Weberhandboken

Forum Övrigt SSR Weberhandboken

Detta ämne innehåller 5 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-04-01 09:07.

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13953

  stefan w
  Deltagare

  Jag hittade idag i mina gömmor en Weberhandbok. Det var bra eftersom jag tänkt köpa en men tvekat eftersom jag hade för mig att jag redan hade en sådan vilket jag ju hade.

  Boken är inköpt på Micro för rätt så många år sedan, prislappen säger 72kr och att döma av mina tidigare eskapader med denna förgasare så köpte jag den runt 1986-88 nån gång.
  Hur pass aktuella eller inaktuella kan bestyckningstabellerna vara med tanke på att bensinen numer är spritblandad? Går det att räkna om på något sätt?

  #93201

  gammsaaben
  Deltagare

  Hm, är det inte bara ca 5% sprit i bensinen? Det torde väl i så fall vara försumbart, bestyckningstabellerna är ju inte helt exakta ändå. Jag absolut ingen expert i ämnet, rätta mig om jag har fel!

  #93202

  stefan w
  Deltagare

  Jag kan inte rätta, men sprit magrar nog ut blandningen. Bestyckningstabeller kanske skall ses son en vägledning, en grund att börja men sen får man antagligen prova och mäta CO, lambda, ställa tändning, o.s.v. under belastning. Någon på Forumet kanske har förslag på nån bra metod?

  #93203

  saab-jonte
  Deltagare

  OK/Q8 har i dagens läge 10% etanol (sprit) i sin bensin alla sorter för att dryga ut bensinen… shell
  och JET samt statoil mfl. har hela 15% etanol i sin inblandning, detta märks mer på förbättrade miljö utsläpp på nyare bilar men för äldre kan detta innebära mer eller mindre problem med kallstarter m.m. till bilägare som har äldre bilar som här i klubben rekomenderas Hydro och Uno-x bensin som endast har 5% etanol i sin bensin. och tankar man exempelvis i norge på hydro m.m. så har dom 0% etanol i bensinen och detta märks stor skillnad i bilarna, motorer och effekt kommer tillbaka…

  #93204

  sabbe
  Deltagare

  Vilken källa har du till dessa % tal på inblandad etanol?
  5% är reglerat enligt spec på 95oktansbränslet. Högre inblandning är inte tillåtet då det på sikt förstör bränslesystemen på ett flertal äldre bilfabrikat. Sverige har ihop med Spanien föreslagit EU-kommisionen en höjning till 10 % inblandning av etanol, men vad jag vet har förslaget inte gått igen.

  Sabbe

  #93205

  alfamats
  Deltagare

  Det kan nog stämma om Jet då.Jag har märkt min bil går sämmre på Jet bensin,även min syster hade problem med driftstörningar tom.Nu är och var detta förgasarbilar,så det kan nog stämma att man får laborera.Men då är det lättare att skippa JET och OK.Lite offtopic kanske ,men jag läste en insändare i Vi bilägare att en Ford Mondeo-ägare fick problem med tankmätaren när han tankade på OK/Q8.Inte för jag förstår vad det har för samband.Men problemet försvann när han tankade på andra ställen.Kan det ha berott på blandningen? Man blir ju lite konstig av sprit 😉 / Mats

Visar 6 inlägg - 1 till 6 (av 6 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.