Byta kylarvätska

Forum Modellspecifika forum OG900 Byta kylarvätska

 • Detta ämne är tomt.
Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #472598
  hakan_f
  Deltagare

  Hur gör jag bäst för att byta kylarvätska? Var tappar jag ut den gamla vätskan? Hur gör man för att spola ur systemet? Vad bör jag tänka på? Hur mycket kylarvätska går det i?

  SAAB 900i från 1987
  Har ägt:
  SAAB 900 från 1985
  SAAB 600
  SAAB 96 från 1961

  #472605
  Lsoderlund
  Deltagare

  Hej,
  Det står i instruktionsboken hur stor volym kylvätske-systemet skall ha.
  Du tappar ur systemet från avtappningspluggen på kylarens nedre högra hörn. Öppna locket på expansionskärlet så det lätt rinner ur.
  Tappa sedan upp med ny vätska (om du inte skall köra diskmaskinsmetoden), lufta på luftnippeln som sitter (har jag för mig) på termostathuset, och fyll på vart efter tills du får en korrekt mängd i systemet. Kan även vara bra att byta termostaten när du ändå är igång.

  Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
  Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
  Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
  Saab 9-3 Vector SC ´09

  Skämsbil:
  Audi A6 Avant

  Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

  #472646
  Martin
  Deltagare

  Det finns en till plugg på motorblocket, men efter lite efterforskning så har jag lärt mig att låta bli den. Risken ska tydligen vara stor att du inte får tillbaka den, eller att nått går sönder.

  Om du vill spola kan du köra en slang i övre kylarslangen och en in där övre ska sitta, och bara pumpa in i kylaren, ut ur övre slangen, tills det ser rent ut. Utan termostaten förslagsvis och om möjligt med varmt vatten.

  Pluggen på kylaren sitter i högra nedre hörnet, framför batteriet typ. Plast/gummit historia. Skruva så kommer det tillslut, annars får du rycka nedre kylarslangen.

  Läste nånstans att det ska gå i ca 10 liter totalt, vilket bekräftas av att jag blivit rekommenderad att hiva i 5 liter glykol och resten vatten. Fått en bra blandning på det, men då var det spolat så det bara var vatten i systemet.

  Ställ även värmekranen på max så du får rent där inne med!

  #472720
  pats
  Deltagare

  Jag kan tillägga om du inte får i hela 10l (efter att grejat en del med kylaren i sommar) att trots spolning och maskindiskmedel etc fortfarande har en del skräp i systemet då jag bara får i ca 5l kylarvätska totalt.
  Lycka till!

Visar 4 inlägg - 1 till 4 (av 4 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng