Vad kolla på 900 cab 1987-90?

Forum Modellspecifika forum OG900 Vad kolla på 900 cab 1987-90?

 • Detta ämne har 15 svar, 6 deltagare, och uppdaterades senast 2008-10-04 23:16 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #18696
  timo m
  Deltagare

  Har kollat på några 900 cab i spannet 1987-1990 ca. Har haft ett antal vanliga 3 dörrars EMS + tbo när det begav sig. Upplevde de som hållbara, körglada och trivsamma bilar. Något speciellt man bör kolla upp på cabbarna, någon som vet? Glad för feedback i så fall. Tack o godnatt 🙂

  #127819
  porsche944
  Deltagare

  Det är trevliga bilar. De som har gått långt kan man misstänka att dom är körda året runt.
  Då finns det oftast rost på samma ställen som vanliga 900:a. Givetvis cab tyget, detta blir slitet där ställningen viker sig med ev hål som följd. Plastkåporna ser jag som ett måste att dom finns till. Kör man utan kåpor drar vinden ner mot bakrutan och tyget vill lossna från sin limning med ett skadat tak som följd. Om du fäller ner taket förstår du precis hur jag menar.

  Själva fällningen både upp och ner skall gå felfritt. Kolla höger matta bak efter oljeläckage från cab pumpen.

  Bilar som är körda mycket i sol eller stått ute med taket nere är oftast mer fällda i sitt skinn, syns även på instumet och bräda. Som på andra 900:a vill gärna lacken på stötfångarna släppa och flaga av, ny kostar ca 2500 kr st + jobbet.

  Har bilarna gått lite mil är ju service viktig, ialla fall om ägaren endast följt milangivelsen, tidiga bilar ( 87 ) var det bekymmer med växellådor, pinjonglager, lyssna efter oljud på 5:an. Drivknutar kan torka på bilar som stått mycket med oljud som följd, eller rättare sagt damasken torkar och smuts kommer in sedan blir det oljud.

  Dåliga kylare är vanligt 900: a fel. Kolla att turbon laddar som den skall.

  Samt så klart allmänskicket på bilen.

  Lycka till!

  #127822
  lsoderlund
  Deltagare

  Annars finns det en köpguide i ngn äldre tidning av klassiker.

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #127825
  timo m
  Deltagare

  Tack för hjälpsamhet och råd, Michael och Lars. Värdefullt. Skall absolut kolla det som ni nämner. Ngt mer att tänka på? Tidningen Klassiker ja… råkar ngn ha en skannad artikel som kan läggas ut här/mailas till mig? Eller går det att få tag på den på ngt annat sätt?

  #127955
  Geert
  Deltagare

  Gömda faror med cabben:

  rost i B-stolpen dvs där låsplattan är monterade på baksidan. Fäll ner taket, ta ficklampan och ett skarpt öga ser hur det ser ut just där. Finns bara få bilar som inte rostar där, men det är skadegraden som avgör.
  Samma galler B stolpe om du öppnar dörren. Följ tätmassan neråt till tröskel. Den spricker i övergången till tröskeln med åren och det blir som ett hårstro som är rostfärgad. Synns inte så lätt i en del mörka lackkulörer. En del bilar är ganska skadade där.

  Sen är det väldigt vanligt när framrutan har byts att fönsterramen börjar rosta för att man har inte varit tillräckligt försiktigt mot lacken. Så ser du minsta bubbla under lacken där, skulle jag kolla det väldigt noga.

  Min hade rostat enormt lokalt under bagagerumsgummit. Som möss hade varit på så kolla där med.

  Alla takgummi bör vara hela. Reservdelshyllan kostar, och är oftast redan tom.

  #128144
  timo m
  Deltagare

  Tack för hjälpsamma tips. Allt OK enl era checkpunkter ovan inkl att damaskerna runt drivknutarna är bytta för ngt tiotal år sedan. Nu är den hemma efter en nästan 1000 km hämtningstur! Röd och fin -87:a med knappt 5000 mil på mätaren! Det är en både kapabel och väldigt trevlig bil som sagt. Nu är det bara att serva en del småpill som inte funkar, rekonda och köra. Överlag är allt på bilen helt utom detta ”småpill” helt, även lister, tak, gummi… Alla service- och besiktningspapper finns också. Väldokumenterad. Och har inte kunnat hitta rost någonstans mer än liiitet ytliga prickar i lacken på bagagerumsgolvet!!

  Frågor:

  * Det är litet ”muggigt” under luckan/bagagerumsgolvet, precis som att det har stått fukt där. Någon som vet vad det kan bero på, hur det åtgärdas och om man skall vara uppmärksam på ngt? Men ingen rost att tala om, mest ytliga prickar ”ovanpå” lacken s.a.s.

  * Någon som har ett tips på en ”enskivas-CD”/radio med bra ljud och åttiotalslook som passar bilen?

  * Någon som kan hjälpa till med en instruktionsbok/instruktion till själva ”cab-delen” (handhavande, täckluckorna, skötsel…). Fanns enbart en 900 tbo instr bok med i mappen i bilen. PM, länk, annat?

  #128166
  porsche944
  Deltagare

  Trevligt, instruktionsbok tror jag finns att beställa på SAAB fortfarande, ev har jag något ex kvar, kollar i veckan.

  #128174
  timo m
  Deltagare

  Toppen Michael, se PM jag skickade nyss (om instr boken).

  Någon mer om de andra punkerna (muggigt + CD/radio)

  Behöver dessutom beige textilmattor fram/bak. Trodde att SAAB forf har sådant. Så jag var där och hörde. Utgången vara. Finns det ngn eftermarknad för sådant?

  Är väldigt nöjd med att ha hittat ett fint exemplar av bilen. Parentes… tack vare att hustrun och jag kollade på en lånad film ”Sideways” för ett tag sedan så kom jag loss med köpet av en bil jag varit sugen på länge. Bra film förresten, inte enbart för att snubbarna cruisar runt på vingårdar i Kalifornioen i en SAAB cab 😉

  #128244
  kung sudoku
  Deltagare

  Hej Timo, Linus i Brålanda här….
  Har ju själv en röd 900 T16 cab -88. Bifaller ovanstående tips.
  En väldigt tänkbar orsak till att det är blött i bagaget är att avtätningen runt baklamporna inte är fullgod. Skölj med slang och titta. Även lucktätningen kan ju vara lite trött efter alla år men jag tippar på baklamporna.

  Ett tips om suffletten fortfarande är i gott skick. De brukar ju få skavmärken strax ovan/bakom sidorutorna. Det finns ett kit som består av två plastmellanlägg som man monterar i sufflettmekanismen, som gör att den inte ”faller ihop” lika mycket vid fällning, vilket medför att det inte blir så stor nötning på tyget. Jag köpte detta kit på Saab för 3 år sen, kanske finns det kvar. Artikelnummret fanns i nåt gammalt TA (Technical Advice) som Saab ska ha i nån pärm……

  Mvh Linus

  #128246
  porsche944
  Deltagare

  Dessa kit har jag liggandes om någon skulle behöva.

  #128253
  timo m
  Deltagare

  Halloj Linus, tack för tips och hjälpen senast. Tar till mig av råden. Och Michael, mellanlägget ja, gärna. Skickar du ett PM så diskuterar vi hur lösa.

  Lämnade bien hos Bilfirma Christer Holm/BOSCH/Kungsholmen/Sthlm i morse. Rekommenderas å det varmaste. Han och hans killar har servat familjens bilar, mest SAAB. Väldigt kunnigt, alltid snabba svar, man får mer än man förväntar sig och det är trevligt att gå dit.

  Han tyckte att min 1987:a var riktigt fin (inkl suffletten Linus). Fukten bak kollar han upp enligt era råd. Har dessutom fukt höger framgolv. Han såg diekt att en dränering vid AC:n var igenlövad och det blir översvämning då. Grejas direkt, tillsammans med en del annat småfix. Toppas med en noggrann rekond. Sedan är de bara att åka Sideways 😉 … ni har väl sett filmen!!

  PS. Råden ramlar in, glad för det. Är fort intresserad av tips på ”-80 talig CD/radio, textilmattor samt instruktion för handhavandet av själva cabben, alltså var kan man tänkas hitta det?

  #128262
  lsoderlund
  Deltagare

  80-talig stereo har jag som jag själv inte kommer att använda. Dock inte CD, utan bandspelare som det var på 80-talet och början av 90-talet. Givetvis är det en originalstereo som är NOS. Låter det intressant?

  http://saab99tt.blogspot.se/

  Saab 99, Saab 900 och förhoppningsvis snart en TT

  #128266
  timo m
  Deltagare

  Tack för svar Lars. Har redan en väldigt lik den i bilen men det är just CD spelaren jag vill åt. Med litet god vilja kan man backa CD i bien till sent 1980-tal. Det är helt OK, kanske tom önskvärt med nytillverkat för de har bättre ljud, bara den är i ”åttioalig” stil. Precis sm du stereo är. Knappar, vred, svart, orange siffror…. Alltså, vet någon om det finns sådana nytillverkade någonstans. Har surfat men inte hittat.

  #128271
  Martin
  Deltagare

  Skulle du inte kunna tänka dig Saab Clarion med radiokassettstereo och separat CD för sig?
  De dyker upp lite då och då framförallt på Ebay.

  Detta tips är nog mest till för de lite äldre bilradioapparaterna, men det kan vara värt att göra ett besök på http://www.benndorf.se/

  #128272
  Martin
  Deltagare

  Skulle du inte kunna tänka dig Saab Clarion med radiokassettstereo och separat CD för sig?
  De dyker upp lite då och då framförallt på Ebay.

  Detta tips är nog mest till för de lite äldre bilradioapparaterna, men det kan vara värt att göra ett besök på http://www.benndorf.se/ Elektroniken Benndorf använder verkar ivf vara av 2000-tals teknik

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 16 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng