Korsinsug fundering???

Forum Övrigt SSR Korsinsug fundering???

Detta ämne innehåller 31 svar, har 12 deltagare, och uppdaterades senast av 2007-03-05 22:46.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 32 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #15661

  robert sundberg
  Deltagare

  Korsinsug verkar ju vara d som alla söker men bara en bråkdel av dom som vill ha får tag i… Saabklubben som jobbar på så bra med delar borde väl kunna skapa en nytillverkning på dessa. Ingen behöver ju oroa sig för att d inte blir en försäljningssucce…. Nån som vet om detta varit på tal nån gång?? Mvh Robert!!

  #103865

  eriks
  Deltagare

  Hej!

  I think some people talked about this some time ago here on the anslagstavla. Can’t find the thread, sorry. But it seems that there where no results out of the plans…
  But would definitly be interessting. If the saabklubben doesn’t do it, perhaps there is a possibility that XP-Niklas will do a reproduction in the future…? 😀

  Erik

  #103866

  fuling
  Deltagare

  Skall jag vara elak säger jag.
  -Alla vill ha men inte lägga ut en spänn.

  Det är ett fruktanssvärt jobb att ro i land ett sådan här projekt.
  Jag tror det är ett fåtalt, snudd på ingen, som har lust att dra i ett sådnat projekt på idell basis.

  Vad är ni villiga att betala för ett nytt komplett korsinsug?
  100kr?
  1000kr??
  2000kr??
  5000kr??
  10000kr???
  15000kr???
  20000kr???

  #103869

  johan josefsson
  Deltagare

  Den som väntar på nåt gott…

  #103877

  robert sundberg
  Deltagare

  Jag är en given köpare om produktion skulle dra igång men jag skulle nog va glad om d höll sig i en prisklass mellan 3-5000 kronor… Nån som vet vad dessa kosta när d fanns att få tag i? Med beräkning av pengavärde idag också vill säga?

  #103878

  En gissning: Korsinsuget kostade ca. 650 kr 1975.

  Dagens penningvärde: Det går ju att räkna ut på lite olika sätt, sen är det väldigt svårt att sätta ett specifikt penningvärde på en viss produkt, förutsättningarna för tillverkning etc kan ha förändrats.
  Men multiplicera det priset (om det nu var 650 kr 1975) med 4,5 och vi har 2925. Alltså ca 3000, kan det låta rimligt för er som var med på den tiden?;)

  Sen får man betänka att det fanns en helt annan efterfrågan på trim till V4 på 70-talet än vad det finns idag. Skulle inte förvåna om det hamnar på det dubbla för att bli lönsamt idag.

  #103880

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Lite priser

  Annons från Trend 1975

  (Du kan behöva förstora bilden beroende på vilken webbrowser du har)

  /B

  #103881

  stefan
  Deltagare

  kostnaden för att göra modeller av ett dylikt insug kostar säkert minst 100 000 idag om ens det räcker. Till det kommer gjutning och bearbetning och att göra det i mindre serier om 1000 kräver nog att någon har full maskinpark i garaget och gör det gratis.

  #103883

  urban
  Deltagare

  Att få någon att göra ett korsinsug som är lika det ursprungliga skulle troligen kosta betydligt mer än vad som tidigare nämnts. Att 3D skanna av ett original insug och sedan bygga upp 3D cad modeller av det skulle troligen kosta 50000 till 100000 kr. Där efter skall SLS alt. SLA prototyper/masters göras för gjutningen kostnad för detta uppskattar jag till 75000 till 100000. Där efter kan gjuteri fortsätta och kostnaden för det har jag ingen aning om.

  Ganska dyrt skulle det alltså bli men ni som är intresserade kan ju alltid drömma

  #103885

  stefan
  Deltagare

  en variant är ju att göra det i form av ett räcerinsug till nån jänkemotor. Där gör man det i aluplåt och pressade rör som sedan svetsas ihop och de kan ju vara nog så snyggt.

  Som svar till Urban Trued så behöver man ju egentligen inte blanda in data i sånt här småskaligt, en duktig modellsnickare kan säkert göra modeller på fri hand om han bara har ett insug att se på. Naturligtvis kostar det också om det nu inte finns nån modellsnickare som är ledig inom klubben.

  #103886

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Ja det fanns ju knappast några CAD-modeller av orginalrören. Datorerna i början av 70-talet var väl inte så kraftfulla precis.

  /B

  #103889

  fuling
  Deltagare

  Går det att få tag på orginalritingar???

  Grejen är väll att det påminner mycket om orginalte annrs går det ju ej att använda i historisk rally/race, eller har jag fel???

  #103892

  roger
  Deltagare
  fuling wrote:
  Grejen är väll att det påminner mycket om orginalte annrs går det ju ej att använda i historisk rally/race, eller har jag fel???

  Inte bara påminna, ska det användas i App K så ska dom se ut som originalen.

  Det finns hemmagjorda korsinsug från början av 70-talet som man får använda OM man kan BEVISA att just det insugningsröret är använt i en Internationell tävling mellan 1970-1975. Kan man inte bevisa det så får man inte använda det… Alltså kan man inte nytillverka som ser annorlunda ut än dom som använts i Internationella tävlingar.

  Tycker man det detta verkar märkligt så beror det på att Appendix K speglar historisk motorsport på Internationell nivå och inte bryr sig ett skit om Svensk Rallyhistoria.

  #103893

  truls herland
  Deltagare

  Jag tror inte det blir så dyrt som ovanstående, att tilverka en kopia på originalinnsuget.

  Frågan är vad är syftet?

  Om det skal vara en exakt kopia på korsinnsuget så blir det nog dyrare, enn om man tog fram ett innsug bara för dom som vill trimma mycket….

  Med dagens teknologi kan man nog räkna fram ett innsug som fungerar bättre änn saabs korsinnsug.

  Så mycket kunnskap som det finns tillgång till innanför saab-miljöet, så skulle det vara enkelt att tillverka ett korsinnsug. Någon måste bara ta första steget…

  #103894

  robert sundberg
  Deltagare

  vart har orginalritningar från dåtiden tagit vägen då? Finns inte formarna för gjutning som man använde då kvar eller var har dom tagit vägen?

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 32 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng