Problem vid kopplings byte!

Forum Modellspecifika forum OG900 Problem vid kopplings byte!

 • Detta ämne har 16 svar, 7 deltagare, och uppdaterades senast 2017-05-24 19:06 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #397490
  Christian.S
  Deltagare

  Hej alla Saabkunniga jag behöver lite hjälp och idéer om vad jag har gjort för fel vid ett kopplingsbyte.

  Problemet är att den inte kopplar ur ordentligt, sitter ny slav, tryckplatta, lammel och urtamplager.
  Systemet är lufftat och tror ej att jag har något kvar.

  Lufftade och allt kändes som de blev riktigt bra, slaven tryckte ut en bit och tänkte inte mer på de, monterade på allt runt omkring och starta och tänkte köra iväg när problemet visade sig…
  Har bytt koppling på og900 flera gånger innan och tyckte att allt flöt på, de ända jag reagerade på var att kopplingspedalen gick ganska lätt, trodde i min egen fantasi att detta ev var ett bra tecken att allt var nytt och fräscht.

  Kanske har jag fel tryckplatta? Kom gärna med idéer!
  Bilen i fråga är en og Aero -88

  Mvh
  Christian

  #397658
  saabteddan
  Deltagare

  Hej Christian!
  Kul att höra att du jobbar med en Aero -88, håller själv som mest på med att försöka få ut en Aero -87 på vägen. Jag fick nog till min koppling, renoverade hydrauliken men återanvände den gamla tryckplattan och lamellen som såg fin ut. Vet att det tydligen kan vara ett mörker att få tag i rätt tryckplatta till rätt bil om man så säger.
  Fick berättat för mig av en medlem som hade köpt ny tryckplatta via klubben men det visade sig att den inte passade till hans turbo cab och det blev flera vändor till dess det tillslut löste sig.

  Annars kanske det finns luft kvar i systemet då det kan var besvärligt att få till om man inte trycksätter behållaren vid luftningen.

  Jag har också fått berättat av en kompis att han hade problem med en og900 och i det fallet var det huvudkopplingscylindern som var full av mikroskopika eller små porer som inte syntes förrän de lyste och tittade med någon sort kamera inne i cylindern.
  Hoppas detta kan vara till någon hjälp och lycka till.
  Med vänlig hälsning Ted

  #397752
  Christian.S
  Deltagare

  Hej
  Ja de är allt lite roligt, men inte alltid när de vill krångla till det…
  Jo jag har förstått att de där med tryckplattan är lite krångligt men de som jag skaffat är väldigt lik den som satt på, den har inte helt släta solfjädrar utan mot mitten lite vikta eller vad man ska säga.

  Jag trycksatte systemet vid luftningen så de känns och såg ut som att all luft var ute.

  Men de kan mycket väl vara att huvudcylindern har gett sig eller att de var den som var dålig innan och inte de andra med kopplingen.
  Jag har iaf beställt en sådan också nu så jag gör ett byte av den med, är ju rätt smärtfritt, så återkommer jag med goda nyheter förhoppningsvis;)

  Trevlig helg!

  #397766
  turbocab
  Deltagare

  Tjena Christian!

  Jag försöker febrilt komma ihåg hur jag gjorde med bilen när jag hade ur maskin. Jag har för mig att jag inte bytte kopplingen utan bara lyfte loss kopplings-slangen och sen luftade när allt åkte in igen. Det funkade fint. Om du har gamla grejorna kvar så försök mäta? Det är ju inte så mkt delar iblandade, att du skulle fått en alldeles för tunn tryckplatta tycker jag känns lite osannolikt. Men visst, det kanske kan hända. Att dom är olika i utförande betyder inte så mkt, jag har sett flera varianter. Jag hade nog i ditt läge försök pumpa pedalen några gånger för att röra om lite, sen lufta igen med tryck uppifrån, allternativt den gamla goa pumpmetoden med en kompis.

  Slirade kopplingen? Jag vill inte minnas att den gjorde det för mig alls, så en lösning är ju att du montera gamla tryckplattan igen? Men slirar den nu så är det ju nåt annat.

  HOppas det ordnar sig! 🙂

  #397790
  Christian.S
  Deltagare

  Hej Martin!
  Du behöver inte grubbla på de, de löser sig säkert:)
  Är ganska säker på att grejerna inte är bytt pga av skicket på de som satt, såg mycket tråkigt ut.

  Kopplingen slirade inte utan den läckte någonstans, man fick pumpa upp trycket för att den skulle koppla ur, märkte de i vintras när den skulle flytta sig i vinterförvaringen.
  Ja de är ett alternativ också att montera den gamla tryckplattan också men vill gärna ha nya grejer som är fräscha.
  Problemet från början var ju att antingen slaven eller huvudcylindern läckte, nu är slaven bytt men problemet är inte löst, lutar åt den andra då;)
  Jag gämförde tryckplattorna och de var lika så jag tror inte problemet ligger där heller, så hoppas på huvudcylindern och ev luft då:)

  #397792
  M.Broberg
  Deltagare

  Internt läckage i huvudcylinder

  luft

  sliten gaffel till huvudcylindern (om den ”glappa”

  dom tre vanligaste problemen

  #397793
  turbocab
  Deltagare

  Att man får pumpa upp trycket för att koppla ur brukar vara Huvudcylindern. Så det får väl bli nästa steg! Relativt lätt att komma åt ändå, knäbrädan får ner för åtkomst. Hoppas du får löst det! Säsongen är i full gång. 🙂

  #397794
  M.Broberg
  Deltagare

  Att man får pumpa upp trycket för att koppla ur brukar vara Huvudcylindern. Så det får väl bli nästa steg! Relativt lätt att komma åt ändå, knäbrädan får ner för åtkomst. Hoppas du får löst det! Säsongen är i full gång. ?

  måste man ner med knäbrädan, borde räcka med luftkanalerna?

  #397797
  Christian.S
  Deltagare

  Som sagt då satsar vi på den, har redan beställt en så den kommer bytas hur som.
  Har för mig att jag endast lossade luftgrejerna sist jag bytte huvudcylinder, men de kanske skiljer mellan årsmodellerna?

  Jag känner också att jag vill bli klar så jag inte missar säsongen! Bilen ska få sig en ordentlig polering också, kommer inte hinnas med innan saab-volvo träffen tyvärr. Någon annan som ska med på detta nationaldagsfirande, verkar bli kul tycker jag:)

  #397802
  turbocab
  Deltagare

  Jag är nog bekväm av mig, det går säkert komma åt ändå om man bara är smidig. (det är jag inte längre…. hahaha)

  Har missat nationaldagsgrejen helt… Får se om jag dyker upp. Cabben är ju i alla klar med ny frostplugg, var rädd det skulle bli lite längre uppehåll men det var klart på två kvällar i Garaget. Gött när det går lätt….

  #397811
  Christian.S
  Deltagare

  Hehe så de blir kanske;)

  Hade varit kul att få se och få se en riktigt fin cabbe och lite mer og900 också:)

  #397827
  minge
  Deltagare

  Hej, känner igen din beskrivning av tryckplattan med dom ”uppvikta” solfjädrarna. Fick en ny sådan av en garagekompis, han trodde den va till nån 9000.
  Monterade den på min cabbe med samma resultat som du fick, den ville inte koppla ur ordentligt. Bytte till en annan tryckplatta jag visste va till 900:a sen funka den igen

  #418625
  Christian.S
  Deltagare

  Hej igen,
  Har inte nått någon framgång än! Inte grejat heller pga utlandsresor och målning av hus…

  Hur som, jag har inte ett kopplingspacket som passar på bilen i dagsläget, de som satt från början är tyvärr slängt!
  Men detta: https://svenskasaabklubben.nordicshops.com/product.html/kopplingssats-nt borde väl passa, trotts ”ej turbo”.
  Jag har starkt för mig att kopplingen är samma på Turbo och icke turbo tills 90-93 då svänghjul och större lamell blev till på turbo bilarna?!

  • Det här svaret redigerades för 5 år, 10 månader sedan av .
  #418837
  e larsson
  Deltagare

  Det finns tre varianter, 220mm som kom 90, 215 som satt på turbon innan 90 och en 208mm som satt på äldre bilar utan turbo.

  Jag gissar att den du länkade till är en 208mm och den vill du inte ha på din bil.

  #418845
  Christian.S
  Deltagare

  Sedär ja! Tack för hjälpen:)

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng