Kupé lampa (bakom backspegeln)

Forum Modellspecifika forum OG900 Kupé lampa (bakom backspegeln)

 • Detta ämne är tomt.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #470546
  Martin Z
  Deltagare

  Hejsan igen!

  Aldrig märkt att det suttit en lampa bakom backspegeln, men det gör det tydligen! För nu har den börjat lysa, och går inte att stänga av… Slås av när man tänder bak i bilen, men slås på så fort den i mitten inte lyser… Märkte det när jag böt säkringen som går till både den efter onoterade radion och belysningen. Men det verkar inte som den går på samma säkring, då den inte slocknar med den gamla trasiga.

  Vill ju inte att den ska lysa hela tiden och dra ur batteriet… Någon som vet hur man får av den? Verkar glappa rejält, när jag knackar på den så slocknar den lite så och då.

  Äre tänkt att den ska tändas så som den gör eller har nått i elen börjat strula rejält? Har ju de andra klassiska problemen med att instrumentet inte lyser osv. (vet förmodligen vart det felet sitter) så kanske blir att reda ut allt sammans?

  #470547
  Martin Z
  Deltagare

  Bör tillägga att jag dragit ur lampan tills vidare, men vore ju trevligt om det fungerade som det skulle. Den fungerade ju perfekt för att se hastigheten!

  #470548
  Martin Z
  Deltagare

  Ytterligare ett tillägg är att jag särskrev kupélampa på grund av mobilens automatiska rättning, och inte utav dyslektiska anledningar! 🙂

  2 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #470565
  Mats Jedmo
  Webbmaster

  Vet inte hur det är på 900 men på 99:an sitter det en knapp nere vid tändningslåset så att man kan tända denna när man vill. I övrigt hänger den ihop med innerbelysningen.

  SAABoholic

  96 GL Super -79 Alabastergul
  96 GL Super -79 Alabastergul
  99 GLs Automat 4-dörrars -80 Marmorvit
  9000 Cse 2,3t/170 A50 -97
  9-5 Linearsport Sp -03

  #470567
  Martin Z
  Deltagare

  Sitter bara en knapp, som styr hela innerbelysningen. Som sagt så lyser lampan när den bak/i mitten är av, och släcks när den andra är på. Alltså står den på om bilen är avstängd, vilket är lite problematiskt.

  #470589
  Mats Jedmo
  Webbmaster

  OK, det låter ju som ett jordfel. Vad händer om du släcker bak så att den fram lyser och sedan tar ur lampan där bak ?

  SAABoholic

  96 GL Super -79 Alabastergul
  96 GL Super -79 Alabastergul
  99 GLs Automat 4-dörrars -80 Marmorvit
  9000 Cse 2,3t/170 A50 -97
  9-5 Linearsport Sp -03

  #470592
  Martin Z
  Deltagare

  Jag har kikat på jordpunkten nere vid kylaren, men där var allt fint. Det var bara för någon vecka sedan. Finns väll fler, men dessa har jag inte koll på. Kan väll tänka mig att det är nått längre in i kedjan som felar.

  Låter ju i alla fall som att det är fel, och inte jag som är dum och inte fattar hur den fungerar.

  Har inte testat att dra ur den bak, av den enkla anledningen att det var sent och jag behöver den för att spänna fast hundarna i baksätet när det är mörkt. Får lov att testa det imorgon och återkomma!

  Tack för dina svar 🙂

  #472535
  Martin Z
  Deltagare

  Tänkte att jag kunde ta och uppdatera utifall att någon i framtiden snubblar över problemet. Grävde runt och hittade en liten skada där kabeln blivit klämd mot karossen, men verkar fortfarande vara fel… Nu bränner jag bara lamporna när jag tänder, så ska rota vidare när jag orkar!

  #472657
  Martin Z
  Deltagare

  Hej hopp, inget mysterium här inte!

  I fullt hå med att dra nya kablar, för här har jag tydligen unsluppit en rejäl brand med små marginaler! Mycket bränt och läskigt var det, hela vägen bak i bagaget. Fina brännmärken finns på insidan av taket och bagagemattan som minne.

  Tack för visat intresse!

  Bilagor:
  #472661
  saabaero
  Deltagare

  Var mer exakt var kabelskadan ?

  #472662
  Martin Z
  Deltagare

  Kabeln går upp där bakom backspegeln. Här var den fastklämd. Den går sedan i en liten ränna längst förarsidan, bak till C-stolpen. Där går den ner in i sidan i bagageutrymmet. Längst med hela denna sträcka var det smält och bränt.

  Vid B-stolpen kommer kablarna från kupélampan i mitten och börjar gå parallellt med de från den främre. Dessa var, mystiskt nog, helt oskadda trotts hettan.

  I bagageutrymmet sitter yrreligare en kontakt som tar vägen nånstans framåt. Får 12v på denna så tänker anta att allt framåt är fräscht, men ska nog rota vidare framåt när jag bytt den här biten.

  Taket är ute, så lite besviken att jag inte beställt hem nytt tyg så jag kunde passa på att fixa det också…

  #472663
  saabaero
  Deltagare

  Tycker ofta det är knas med funktionen på innerbelysningen av nån anledning.

  Har du taklampan mitt i taket eller vid B-stolpen ?

  #472668
  Martin Z
  Deltagare

  Mitt i taket. Hade aldrig fattat att det fanns en till 😅

  #472670
  saabaero
  Deltagare

  Äldre bilar har lampan vid B-stolpen istället

  #472677
  Saab_ahed
  Deltagare

  Tur att du började felsöka, och inte bara ignorerade problemet.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng