvertering) skulle kunna undvikas.
  Samtidigt så tycker jag ofta att så länge det diskuteras saker, och inte skrivs Gött, Lysande, Du har mail osv så är det okej. Sådana små korta onödiga inlägg är mer störande än en diskussion som glider iväg. Alla vi som skriver här är nog intresserad av att just diskutera saker och ting.
  Tycker dessustom att många här är ganska måna om att be om ursäkt för att de går OT, eller efter att ha skrivit något irrelevant försöker återgå till trådens ämne.

  EDIT: Sammanfattningsvis tycker jag att sådant som är endast ”prat” mellan två individer som inte har något att ge någon annan hör hemma i PM, mail, telefon eller vad som helst, inte i trådarna. I övrigt tycker jag allt att man kan få glida omkring ibland.

  #102994
  fuling
  Deltagare

  Att diskutioner åker lite hit och dit är inte ovanligt.
  Vissa kan kanske tycka att det är urspårat och vissa inte.
  Men vad en riäla urspåringar är tror jag de flästa är överens om.

  #102995
  stefan
  Deltagare

  sen ska man ju komma ihåg att nivån på det här forumet är mångfalt mycket bättre än andra. Visst kan trådar spåra ur men man kan ju inte heller ha ordpoliser som pekar och skäller på saker som kommit på ”sidan om” Att kärnfrågan spårar ur till en litet sidospår är ju fullt naturligt. Den tråkiga biten är när det blir många sidospår och det börjar bli personligt, där tycker jag att gränsen går.
  Alla har vi olika kunskaper och man måste som person kunna ta in en annan människas åsikt även om den är fel.

  Sen måste man försöka respektera moderatorns ”val” i frågan. Oavsett vad vi andra tycker så har ett antal personer frivilligt gått med på att hålla nivån i forumet och tycker dessa att nånting spårar ur kanske trådar låses eller plockas bort. Vi behöver inte fylla på den tråden med mer tjafs om varför de har beslutat någonting osv.

  #103254
  enor
  Deltagare

  Att det blir vanligare och vanligare med ”urspårningar”, som vissa kallar det, beror nog på att internetforum blivit så mycket vanligare. Det är inte längre något ”stort, magiskt” att skriva på nätet utan det är vardagsmat, varför det som skrivs här kommer att likna en vanlig vardaglig konversation mer och mer. Ur ett sådant perspektiv känns synpunkter av typen ”håll er till ämnet!!!” ungefär lika fräscha som en tv-debatt med Siewert Öholm – som alltid bryter och byter ämne precis när det börjar bli intressant.

  Jag välkomnar absolut lite lösare tyglar – för mej är det en välgörande utveckling.

  #103260
  petter
  Deltagare

  I ett forum som detta är inte småhopp åt sidan så farligt anser jag, låt diskussionen flöda (men jag håller med emul om att tvåpersonerskonversationer är onödiga!). Som en av moderatorerna sedan rätt länge på ett av Sveriges största forum (forum.skalman.nu) vet jag att OT-spår kan förstöra bra diskussioner om ämnet är hett eller om ursprungsfrågan försvinner, men detta är en annan forumtyp och problemet inte så stort. Dessutom kan man dela tråden om den helt bytt ämne.

  Mvh Petter

  #103271
  vm.
  Deltagare

  Då jag för en tid sedan lade ut en bild på kommande SAAB 9-3 förekom det från moderator emul en högst personlig kommentar. Då jag läst moderatorns kommentar beslöt jag att radera inlägget. Till min stora förvåning återkom inlägget?!
  Om inlägget ifråga icke brutit mot någon paragraf så skulle säkerligen flertalet deltagare slippa personliga åsikter från era moderatorer. Det har förkommit fler luddiga hänvisningar när era moderatorer varit inne & ändrat i forumdeltagares inlägg, man hänvisar t.e.x till en luddigt skriven paragraf. Ni bör beskriva mer konkret vad ni menar med era tillrättavisningar samt ändringar.

  #103273
  pelle s
  Deltagare

  Om du undrar vilken paragraf copyright regleras i så är det nog snarare lagboken du får bläddra i. Emul skrev ett väl formulerat och ganska vänligt svar som du, VM, bemötte genuint otrevligt och ditt svar raderade jag.

  Jag tycker att vi på SAABklubbens forum måste tillåta oss att glida hit och dit mellan ämnena i diskussioner, det föder nya tankar och inspirerar. Men trådar som blir mer eller mindre saboterade även om det inte är medvetet gjort tycker jag att man måste kunna moderera. Det samma gäller naturligtvis otrevligheter och personangrepp.

  Allt ovan är mina högst personliga åsikter och om majoriteten tycker att jag kan dra åt …, så har jag inget problem med att sluta som moderator. Det verkar ju finnas andra som både har viljan och förmågan att ta över istället.

  Vänligen
  Pelle

  #103274
  vm.
  Deltagare

  Då förstår jag inte varför inlägget lades tillbaka? Kan han förklara det?
  I synnerhet som han antyder att bilden skulle vara olaglig?

  #103275
  fuling
  Deltagare

  Om man inte kan hålla sig till ämnet,hur skall man då kunna distutera ämnet eller är ämnet inget ämne?

  #103280
  emul
  Moderator

  Ursäkta, vad är det du vill att jag ska förklara?

  #103302

  Jag tycker att jag fått lite skit i onödan!

  Vad jag menar är att vi ska försöka hålla oss till ämnet så bra det går. Därmed inte sagt att lite ”trevliga snedsteg” inte har sin plats. Men …. ibland har jag upplevt att det spårat ut ganska betydligt. Trådkapningar och ovidkommande kommentarer har tack och lov minskat.

  Man kanske börjar bli för gammal och murken för att hänga med …. men jag hoppas att jag fortsättningsvis kan bidraga med ett och annat till alla de unga entusiaster som prövar på TT och vinkel4!

  #103304
  emul
  Moderator

  S-A, jag hoppas verkligen att du, och alla andra, kommer fortsätta att bidra. Jag tycker att stämningen åter har traskat iväg åt rätt håll, kan vi kanske skylla lite på vinterdepressioerna?

  Tror absolut inte att någon här är för gammal och murken (en 96-årig bekant som nyss flyttat till serviceboende är första hyresgästen på stället som beställt internet, det ni!) och tror inte heller att det kommer att bli så. Jag hoppas att alla, oavsett ålder, bakgrundskunskap och inriktning fortsätter att hjälpas åt. Jag känner en ödmjukhet inför fortsatt projektande med mina leksaker, och hoppas att jag får konstruktiva råd av ALLA även i framtiden!

  Jag hoppas att stämningen även fortsatt går åt det bättre, och hoppas att solstrålarna som ändå börjat titta fram ger oss lite hjälp på vägen!

  #103306
  gammsaaben
  Deltagare

  Sten-Arvid, jag tog citerade dig när jag startade den här tråden för att jag tyckte du hade en bra synpunkt och för att jag håller med dig. Jag beklagar om du känner dig ”uthängd” på något sätt, men det du säger är att man ska försöka vara saklig och det tror jag de flesta håller med om.

  Däremot är det svårt att avgöra vart GRÄNSEN för denna saklighet ska gå, så därför ville jag få igång en diskussion om just detta. Det är roligt att så många och så givande synpunkter har delats här! 🙂

  Någon gång har det hänt att jag blivit en aningen frustrerad när jag skapat en tråd med en specifik frågeställning och de svar jag får är mer eller mindre ovidkommande. Men samtidigt som dessa svar kan dra iväg en diskussion bort från det svar jag söker, kan de lika gärna leda fram till svaret. Som flera har varit inne på, om man lägger ribban för högt kan det leda till att man inte får några svar alls istället.

  Att man ändå ska ha som _målsättning_ att hålla sig till ämnet tror jag vi alla är överrens om, även om det är skillnad på trådar och trådar. Vissa söker specifika svar och andra är mer fria i sitt upplägg, man får göra en bedömning från fall till fall. Från oss moderatorers håll är målsättningen att ha högt i tak och hellre fria än fälla, men ibland så lär det hända att vi anser något vara lite väl långt ifrån kärnan och då hoppas jag att den det berör respekterar vår bedömning.

  Sen skulle jag vilja tipsa om att ett lätt sätt att hålla forumet överskådligt är att skapa nya trådar när det föds en ny fråga i en befintlig tråd, eller när någon vill skriva något som inte alls ryms inom ämnet. Den här tråden är faktiskt ett exempel på detta, den här frågan väcktes faktiskt i tråden om ”Användare, stjärnor”

  Det är ju faktiskt ganska praktiskt att på en tråds rubrik också kunna se vad tråden handlar om, eller hur? 🙂 Det underlättar också avsevärt när man vill sortera bland sökresultaten när man t.ex. letar svar på sina mekproblem.

  …tycker jag. 🙂
  Säg emot eller håll med, kom med fler synpunkter och fortsätt diskussionen! 🙂

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng