Favoritverktyget!

Forum / Övrigt / Off Topic / Favoritverktyget!

Forum / Övrigt / Off Topic / Favoritverktyget!

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 30 totalt)
  • Författare
    Inlägg
    • oktober 15, 2008 at 21:54 #18820

      Startar en tråd där vi kan gotta oss i verktyg. Är nog lite av en samlare och satte inte ekonomin stopp skulle jag ha alla verktyg jag inte behövde typ.

      Min favorit just nu efter att ha bytt h2o-pump på V4an är:

      Spärringnyckel med adapter till 3/8 och 10ans hylsa. Passade finfint till den bakre-nedre bulten som satt lite illa till…

      På önskalisten bland mycket annat står en Channel lock papegojtång…

      ja å så en Fein multimaster och…och… 🙂

      Vilket verktyg sover Ni med under kudden och vilket drömmer ni om?

        oktober 16, 2008 at 08:13 #128851

        Mitt bidrag är mejselhammaren om man har en kompressor.Suverän att lossa rostiga omöjliga bultar/muttrar.Eller, jag använder den till allt möjligt.Det ska vara en som man kan ställa in slagkraften på så man inte förstör sakerna.Lite vibrationer gör susen på saker som sitter fast.Jag behöver tex inte Gas längre i garaget.Jag brukar kapa själva mejseln så den blir trubbig i änden så har man ett vektyg för tusen användningsområden.
        Sen håller jag med om channellocktången och då orginalet.Har provat biltemkopian med det bara knakade till i käftarna så var räfflorna borta.Som vanligt bara skit där :lecture:

          oktober 16, 2008 at 11:14 #128856

          En riktig gasol-brännare med spets- & litet- & herrejösses-lågemunstycke. Det som nog det verktyg har räddat mej flest gånger ur besvärliga eller potentiellt besvärliga situationer. Jo man kan tänka sig gassvets oxo men den är DYYYYR i drift, gasol är billigt.

          Vad gör man med gasol-brännaren ? Lossar fastrostade bultar, muttrar, värmer grejor typ lagerhus innan lagermontering (eller demontering), bråttom-tänder grillen (gasol-grill, på nåt nytt sätt, liksom). Sen kan man ju löda, förtenna, tennspackla, ta bort färg och underredsmassa….. samt tusen andra bra saker.

          Och, NEJ, varmluftspistol är inte ett alternativ…

          / Kenth

            oktober 16, 2008 at 17:50 #128863

            Hackspetten som Mats visar är det första verktyget Uhlin inhandlar till nya garaget när det det blir byggt:-), även en gas kärra:-), sen finns ju många olika favoriter, en lagomt tung slägghammare är gôtt när man lossar styrleder mm:-), men även då är hackspetten kanon.

              oktober 16, 2008 at 20:47 #128875

              Måste ju nämna Facom. Franskt och (men?) bra! Ett favoritmärke bland verktyg. Saknar så infernaliskt mitt ledade 1/2″ spärrskaft som blev stulet i gott sällskap med många andra verktyg. Två fulla lådor. Gör lite ont ännu att tänka på allt jag förlorade där.

              Facom har även en polygrip som är bra.

              Har även en eltestmejsel jag vill ha. Enkel o genialisk. Man kopplar på den på batteriets + och – sedan kan man lägga på ström med spetsen, om man vill testköra en fläktmotor tex. har även en liten diodlampa framtill. Man kan summra med den och den är automatsäkrad. Amerikansk vill jag minnas. Så även jänkarna kan. Ibland.
              Måste googla den, sålde några när jag jobbade för BERNER, men hade aldrig råd med en egen.

              //Per

                oktober 16, 2008 at 21:15 #128877

                Power Probe hette “testmejseln” hittade den till slut 🙂

                  oktober 16, 2008 at 21:21 #128878

                  jag har en sån där Channel Lock papegojtång och jag kan inte förstå vad som lockar med den? Kan inte påstå att det är mitt flitigast använda verktyg. Ärligt talat vet jag inte ems var den befinner sig………Har för mig att jag fick den av en säljare som påstod att man inte klarade sig utan den men ja……….

                  Däremot så håller jag med om Facom, det är nog det bästa verktygen. Ibland snuskigt dyra men ändå inte i guldklass som SnapOn som bara är övervärderat strunt.
                  facom´s spärrskaft är underbara, köpte ett par begagnade långa ledbara spärrskaft och trots att de har 10-15 år på nacken så är de gudomliga och verkar vara oförstörbara trots att leden ser så bräcklig ut.

                    oktober 16, 2008 at 21:29 #128880

                    Utan vinkelslipen och svets ingen verkstad…

                      oktober 16, 2008 at 21:31 #128881

                      Du kan ha en poäng med tången, är kanske mer en vill ha pryl än behöver pryl. Men den är bra att greppa om saker och har den greppat släpper det inte. Man behöver inte nypa, har man prylen i tex skruvstädet kan man hänga på övre skänken på tången bara. En rund skruvskalle eller dylikt..
                      Låg ju två sådana i de stulna verktygslådorna *snyft*

                        oktober 16, 2008 at 21:56 #128884

                        Räknas en svarv som favoritverktyg?
                        Ställer mig i ledet för Facom,använde spärr-ringnycklar flitigt i slutet på 80-talet när jag jobbade som truckreparatör. Det är liiite trångt på dessa japanska under.Hemma är en liten muttertång favorit.

                          oktober 16, 2008 at 23:44 #128885

                          Kan väl knappast påstå att jag är nån direkt mekarkung, utan har med glädje i själen (och rejäl sveda i plånboken) lämnat bort alla jobb som känts för svåra. Men jag har ett par verktyg som i all sin enkelhet ligger lite extra varmt om hjärtat.

                          Det ena är en 13mm ringnyckel som medelst gasbrännare och övertalning fått en extra intressant vinkel i ringänden. Det går år mellan gångerna jag använder den, men skulel inte vilja vara utan den när kopplingshuvudcylindern ska lossas eller monteras.

                          Det andra är också en ringnyckel, en helt vanlig 11/16″. Första gången jag skulle byta stötdämpare tog det mig en hel kväll och kostade två (billiga) 17mm-nycklar, en uppsjö andra bra-att-ha-verktyg, en helt söndersluten mutter och 30 uppskrapade fingerleder innan den första lossade (vänster bak, antagligen aldrig bytt sedan 1973). Tack vare rätt nyckel ihop med rostlösare och kanske lite värme har jag inte haft några problem sedan dess.

                            oktober 17, 2008 at 00:00 #128888

                            Finns inget verktyg jag använt så mycket som den lilla B&D vinkelslipen jag köpte som liten pojke på utförsäljning hos den lokala järhandlaren. Måste ha varit 8-9 år när farsan och jag var dit och jag fick syn på den. Det bar iväg direkt hem och kastade spargrisen i köksgolvet. Pengarna räckte och min lycka var gjord den dagen. Kommer aldrig glömma handlarens utsago att med kunder som jag behövde han inte hämta växel på banken.

                            Annars är det nog blysmockan och gassvetsen som är favoriterna.

                              oktober 17, 2008 at 18:07 #128903

                              Har du aldrig varit ute för runddragna broms/luftningsnipplar?Speciellt om man tror att nippeln är helt fastrostad så tar man och masserar runt nippeln med mejselhammaren på lågt slag, å sen tången.Vips så är det loss.Vet inte hur många bromsok jag har räddat på plats med den.Tången är ruggit bra när man har behöver mothåll när man ska dra med muttermaskin (som också är ett favvoverktyg)tången släpper nästan aldrig taget.Åsså skakar inte tången så mycket som en vanlig blocknyckel gör när man håller emot.Den kan däremot vara lite klumpig ibland.
                              Svarv var det någon som nämde,det är ju en blöt dröm det 😀

                              Stefan wrote:
                              jag har en sån där Channel Lock papegojtång och jag kan inte förstå vad som lockar med den? Kan inte påstå att det är mitt flitigast använda verktyg. Ärligt talat vet jag inte ems var den befinner sig………Har för mig att jag fick den av en säljare som påstod att man inte klarade sig utan den men ja……….

                              Däremot så håller jag med om Facom, det är nog det bästa verktygen. Ibland snuskigt dyra men ändå inte i guldklass som SnapOn som bara är övervärderat strunt.
                              facom´s spärrskaft är underbara, köpte ett par begagnade långa ledbara spärrskaft och trots att de har 10-15 år på nacken så är de gudomliga och verkar vara oförstörbara trots att leden ser så bräcklig ut.

                                oktober 17, 2008 at 18:23 #128906
                                Nbottning wrote:
                                Måste ju nämna Facom. Franskt och (men?) bra!

                                Även fransmännen kan 🙂

                                Kan tipsa om att det finns mycket bra och billiga Facom saker på EBAY.FR + många andra siter. OBS i 95% av falen så funkar engelska se bara upp med betalningen många fransmän vill ha check (det var väl 15 elle 20 år sedan de försvann i SE) eller Euro skickat i kuvert :crazy:

                                Billigt kan vara 10 spärrskaft Facom 20€ –>20kr styck!

                                  oktober 17, 2008 at 18:28 #128908
                                  Farmer_power wrote:
                                  Finns inget verktyg jag använt så mycket som den lilla B&D vinkelslipen jag köpte som liten pojke på utförsäljning hos den lokala järhandlaren.

                                  Har ett liknande minne. Var några år äldre, men inte äldre än 14 vet jag. Det var Laitis som sålde ut och vinkelslipen var av fabrikat Skil. För 115mm rondell. Byggde om skyddet så en tog 125mm rondeller. Den vinkelslipen överlevde A-traktorbygget och en rätt omfattande folkracekarriär och en massa massa annat. Men någonstans på vägen dog den och är idag ersatt av en B&D faktiskt…

                                Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 30 totalt)
                                • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.