Obalans i motor/växellåda

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Obalans i motor/växellåda

 • Detta ämne har 10 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2018-08-28 21:29 av .
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #448031
  Jan Alamo
  Deltagare

  Har en 96 -63 som totalt gått 9000 mil. Renoverat motorn vid 7000 mil.
  Motorn vibrerar så det känns i hela bilen och vibrationen märks enbart när man släpper på gasen och bilen rullar på frihjul. Tydligast vid nedgång från högt varv till tomgång. Märks inget vid acceleration. Har justerat luftskruven och satt i nya munstycken i förgasaren. Knutgummina är fina. Hjulen är balanserade.Kan jag få råd på åtgärd från någon så vore det tacksamt.

  #448032
  charlie101
  Deltagare

  Svårt att diagnosticera. Det skulle kunna vara något i tändfördelaren, vikterna eller vacuumklockan som felar. Felmonterade fjädrar till vikterna, trasigt membran i vacuumklockan är vanligt, … Det skulle kunna vara vevaxeltätningen i framkant av motorn som är skadad (spännfjädern i tätningen kan ha hoppat ur) eller sliten.. med högt vacuum i vevhuset sugs luft förbi tätningen..

  #448049
  Janne Hagnell
  Moderator

  Sitter motor och växellåda ihop ordentligt?

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

  #448052
  Jan Alamo
  Deltagare

  Ja, de är helt homogena, sitter tätt ihop.

  #448056
  Jan Alamo
  Deltagare

  Tack för förslagen. Jag förtydligar min fråga och tänker på vad Charlie101 skrev. Vacumklockans membran känns OK eftersom dess uppgift är att ändra tändningen vid acceleration, och axet är mycket bra. Motorn drar igång jämnt. Obalansen kommer enbart vid ”frihjulsåka” under tiden som motorvarvet går ner. Tändfördelaren känns OK också annars borde motorn misstända i acc.läget. Om vevaxeltätmingen läcker så borde det märkas vid acceleration, vilket det inte gör.
  Jag har nu fundering på om obalansen kan bero på att någon fjäder i kopplingslamellen har brustit. Kopplingen fungerar normalt, men det kanske den gör även med trasig fjäder. Om kopplingspaketet inte är helt centrerat så kanske det kan kanske skapa obalans, men kan man verkligen montera en koppling utan att använda centreringsverktyg?
  Kan det vara något i frihjulsdelen som påverkar balansen?

  #448058
  59deluxe
  Deltagare

  Har du kollat lagren på utgående axlar i växellådan är dom slitna så kan man få vibrationer
  när du släpper gasen.
  Mvh Håkan.

  #448091
  sonettlll
  Deltagare

  Kolla även motorfästena i fram. Om roterande något är i obalans borde den vibrera även på gaspådrag. Mats

  #448118
  charlie101
  Deltagare

  Nja, vid högt vacuum, när du släpper gasen, sugs membranet in och tändningen ställs om. För att kolla klockan ordentligt måste du ansluta en (ren) slang till klockan och suga i den. samtidigt knuffa på armen inne i fördelaren, för det är inte alltid att suga räcker till för att armen ska börja röra på sig. Läckage visar sig oftast endast när membranet har sugits in en bit och armen har börjat röra på sig. Vikterna ställer om tändningen i 2 steg vid höga varv, oberoende av klockan, så en av fjädrarna i vikterna börjar verka först en bit in i vridningen innan den börjar ge motstånd. Rotoraxelns vridmotstånd ska vara utan ”glapp” Först känner man ett motstånd när man vrider på rotoraxeln och en bit senare ökar motståndet ytterligare. Själva rotorn kan dock glappa lite på sin tapp i axeln. (Jag kommer inte ihåg just nu om rotorn är skruvad fast eller bara påskjuten på axeln.) Det är inte säkert att fel på fördelaren ger sig tillkänna som misständningar, hellre som svag motor eller andra symptom…Om vevaxeltätningen läcker borde det synas som oljesmet vid remskivan eller i ventilationsslangen, men den kan täta med tryck i vevhuset, och släppa in luft vid högt vacuum..det är lätt att stöta till tätningen vid monteringen så spännfjädern kommer i olag…

  • Det här svaret redigerades för 3 år, 10 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 3 år, 10 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 3 år, 10 månader sedan av .
  #448122
  charlie101
  Deltagare

  Kopplingen känns inte normal med trasig fjäder, och ett skrammel eller gnissel skulle höras. Lamellen centrerar hela tiden på axeln och den är lagrad i svänghjulets bussning så den kan inte komma i olag. Lamellen kan monteras utan centreringsdorn, det är bara att se till att den är i mitten när tryckplattan skruvas fast och det finns andra metoder, men det är betydligt krångligare utan centreringsdorn.

  • Det här svaret redigerades för 3 år, 10 månader sedan av .
  • Det här svaret redigerades för 3 år, 10 månader sedan av .
  #448133
  fuling
  Deltagare

  Om man bara varvar upp motorn och släpper gasen, vibrera den då? (typ stillastånde)

  #448150
  Jan Alamo
  Deltagare

  Ja, men på högt motorvarv märks det minst, skakningarna kommer när man kommer ner i det lägre ”registret”, då känns det obalans i hela bilen. Ratten skakar. Och, det är värre skakningar när motorn är riktigt varm. Stannar man då vid t.ex rödljus så skakar det så att solskydden ruskar. Stillastående så skakar bilen, men märks inte lika tydligt när man kommit upp över halvgas.
  Jag har idag gjort ett extra stag mellan blocket och högra skärmväggen, och det håller motorn mera ”på plats”, men vibrationerna jag beskrivit ovan är kvar.
  Har också bytt ut slangen mellan förgasare och membran – ingen skillnad.Ska prova ett annat membran – borde gå med vilket som helst.

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng