strålkastarlampor – vilka skall man använda?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 strålkastarlampor – vilka skall man använda?

 • Detta ämne har 17 svar, 11 deltagare, och uppdaterades senast 2006-03-16 11:10 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13915
  v4_petter
  Deltagare

  Hej o hå!
  Vilken typ av lampa skall sitta i en V4?

  Alla de bensinmackar och mekonomen jag frågat på har bara haft ett alternativ med rätt fattning att köpa, en rund gammal lampa med dålig effekt. Men i mitt handskfack ligger sedan jag köpte bilen en H4 lampa (tror de heter så) med högre effekt men dessa har jag inte hittat att köpa någonstans? De finns bara att köpa med en nyare fattning som inte passar min saab.

  Jag bifogar en bild på sådan lampa jag nu tvingades köpa (undre lampan) samt bild på sådan lampa jag hittade i handskfacket (övre bilden) och som jag tror är bättre.
  Någon som känner igen den? Vet var de går att köpa? Vet vad som är bäst?

  ps.
  Min saab gick nyss igenom SBP med enda anmärkning på strålkastarinställningar, fel ljusbild vänster samt för högt inställd på höger. så tänkte att lika bra fixa bra lampor innan ombesiktningen om 2 veckor..

  #92968
  christian bruce
  Deltagare

  Hm. Har de ändrat på H4-lamporna,låter mysko. Vad är det som inte passar på din V4 med de alternativ som du blivit erbjuden. Jag har aldrig haft några problem med att hitta sånt som passar. Kolla utbudet på Biltema, inte sämre eller bättre än någon annanstans.

  Taskigt att du åkte på ombes. på felinställt ljus. Här ute på landet brukar de fixa det åt en när man besiktar.

  MVH Christian

  #92969
  stefan
  Deltagare

  de där borde gå att hitta hos välsorterade reservdelsfirmor, det är alltså H4 lampor med globlampans fäste så det ska inte vara nå problem. Alla kanske inte har dem men unika är de inte.

  #92970
  v4_petter
  Deltagare

  Stefan, precis, det är sådana jag söker utan att hitta dem och alla jag frågar ser ut som frågetecken.
  Okej, biltema har jag inte kollat ännu, skall checka med dem.

  #92971
  stefan
  Deltagare

  ja Tema har dem, man får dock vad man betalar för som vanligt………35-500 heter dom där.

  #92972
  v4_petter
  Deltagare

  29spänn, betyder det att de går sönder snabbt? jaja, tack iaf, nu vet jag var jag kan köpa.

  Men dessa är ju ej E-märkta, kommer SBP att bli griniga då?
  alternativt att jag besiktigar med andra lampor.

  #92973
  stefan
  Deltagare

  SBP blir nog jätteglada om du har fint lyse. Har aldrig sett nån leta efter nån E märkning om det nu inte syns att man har extremt starka lampor som heller inte är E märkta.
  Närå säkert inget fel på Temas lampor men det är väl som mycket annat där, billigt men dåligt. Fast vissa bra grejer har de också……..

  #92974
  mats a
  Deltagare

  Jag köpte hos Clas i sjön utmärkta H4-lampor med styrkan 55/100W. Normalt halvljus, men med extra kräm de få timmar man kör med helljus. Men nu ser jag till min förvåning att H4 utgått ur det sortimentet. Men jag tror de finns hos OK också, då av märket GE.

  #92975
  saab-jonte
  Deltagare

  fram till 1969-71 var det standard med runda klotlampor, vanligast i äldre av 67 respektive 68 års modell, sen när dom ”nya” rektangulära kom så gick man över till vanliga h4 lampor, dom som mackarna har är rätt h4, dessa har 3 flatstift på anslutningssidan och är avlånga med toppen doppad i någon svert/grå gegga. dessa har alltid sett ut så här och kommer alltid att se ut så, då var det tydligen han på macken som refererade till en gammal 67/68 med runda strålkastare. har du h4 så står det även h4 i gjutningen i glaset någonstans, även om tema har så skulle jag aldrig köpa några lampor där. har faktiskt varit med om att ljusbilden blev felaktig pga lampor från tema. okq8 har av fabrikatet General-Electric(GE) och finns i välsorterade mackar,

  #92976
  petter
  Deltagare

  I min -74 med Hella-insatser funkar mackens vanliga H4 alldeles utmärkt. Philips Premium brukar jag köpa, de har fått fina omdömen i tester och kostar inte blod heller.

  Mvh Petter

  #92977
  stefan
  Deltagare

  ja men nu missar ni poängen här, skribenten har insatser för gamla globlampor men det finns H4 lampor med samma runda fäste som just globlampan och dessa finns inte lika frekvent som vanliga standard H4.

  #92978
  raimo
  Deltagare

  Aha! Jag tror ”glob”lamporna kallas R2 om jag inte minns fel, jag får tag på dem på lokala Ok-macken och de kostar knappa 30:-, håller bra samt har ett riktigt bra sken även jämfört med ganska nya bilar. Hursomhelst måste man ha rätt fästen för vardera lampa, eller hur?

  #92979
  noclaf
  Deltagare

  Jag hade en mazda pick-up för länge sedan. Då vet jag att jag hade någon sorts adapter-ring som gjorde så H4 passade i äldre modell av ljusinsats.

  #92980
  petter
  Deltagare

  ja men nu missar ni poängen här, skribenten har insatser för gamla globlampor men det finns H4 lampor med samma runda fäste som just globlampan och dessa finns inte lika frekvent som vanliga standard H4.

  Men det är lite konstigt, för halogeninsatser skall ha kommit 1973, med andra ord samma som på 74:an där vanliga H4 funkar. Iofs är minst en av mina insatser utbytt eftersom den ena är klarglas och den andra ”grumligt”. Båda är dock Hella. Nåväl, detta är av akademiskt intresse om Christians är bytta till äldre.

  Mvh Petter

  #92981
  rune l
  Deltagare

  Du har den gamla typen av strålkastare med asymetrisk insats.
  Lösning finns dock på Biltema.

  ”Halogenlampa H4
  Passar i asymmetriska insatser. Ej E-märkt. 12 V, 60/55 W. Sockel P45t.
  Art Nr: 35-500″.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 18 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng