Bosse – Saab 95 -69

Forum Övrigt Projekt / Min bil Bosse – Saab 95 -69

Detta ämne innehåller 41 svar, har 8 deltagare, och uppdaterades senast av 2017-08-15 09:21.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 42 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #400948

  AlexLindhe
  Deltagare

  Hej!

  Nu när jag ändå är igång och grejar med mitt nyförvärv tänkte jag att jag lika gärna kan skapa en tråd här, så att jag kan dela med mig av alla mina misstag 😉

  Bilen är, som rubriken redan avslöjat, en Saab 95 från 1969. Den är/ska vara sjögrön, och jag införskaffade den i juli i år (2016). Innan jag köpte den har den stått avställd i ett garage i Stockholm i några år. Förra ägaren startade dock igång den så att jag kunde köra hem den för egen maskin.

  Herrgårdsvagnen är döpt till ”Bosse”. Han kommer kräva sin beskärda del av timmar i garaget, även om jag redan hunnit med att göra en del.

  OBS! Det kan också komma att dyka upp bilder på en röd Saab 96 från 1979, döpt till ”Lotta-May”, men trådens huvudperson kommer vara Bosse.

  För uppdatering mer i realtid – även från träffar och annat roligt – följ gärna mig och mina Saab-vänner i Saabulous Saaberz på Facebook:
  https://www.facebook.com/Saabulous/

  • Detta ämne redigerades 1 år, 5 månader sedan av .
  • Detta ämne redigerades 1 år, 5 månader sedan av .
  Bilagor:
  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #400951

  AlexLindhe
  Deltagare

  Eftersom jag redan börjat kommer här direkt en uppdatering.

  Bosse var vid inköp besiktigad, men med en del tvåor – bland annat för fjädring, avgaser och handbroms. Jag upptäckte också ganska snart en distinkt doft av bensin i kupén, samt att det droppade olja från någonstans i motorrummet.

  Det första jag åtog mig att åtgärda var, förutom lite småjusteringar för tändning och liknande, avgassystemet. Grenrörspackningar saknades, svetslagningarna vid främre ljuddämparen läckte och även vid infästningen mot bakre ljuddämparen fanns ett rosthål i röret.

  Eftersom det gamla systemet redan var välsvetsat valde jag att helt enkelt köpa ett nytt från klubben. Mycket stiligare, och förhoppningsvis (om jag inte dabbat mig någonstans i monteringen) mycket tätare!

  Nu hade jag visst ingen vettig bild på nya systemet påmonterat, men vi vet väl allihopa ungefär hur det ser ut.

  Bilagor:
  #400957

  AlexLindhe
  Deltagare

  Jag kör på lite till här direkt, när jag ändå är igång!

  Steg två blev att felsöka besinlukten, men även att byta fjädrar då besiktningen anmärkt både på de kapade fjädrarnas längd och att de hamnat ur läge.

  IMG_0269

  IMG_0283

  Som tur är har jag goda vänner, och tillsammans hjälps vi åt med våra bilar (vi är alla Saab-entusiaster). Georg och Fredrik hjälpte till både med fjädrarna och att riva bensintanken. Det visade sig nämligen att luftröret hade lossnat och gick att dra ut och in i sitt fästhål i tankens sida. Genom glipan läckte bensin ut och la sig i baljan tanken ligger i.

  Fjädrarna visade sig vara något att bita i. Trots specialverktyg krävdes en hel del tålamod, mycket svett och – i ärlighetens namn – en del blod och svordomar. Framför allt främre fjädringen.

  IMG_0270

  Den bakre var enklare, men tog ändå några timmar att byta alla fyra. Men det gick till slut, och jag måste säga att det är lite skillnad i den markfria gången! En bättre bild på det kommer vid ett senare tillfälle dock.

  IMG_0276

  IMG_0282

  Vad hände med bränsletanken då? Tjaa, den står vid sidan av bilen just nu. Antingen får det bli en ny, eller så ska den gamla lagas. Oklart ännu hur det blir, men det lutar åt ett byte.

  IMG_0268

  IMG_0273

  Bilagor:
  #400968

  AlexLindhe
  Deltagare

  Det senaste som är gjort är att åtgärda läckaget av olja. Det lokaliserades till höger topplockspackning, så det fick bli ett byte av båda.

  Och eftersom ett sådant byte kräver att halva motorn demonteras passade vi på att byta båda ventilkåpspackningarna, insugspackningen och packningarna till förgasaren. Vi passade samtidigt på att göra en ventiljustering. Tändningen ska också ställas ordentligt (igen) när Bosse fått sin bränsletank åter.

  IMG_0287

  Jag ska väl, i det här läget, nämna att jag (och min kära sambo) bara ägt Saab sedan förra sommaren då vi införskaffade tidigare nämnda 96:a. Innan dess har bilintresset varit minst sagt svagt, men Lotta-May och Bosse har väckt en otrolig entusiasm och ett väldigt engagemang hos både mig, sambon och de andra i Saabulous Saaberz.

  Nu pausar jag lite här – tre långa inlägg samma kväll får räcka.
  På återhörande!

  Bilagor:
  #400975

  Janne Hagnell
  Moderator

  Härligt! Vill också ha en 95:a!
  Framfjädringen är verkligen något att bita i på dessa bilar – det märks att platsen för fjädern är tänkt för den lätta tvåtaktaren. Med den tyngre V4:an krävdes längre fjäder som man får komprimera utav själva h… för att få loss och dit!

  #401083

  AlexLindhe
  Deltagare

  Verkligen! Trots att vi drog ihop dem så mycket som fjäderverktyget klarade av gick det ändå åt en kofot och mycket jävlar anamma för att dem på plats. Men det gick!

  Ja, jag gillar verkligen 95:orna. Det är något speciellt med dem!

  #401086

  Jonathan
  Deltagare

  Följer denna tråd med stort intresse!

  Det var du som annonserade och sökte en 95:a tidigare va? Vill minnas att jag länkade din annons på vår FB-sida. Roligt att du fick napp!

  Imponerande takt på arbetet här också. Nästan så man kan tro att vi får se Bosse på träffen i Vadstena i helg? 😉

  #401089

  AlexLindhe
  Deltagare

  Följer denna tråd med stort intresse!
  Det var du som annonserade och sökte en 95:a tidigare va? Vill minnas att jag länkade din annons på vår FB-sida. Roligt att du fick napp!
  Imponerande takt på arbetet här också. Nästan så man kan tro att vi får se Bosse på träffen i Vadstena i helg? 😉

  Det stämmer bra, Jonathan! Det var jag som sökte en i annons här på sidan tidigare i våras 🙂

  Jag hade hoppats på att få köra Bosse ner till Vadstena, men tyvärr har jag inte lyckats hitta någon som kan laga min bensintank (än). Har fått napp på en ”ny” av han jag köpte Bosse av (i Sthlm), men i sådana fall hinner jag inte få hem den innan helgen tyvärr.

  Men om inte annat kommer han med till både Eskilstunas stora motorträff och Saab-träffen i Norrköping.

  #401096

  Morten S.
  Moderator

  Gratulerer med 95!
  Har hatt både 95 TT og V4 tidligere – og 95 står høyt på ønskelisten.
  Enten trubbnos eller en V4 av siste årgang.

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  2007 9-3 SC

  #401108

  AlexLindhe
  Deltagare

  Gratulerer med 95! Har hatt både 95 TT og V4 tidligere – og 95 står høyt på ønskelisten. Enten trubbnos eller en V4 av siste årgang.

  Tack så mycket, Morten! 🙂

  #401495

  AlexLindhe
  Deltagare

  Så… Det har stått lite still ett tag nu, men lite har hänt i alla fall!

  Framgångar: Den läckande bensintanken är rengjord ut- och invändigt.

  image-4

  image-5

  Tanken är också – äntligen – lagad. Efter mycket letande hittade jag en plåtslagare som ville ta sig an jobbet. Han kurrade det på några timmar – och billigt. Äntligen!

  Motgångar: När armaturen skruvades av ramlade en av skruvarna ner i gruset på gårdsplanen och försvann. Bottenpluggen/Avtappningspluggen är också helt slut i gängorna. Den har säkerligen också varit en bidragande faktor till doften av bensin i kupén.

  image-6

  Båda måste mao ersättas, men förhoppningsvis är de lätta att hitta. Tips mottages tacksamt på var det går att hitta/beställa. Vill gärna ha igång den till träffen i Eskilstuna och, såklart, Saabklubbens träff i Norrköping!

  Förresten; vad har ni för ”matta” under tanken? Det satt någon svart ditlimmad, men pga av läckaget var den inte toppskick direkt.

  • Det här svaret redigerades 1 år, 5 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades 1 år, 5 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades 1 år, 5 månader sedan av .
  Bilagor:
  #401546

  AlexLindhe
  Deltagare

  Ett steg fram, fyrtio bak. Fy fan.

  Efter lite letande har en ny bottenplugg till tanken lokaliserats och är snart i min ägo. Även dämpmattor införskaffade.

  Med den vetskapen åkte jag i dag ut till garaget där Bosse står för att dammsuga ur och förbereda inför återmontering av tanken, och göra honom lite fin invändigt inför stora motorträffen i Eskilstuna på söndag.

  IMG_0335

  Men hej och hå, vilken magspark jag fick när jag tog ur framstolar och mattor för att göra rent golvet.
  Säljaren sa att bilen var till 98% rostfri och aldrig lagad.
  Såhär ser golvet och torpedväggen ut:

  IMG_0333

  IMG_0334

  Men visst, jag har väl egentligen bara mig själv att skylla… Borde varit noggrannare innan köp. Tittade under bilen och där såg allt bra ut, men borde givetvis ha lyft på mattor och golvskivor inne i kupén också.

  Så nu står jag inför ett vägval; sälja den som den är till någon som kan fixa den, eller fortsätta slänga pengar på bilen och hitta någon som kan svetsa den åt mig. Jag har varken utrustning eller kunskap att göra det själv, tyvärr.

  Usch, jag ska suga på den här bittra karamellen några dagar. Kanske slänger jag ihop bilen och kör den som den är till Eskilstuna-träffen ändå.

  Vi får se.

  Bilagor:
  #401556

  Vi klappar tröstande på axeln!!
  Skruva ihop du, kör du lite kanske sugen kommer tillbaka!

  #401557

  AlexLindhe
  Deltagare

  Vi klappar tröstande på axeln!! Skruva ihop du, kör du lite kanske sugen kommer tillbaka!

  Tack, Andreas 🙂
  Jag ska nog göra det. Om inte annat får det bli en Till Salu-skylt i rutan på Eskilstuna-träffen.
  Vet bara inte vad besiktningen säger om hålet i golvet..?

  #401623

  AlexLindhe
  Deltagare

  Skam den som ger sig. Bosse ska ut på vägen innan helgen om jag så dör på kuppen! Vi ska till Eskilstuna och därmed basta. Så i dag gick jag och sambon på honom igen.

  Planen var att slipa av golvet lite försiktigt för att se hur illa rostangreppet faktiskt är, för att sedan spackla igen de värsta hålen och sedan montera ihop bilen och provstarta.

  Golvet visade sig vara… inte så farligt dåligt som det först verkade. Ändå en trevlig överraskning.

  IMG_0342

  Men efter det gick det inte riktigt som vi tänkt. Bensintanken fortsätter trilskas. Fick tag i en ny plugg av en bekant, men givetvis var det inte bara den gamla pluggen som var dålig. Gängorna i avtappningshålet var exakt lika kassa. Nåja, tänkte vi, det går ju att gänga om. Men när gångverktyget började göra det det ska hördes ett litet ”klick” och den skiva som gängorna sitter i lossnade och började bara snurra runt.

  Efter en del djupandning och lite googlade har vi därför nu kommit fram till att pluggen helt enkelt får sättas i permanent. Med stålepoxy. För när behöver jag egentligen tömma tanken igen..?

  Ny dämpmatta fick den i alla fall, och lite färg på påfyllnings- och luftrör. Imorgon åker den i, och nåde den om den inte håller tätt.

  IMG_0348

  Inget spackel blev det heller, men väl en ordentlig omgång med roststopp, eller så kallad rostomvandlare. Det ska få härda till imorgon förmiddag, och sen åker spacklet på tillsammans med lite rostskyddsfärg.

  IMG_0346

  Sambon gjorde också ett magiskt jobb med baljorna i skuffen (förrutom roststoppspenslandet osv). Det blev riktigt rent och snyggt. Dämpmatta åkte i den bakre baljan också, efter att bilden nedan togs. Nu ska jag bara hitta en tjusig (”vanlig”) matta att lägga i där också.

  Före:
  IMG_0335-1

  Efter:
  IMG_0341

  Så vad återstår då imorgon?
  Golvet ska spacklas och målas.
  Tanken ska pluggas igen och sättas i.
  Framstolar, skivor och mattor ska i igen.
  Kylsystemet ska fyllas upp och luftas.

  Sen är det ”bara” att rulla hem. Eller..? 😉
  Vi får se imorgon!
  Håll utkik på Saabulous Saaberz Facebook-sida under dagen – jag har lite planer på att live-sända första starten.
  https://www.facebook.com/Saabulous/

  Bilagor:
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 42 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng