mats a

Forumsvar skapade

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 1,518 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #199125
  mats a
  Deltagare

  Tyvärr inte. Ytterskärmar finns det gott om, och en reservkaross. Innerskärmar torde vara desamma från 1965 – 1980, även om kabelhålet för blink saknas på åm 65-69, ne c’est pas?

  #177646
  mats a
  Deltagare

  Så var min tanke också, men varför blanda?

  #176876
  mats a
  Deltagare

  Första kärran med gamla delar lastad. Imorgon bär det av till återvinningsstationen. Motordelar, karossdelar, inredning, gummi, rutor -nu går kvasten!

  #57701
  mats a
  Deltagare

  Tack Sten-Arvid, men det är dyrt och tålamodsprövande att vara så klantig/okunnig. Tänk den som kan ta en Saab-växellåda och bygga en trädgårdstraktor runt den… Suck.

  #55777
  mats a
  Deltagare

  Tack, Jan-Olov, visst är det så att jag blandat ihop ventiljustering och fördelarmontering. Vipparmarna är inblandade men på olika sätt ändå. Nu snurrar det och går och jag ska fortsätta med chassiet. Med min vanliga blandning av otur och klantighet kommer det att ta tid…

  #57684
  mats a
  Deltagare

  Jag gick igenom hela tjofräset en gång till men fick inte motorn att gå på tomgång. Byter ganska desperat ut förgasaren mot en likadan. Jag upptäcker då två små hål i förgasarfoten. De är igensatta med packningsgucka. Ooops #2. Vilken funktion de har har jag inte lyckats läsa mig till än, men de verkar viktiga. Med en ren fiberpackning istället för gucka går motorn rent och fint på 780 rpm, utan antydan till att vandra upp och ned.

  Lärdom: aldrig packningssilikon på förgasarfot eller mellanfläns! Men det visste du redan, eller hur…

  Nu ska jag renovera kopplingscylindrar och se över bromsarna. Sedan när semestrarna tagit slut ska jag lämna JP-fälgarna på blästring och lackering. De blir fräsiga på pickupen! Bilder kommer, jag lovar!

  #57665
  mats a
  Deltagare

  Jag hade förstås satt i fördelaren 180 gr fel. Jag lyfter på en ventilkåpa och kontrollerar ventilerna. Visst är det så att 1: ans avgasventil ska vippa? Insuget ska ju vara stängt för kompression/tändning. Jag har förlagt min VHB. Grr…

  #57639
  mats a
  Deltagare

  Här kommer bråkräkningen från skolan väl till pass. Måttangivelserna är ju delar av tum, eller hur?

  Minsta nyckeln jag har är 5/16 dvs 24/16×5 ≈ 7,5mm. (Man kan tänka sig en 4/16 men den heter isåfall säkert 1/4 (ca 6 mm)) Nästa nyckel är 3/8 som är detsamma som 6/16, dvs mittemellan 5/16 och 7/16. Nästa steg kunde vara 8/16 men det är detsamma som 1/2. Sedan kommer 9/16 och 10/16 men den kallas 5/8 istället. 11/16 finns men 12/16 skrivs enklast 3/4 och nu har jag bara 7/8 kvar som skulle kunna vara 14/16.

  Så nerifrån och upp (om tummen slarvigt anges till 24 mm):
  5/16 – 7,5 mm
  3/8 – 9,0 mm
  7/16 – 10,5 mm
  1/2 – 12kommanånting mm
  9/16 – 13,5 mm
  5/8 – 15kommanånting mm
  11/16 – 16,5 mm
  3/4 – 18kommanånting mm
  7/8 – 21kommanåt.

  Sedan finns det väl 1* och 1’1/4 som torde vara cirka 30 mm. Varför man inte konsekvent håller sig till sextondelar får väl förklaras att systemet är utvecklat av den nation som uppfann poängberäkning i cricket och tennis: 15 – 30 – 45 – fördel – game. Logiken i det? Nej, just det…

  Jag läser på och ser hos Wikipedia att ”…sedan 1958 finns en standardiserad international inch som är exakt 25,4 mm i alla länder som använder måttet, inklusive USA och Storbritannien.” (Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tum#Engelsk_tum) Så mina millimetermått i tabellen får ju justeras därefter. Men storleksförhållandena är ju desamma.

  #57631
  mats a
  Deltagare

  Gnistan är åter efter kondensatorbyte. Fördelaren med brytare åter på plats, brytargapet var nu märkligt nog alldeles för stort, därav gnistbortfallet.

  Eftersom jag tar strömmen till lågfartsventilen över tändspolen blir den inte längre onormalt varm. Men jag är tillbaka på ruta 1 då motorn dör på tomgång. Tändningen står antagligen alldeles åt pepparn. Jag fortsätter efter lite lunch och siesta. Tack för all uppmärksamhet.

  #57606
  mats a
  Deltagare

  OK, inte den då. Men vad kan ha orsakat ett plötsligt bortfall av gnista? 👿 att jag inte vet hur man mäter sig fram…

  #55680
  mats a
  Deltagare

  Kan en fallerande kondensator ge det problem jag beskriver?

  #57598
  mats a
  Deltagare

  Tack för det, men förslaget att koppla direkt på tändspolen var ju pinsamt självklart. Motorn tänder snabbt och jag ställer tändning och tomgång. Allt verkar vara frid och fröjd men kamvinkeln är 40°.

  Jag kontrollerar brytargapet och startar igen. Märkligt nog är nu tomgången 1500 varv och tändpunkten står alldeles galet. Jag vrider till fördelaren till 6°igen och tomgången till 800rpm. Motorn dör efter att ha vandrat upp och ned i tomgång och tändning. Är brytaren lös? Jag kontrollerar igen.

  När jag ska starta nästa gång har jag ingen gnista. Jag byter till en fördelare med brytarlöst för att slippa ställa brytarkontakter. Inget resultat, ingen gnista.

  Jag byter tändspole. Inget resultat.

  Jag hade tidigare en motor som tände direkt men där tändningen vandrade, trots åtdragen fördelare (jo, jag kollar självklarheter). Nu har jag ingen gnista.

  Tips, tack. Jag är en idiot även på bilel…

  #55678
  mats a
  Deltagare

  Tack för svar! Ventil. Ja, kanske det, men motorn går som ett lass skit på tomgång om jag glömmer att ansluta den. Jag ska prova att koppla på tändspolen. Återkommer!

  #57589
  mats a
  Deltagare

  Jag försöker nu koppla in en vippbrytare med kontrollampa. Problemet är att när kontrollampan är inkopplad sluter inte lågfartsenheten. Bryter jag kretsen vid den röda pricken ansluts lågfartsdelen.

  Du som är elektroniskt kunnig; vad behöver jag ansluta för att lågfartsdelen ska ansluta samtidigt med kontrollampan?

  #57159
  mats a
  Deltagare

  Framgång, ialla fall för stunden. Startmotorn är defekt, eller åtminstone solenoiden. Jag flyttar över från en annan startmotor (som 1) fungerar men 2) har ett avslaget fästöra). Jag är försiktigt positiv. Men det är inget roligt att hålla på när det är 10 grader och hällregn. Visserligen står jag under tak, men ändå.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 1,518 totalt)

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng