Otrevligt missljud från bromsar

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Otrevligt missljud från bromsar

 • Detta ämne har 23 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2004-09-21 08:11 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #10960
  jean
  Deltagare

  Jag har helrenoverat mitt bromssystem på min 95 -69. (Nya bromsok, klossar, bromssköldar, bromsrör, hjulscylindrar m.m)
  Problemet är att det efter någon mils körning uppstår ett sjungande ljud som forplantar sig i ratten och ger högfrekventa otrevliga vibrationer. Ljudet är nästan att likna vid att ”spela såg” för den som vet hur det låter, fast lite lägre tonart… Ett sjungande, vibrerande ljud.. Det varierar med hur jag svänger och trycker jag ner bromspedalen ca 1 cm så försvinner det… Det är som om bromsklossarna ligger emot och börjar vibrera lite. Jag tänkte att det skulle försvinna efter ett tag, men nu har jag kört ca 40 mil och det snarare ökar än minskar. Tips? Byta bromsbelägg kanske?

  #77173
  christian
  Deltagare

  Prova att styka på koppar/aluminiumpasta på klossarnas baksida, det har väl en dämpande inverkan.

  #77174
  saab v4-ever
  Deltagare

  Jag har precis samma problem med min 96 71a. Allt är bytt, jag kör med silikonolja (för att slippa framtida rostbekymmer). Har fått två tips jag skall testa. 1. Slipa kanterna på bromsklossarna så att de löper lättare mot oken 2. Prova att lätta på luftnippeln på den sida där det blir varmt (sjunger mest) och se om oket rör sig? I sådana fall är det ju något problem med slang el dyl.

  I mitt fall verkar det påverkas av yttertemperaturen även om jag inte förstår varför. Riktigt varma dagar är det värre! Kanske håller jag på att bli galen!?

  Ett är ju säkert, det är inte lika mycket marginal med nya klossar och skivor som med slitna dito så det vill ju till att allt löper bra. Jag har som Christian föreslog ovan smort alla rörliga delar med kopparpasta.
  Fler förslag tas tacksamt emot.
  ///Harald

  #77175
  jean
  Deltagare

  Slangarna är ju också nya.. Även mitt problem är temperaturberoende, varma dagar sjunger det nåt förskräckligt.. Men jag ska prova tipsen, slipa på klossarna och smörja baksidan med kopparpasta. Ska äveb prova öppna på nippeln för säkerhets skull.

  #77176
  staaleb
  Deltagare

  Det finnes jo dempingsplater mot bremseskrik. Disse er laget av varmebestandig gummi. Finnes bl.a på Biltema, men dessverre ikke til V4. Imidlertid skulle det vel gå an å få tak i tilsvarende material og skjære til selv, dersom ingen andre leverandører har. (Kanskje noen av de modellene som finnes kan modifiseres)

  Ulempen er kanskje at det blir enda trangere med en slik gummimatte bak klossene.

  #77177
  Lollo
  Deltagare

  Hej.
  Har även detta problem på min indisktgula 74:a.
  Har nya belägg, med kopparpasta på alla glidytor och på baksidorna.

  Jag funderar på om det är lite glapp i ett hjullager efter som det för svinner när jag svänger.

  #77178
  stefan
  Deltagare

  vad har ni för fabrikat på klossarna då?

  #77179
  Lollo
  Deltagare

  Vet inte riktigt vad de hette men det är gamla riktiga asbetsbelägg som jag hade, och det är bara på ena sidan.

  #77180
  stefan
  Deltagare

  har stött på reklamerade bromsskivor tidigare som varit ojämt gjutna på nåt vis eller så har materialet skiftat i kvalitet. Det kan tänkas att de är aningen hårdare på nån fläck?
  var köper ni skivor nånstans ni som har problem?

  #77181
  saab v4-ever
  Deltagare

  Mitt problem verkar både vara vänster- och högerframhjul. Mestadels har det varit på vänstersida. Hjulet blir väldigt varmt = obra. Kände vid ett tillfälle dels den där sura lukten från anliggande belägg men även smält fett. När jag kikade in i hjulhuset droppade det fett. Något för varmt kan man säga. 😮
  I år har det varit betydligt bättre men fortfarande lite kärvt. Kan ibland märka att det t.o.m. rycker lite i kopplingen när man skall iväg så helt bra är det ju inte.

  Jag köpte skivorna och oken från Mats Jonsson här i klubben. Oken var använda en vinter men skivorna var helt nya. Packnignarna i oken är bytta till SAABoriginal. Även klossarna är köpte på SAAB. Hade samma problem med klossar som köpts på OK (insåg plötsligt att jag måste förtydliga, OK = bensinmack och inget annat ). Skivorna kanske är lösningen!
  Har du någon idé i övrigt Stefan?
  ///Harald

  #77182
  stefan
  Deltagare

  jag tror nog att man kan utesluta den hydrauliska biten och särskilt vilket fabrikat det är på packningar och sånt för såna problem har jag aldrig haft. är monteringsytan verkligen minutiöst rengjord mot navet? Har någon kollat kastet med indikatorklocka?

  #77183
  jean
  Deltagare

  Mina skivor, ok och bromsbelägg köptes på mekonomen. Mina däck blir inte speciellt varma, bilen rullar relativt lätt och det känns inte som om någon broms ligger på. Men efter en stund så börjar det sjuga och vibrera..

  #77184
  stefan
  Deltagare

  man kan ju alltid prova andra belägg, vissa material går bra i vissa bilar och till andra är de alldeles för hårda. Original kanske det var skillnad på beläggmaterial men idag är det nog i princip samma rakt över. Men prova dock med indikator klocka eftersom det bara är på en sida. Man ser iallafall om det är nån skillnad på höger och vänster och om skivorna är fläckvis olika hårda. Det kan ju naturligtvis vara hjullagret men då borde det märkas på andra sätt också ! Sen kan man ju prova andra saker också som att skifta sida på hjulen eller nåt för att verkligen se om det blir nån skillnad.

  #77185
  Lollo
  Deltagare

  Jag har ingen anliggning med varmgång som resultat, bara ett irriterande ljud.

  Dock hade jag ruskig varmgång då jag köpte bilen, en slang som lékte backventil.
  Sambon som åkte i bilen efter rinde mig och sa att det luktar något efter dig.

  Därför misstänker jag att hjullagret tog stryck av värmen.

  #77186
  jean
  Deltagare

  Glapp i hjullager, kanske det. men det borde väl märkts på besiktningen? Min bil har gått 20 mil sedan besiktningen.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng