Dubbelblås

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Dubbelblås

 • Detta ämne är tomt.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #457177

  Som jag skrev i en tidigare tråd har jag lämnat veven på slipning, men nu har turen kommit till topparna! Jag tänker göra i ordning två toppar men undrar vad som är bäst vad gäller kanalerna. Vad rekommenderar ni som har erfarenhet av trimning. Jag tänker skära bort dubbelutblåsen från två toppar jag har, topparna är spruckna och svetsade flera gånger. Men skall det vara så stora hål i utblåsen? Vill minnas att jag läst i någon tråd att det är bätre med något mindre diameter än Saabs gamla trimanvisningar. Är det inte en fördel att avgaserna kommer ut så fort det bara går? Kanske är det säkrare vad gäller hållbarheten att bygga enkelblås med delningsplåt, blir väl lite lägre effekt antar jag. Undrar även vad ni har för funderingar om insugskanalernas diameter och utseende?

  #457802
  sonettlll
  Deltagare

  Ett avgasrör bör öka i diameter stegvis, problemet är att SAABs dubbelblåsrör är märkligt gjorda. Rörböjarna närmast toppen är lika grova som utblåsen, nästa rörbit ca 20-30cm lång är mycket smalare, dessutom har dessa 4 rör olika längd. efter 4-2 hopkopplingen är diametern bättre men dom två rören har också olika längd. Dessa olika längder är delvis förklaringen till v4ans säregna ljud. Nästa fel är att med ett 4-2-1 system borde 1an och 4an kopplas ihop och 2an och 3an kopplas ihop, det är praktiskt omöjligt på en v4a, återstår två lösningar, SAABs kompromis för effekt utrymme och pris. Eller att bygga ett riktigt 4-1 system, Jag byggde ett 1982 efter Växjö Bildelars anvisningar till deras KEP2 kam, det gav en mycket varvvillig motor och ett riktigt häftigt ljud. Mats

  Bilagor:
  #457813
  fuling
  Deltagare

  Växsjö bildelar gjorde även egna dubbelblås toppar.
  Har jag förstått rätt så såg de typ ut så här.

  Topplock – Saab

  Så ser mina toppar, grenrör ut.
  Jag har dxf filer på flänsarna. (pm till mig er mailaddress så kan ni få filena)
  Fläns på topp 10mm
  Fjäns grenrör 8mm

  Bilagor:
  #457843
  sonettlll
  Deltagare

  När Växjö bildelar ”uppfann ” dubbelblåstoppar fick man inte lägga till material på topparna enl, reglementet. Växjö fräste av topparna och skruvade en lös bit som kallades grenrör, dom sade sig ha högre effekt än SAABs tävlingsavdelning, SAABs lösning blev att bygga om topparna och dom hade resurser att klassa in dom topparna. Mats

  #457876
  fuling
  Deltagare

  Saabs dubbel blåstoppar är inklassade 1973-01-07, se FIA 1608 7/7V
  Växsjö Bildelar kom under 1971, om jag har rätt info.

  Saab låg lite efter 😉

  #457927

  Intressanta bilder. Enkelblåstoppar med delningsplåt ser bra ut, borde vara bättre för hållfastheten jag tänker då närmast på risken för att toppen spricker. Men hur blir det effektmässigt, jag skall ha 45:or och Saabs kors. Hur påverkas vridmomentet och körbarheten dubbelblås kontra enkelblås? Jag tänker mig TG 258 eller liknande kam. Det är väl även viktigt att rören är lika långa, men hur långa? Är kanske så att det får bli den längd som får plats i ett trång motorrum! Har även funderat på hur det skulle bli att ha fyra separata rör/ två på varje sida som sedan går ihop under bilen.Fast då blir det ju nästan som Saabs eget dubbelblåssystem, och det är ju inte bra.Lite att fundera på! Det finns en film på You Tub, Anders Karlsson midnattssolsrallyt 2018, den motorn låter skönt! Någon som vet vad det är för prylar i den?

  #457933
  fuling
  Deltagare

  Citat:
  Det finns en film på You Tub, Anders Karlsson midnattssolsrallyt 2018, den motorn låter skönt! Någon som vet vad det är för prylar i den?

  Gärna en direkt länk, tack

  #457967

  #458016
  fuling
  Deltagare

  Aha Anders Knutsson 🙂

  #458022
  Carma
  Deltagare

  Herrejösses vilket motorljud på den V4:an!
  Gåshud!
  Vill ha. 🙂

  #458024
  sabbe
  Deltagare

  När jag bytte från enkelblås till dubbelblåstoppar märktes stor skillnad i högre fart på 4:an.
  0 till 100 km/h ingen större skillnad men 0 till 150 km/h gick 4 sekunder snabbare.

  Sabbe

  #458035

  Aha Anders Knutsson ?

  Knutsson var det ja, K:et var rätt i alla fall. Ja det är motor i den Saaben!

  #458040
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  homologdubbel

  /B

  Bilagor:
  #458114
  fuling
  Deltagare

  Lite mer oljud 😉

  #465937
  felix
  Deltagare

  Någon som gör/gjort egna dubbelblås och har några tips?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng