Klick då man ska starta

Forums Modellspecifika forum 90/99 Klick då man ska starta

This topic contains 9 replies, has 9 voices, and was last updated by 2014-04-30 15:33.

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)
  • Author
    Posts
  • #22002

    staffanv
    Deltagare

    Jag har ett litet problem med min 99 -71. Oftast startar den väldigt snällt utan problem men ibland hör man bara ett klick (typ ett relä som slår till) och sedan inget mer. Startmotorn verkar inte gå igång. Elsystemet på bilen är ganska special eftersom den har B-motorn och många har varit inne och rivit i det så det är misstänkt man hur och var ska jag börja felsökandet?

    #156490

    hans h
    Deltagare

    Hmmm… Vår husbil gör precis så där. Jag inväntar därför med spänning de svar du kan få.
    Vi har gissat på startmotorn.

    #156493

    saabcustom
    Deltagare

    Jag gissar på startmotorkolen. Varit ut för det flera gånger. Du kan prova att massera startmotorn med en hammare under det att nån annan försöker starta. OM den starta då så är det en ganska säker indikation på att dragmagneten i solenoiden inte får tillräckligt med jord via den stillastående startmotorn p.g.a. dåliga kol. (Attans finurlig konstruktion det där 😉 )
    Solenoiden kommer då bara att dra hållmagneten vilken inte räcker för att dra startrelät….

    lycka till / Kenth

    #62126

    staffanv
    Deltagare

    Enligt en verkstad kunnig på äldre bilar ska det tydligen vara att den startas för sällan som är problemet. Jag får se till att åtgärda det.

    #62049

    skumberg
    Deltagare

    haft liknande probelm på en 900i och en 90a.
    På 900an va de startmotorn som gett upp, på 90an va de pluspolen på batteriet som hade lossnat då ja kört.

    #62050

    lsoderlund
    Deltagare

    i 9 fall av 10 är det startmotorn. Men då skall du ju även höra att den inte “fäster” i kuggkransen. Klickar den bara så är det troligen något med elen? Hur är batteriets kondition? Är det dåligt så kommer den bara klicka. Annars som någon sa, kontrollera kablar och jordflätor.

    http://saab99tt.blogspot.se/

    Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

    #174376

    saabfredde
    Deltagare

    Rengör runt kontakterna på startmotorn och dra åt ordentligt.

    #174408

    saabgunnar
    Deltagare

    Hej! jag kan med stor sannolikhet säga att det beror på ärgade kontakter i manövermagneten (solenoiden). Dessa slås till när drevet kommit i läge och då ska motorn dra. Till detta krävs 100-200 A och bara 12V till handa. Är kontakterna dåliga blir övergångsresistansen för hög och motorn startar aldrig.
    Man kan göra två saker: Det går att släppa på några kabellödningar i solenoidens bakkant och ta isär den och fila ren kontakterna. Alternativt kan man köpa nya solenoider. Jag köpte till min 900-92 för 200 SEK/st på en BOSCH-verkstad. Sen kan man naturligtvis byta hela startmotorn…./Gunnar

    #174424

    nkro
    Deltagare

    En egen erfarenhet jag hade. Startmotorn klickade.
    Plockade bort den. Provkörde och fungera perfekt.
    Men monterad klickade den igen.
    Drevet på startmotor var slitet så det hade blivit grader. Putsade till drevet.
    Sen har den funkat.

    Niklas

    #175085

    patlon00
    Deltagare

    Har också råkat ut för detta några gånger…. Har börjat tro att det är värme relaterat. För det har bara inträffat när bilen varit genomvarm …. Idag så blev det lite svettigt när den bara klickade efter att jag stannat motorn pga kö vid vägarbete.. På fjärde försöket funkade det…. Kan starten vara full med skit så att när det är riktigt varmt så vill den inte….

Viewing 10 posts - 1 through 10 (of 10 total)

You must be logged in to reply to this topic.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng