ABS problem 1992, luftning LÖST!!!

Forum Modellspecifika forum OG900 ABS problem 1992, luftning LÖST!!!

Detta ämne innehåller 23 svar, har 11 deltagare, och uppdaterades senast av 2011-09-26 18:00.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #25538

  turbocab
  Deltagare

  Min TurboS bråkar med mig. Jag börjar misstänka att ABS systemet inte vart hundra nån gång, men nu är det mer akut.

  Förutsättningar: Inga varningslampor lyser vid vanlig körning! ABS pumpen tar tid på sig att bygga tryck varje start, detta blev bättre när jag bytte Ackumulator dock.
  Ibland så låser sig bakre bromsarna rätt hårt efter start när pumpen byggt tryck. Ett lätt tryck på bromsarna så löser sig det och kommer inte tillbaka. Mao: När pumpen byggt tryck så läcker en del av det igenom till bakbromsarna och aktiverar dom, men detta släpper så fort man rör pedalen coh återkommer ej.

  Ovan har vart sen köp ungefär, dock har det där med bakbromsarna i stort helt försvunnit sen två år. ABSen har aldrig vart så där supergrym, den megastumma pedalkänslan som många har saknas i bilen, dock har bromsarna alltid kommit igenom BP utan problem. Nu är det dock så här:

  Jag skulle byta backar igår, fram. Skitenkelt. Pressade tillbaka kolvarna litegrand bara som vanligt och monterade allt. Plötsligt var det skit-mjukt i pedalen, flexar rejält och jag har dåliga bromsar. Nu ikväll har jag luftat runt om, förs fram mha luftman som vanligt, och bak mha ABS pumpen. Massa vätska har kommit igenom, inga bubblor vad jag kan se. Lika slappt fortfarande… Pedalen sjunker lätt flera cm och nåt jättetryck har jag inte heller. ABS trycket håller sig dock fint, lampan slocknar nästan direkt varje gång tändningen dras på. Den Tryck-ack jag satte in nyligen funkar fint verkar det. DOCK: Nästan varje gång jag bromsar går ABS pumpen.

  Frågor:
  -Kan man lufta en ABS bil med luftman? Manualen förespråkar trycka ner pedalen med öppen nipppel, hålla ner och stänga nippel. Upp pedal, osv. Är detta viktigt?
  – SKa ABS pumpen gå så himla mkt? Om den går nästan varje gång man bromsar, vart tar trycket vägen? Läcker tillbaka till behållaren på nåt vis?
  -Hade ni satsat på att byta ventilblocket på sidan vänster skärm eller hela djäkla ABS-enheten?

  Jag är alltså inne på att det läcker tryck nånstans, antingen pga läckande ventiler i blocket, eller pga av huvudcylindern/ABS enhten är kass. Men var börja? Nån hade skitsvårt lufta på STCS vet jag och slog med en hammare på ventilblocket, för en ventil hade typ hängt sig öppen. ???

  Tacksam för tips innan jag börjar riva en massa….

  #187647

  andreas1
  Deltagare

  jag använder biltemas bromsluftare ,den suger ut vätska o luften o funkar kanon även med abs.
  har även använt mig av ett bromsvätskelock där jag satt en bilventil i,bara o ta luftpump o pumpa ca1,5bar o öppna nippel även det funkar på abs

  #187649

  esak
  Deltagare

  Kan vara ett långskott och du har säkert redan tänkt på det själv, men glid ner till Saab så får dom läsa av bilen på koder… Vet att dom fick fram vad det var, dvs givare HF, på min förra turboS när den strulade. I övrigt vet jag inte. Tryckackumulatorn är ju den spontana tanken men den är ju redan bytt som du skriver.

  Lycka till iaf.

  /Isak.

  #187656

  blommas
  Deltagare

  Brukar använda en luftman när jag luftar bromsarna men sist ville det inte bli bra hur länge jag än höll på. Då gick jag över till tvåmannametoden med en som bromsar och en som luftar. Det blev bra omedelbart.

  #187698

  turbocab
  Deltagare

  Nej, luftningen var det inte. Luftat igen enligt konstens alla regler, ingen skillnad. Supersvampigt och direkt när man bromsar drar Pumpen igång. Öken.
  Nu ikväll är hela ABS hydralagget ute, tog ca 1,5 timma att få ut, inte så dumt ändå! Hoppas jag inte förstörde för mkt givare och kablar i pedalstället, de 4 skruvarna var lite meckiga. Ett nytt agg från en cabbe som skrotas i närheten (!) hämtas i veckan, så håller vi tummarna! 😛

  Min högts personliga teori: packningar i huvudcylinder är dåliga och sprang sönder när jag pressade tillbaka kolven vid back-byte. Men jag är osäker… Att det inte finns nån packningssats till ABS bilar är jag lite mer på det klara med nu, det är ju ett jättepaket och inget man tar isär alls verkar det. Är troligen designat för bilens livslängd eller nåt. Står ingen info i verkstadsboken hur man byter packningar heller, det är bara byte av hela aggregatet som beskrivs. Jag är benägen att tro att bilar utan ABS kommer överleva mkt längre i framtiden… läge hitta ett extra aggregat och lägga på hyllan nån gång!

  Jag tog tyvärr inga bilder, tiden tillåter inte några längre utläggningar. Och min fina TurboS ser ut som fan just nu, men det kommer bli finfint sen och grymma bromsar! Hoppas jag….

  #187786

  turbocab
  Deltagare

  Här kommer en kortvariant av mitt inlägg om detta ämne på Saabklubben: Fan i helvete.

  En liten längre variant: Nytt agg på plats. Allt klart för luftning. Pumpen startar inte. Det ryker. Lärdom: Köp aldrig beggade grejor från en bil som stått länge.

  När jag hämtat ny motivation igen (hösten 2015) så kommer jag ta gamla pumpen och sätta på nya ABS aggregatet. Mao måste allt ut igen. Där rök det lilla som var kvar av säsongen….

  #187791

  turbocab
  Deltagare

  Ner som en pannkaka, upp som en sol. Våld funkar. Enligt tips från Saabklubben så skall man slå som fan på enheten. Det funkade. Stora släggan, rakt ner på tryck-acken, och nog fan startade pumpen! Trycket byggdes upp och lamporna slocknade. Nu återstår luftning och koll av bromsfunktionen. Håll tummarna.

  #187796

  longjohn61
  Deltagare

  Det va minsann en udda lösning 😆
  Fråga får man bygga omen bil med abs till en utan känns som det blir svårt med delar om några år 😉

  Mvh Nisse

  #187797

  anderslindh
  Deltagare

  Alltså på ABS-enheten/ackumulatorn som är svart och sitter precis vid torpeden högst upp? Känns farligt med tanke på trycket i den..? :S

  #187798

  turbocab
  Deltagare

  Det var inget tryck i den – pumpen hade inte dragit…. Den är stabil som fan dessutom så det grund-tryck som finns i den genom membranet är ingen fara med.

  I alla fall så är nu ett nytt ventilpaket på gång, så får vi hoppas att det var det då. För själva ABS paketet var det ju INTE. Djävla skit.

  Och det blir inga problem med delar om några år – då har jag sålt.

  #187800

  bixprotman
  Deltagare

  @turbocab wrote:

  Det var inget tryck i den – pumpen hade inte dragit…. Den är stabil som fan dessutom så det grund-tryck som finns i den genom membranet är ingen fara med.

  I alla fall så är nu ett nytt ventilpaket på gång, så får vi hoppas att det var det då. För själva ABS paketet var det ju INTE. Djävla skit.

  Och det blir inga problem med delar om några år – då har jag sålt.

  Lite dålig inställning du har. Dom bilar man har vårdar man ömt och förlåter dom senare. Varför änns tänka på att sälja?? 👿

  #187801

  turbocab
  Deltagare

  Skaffa barn och hus – och du kommer förstå. Tro mig.

  #187803

  jolin
  Deltagare

  Äsch då. Har barn (liten en med en till på väg) och hus… jag vet hur det är.. men sälj inte av den anledningen. Har du inte tid att meka under en period, ställ undan samlarbilarna – de är inte lättare att hitta om tio år. Tror nog dina bilar är så bra att de inte är alltför svåra att få snurr på efter några år i ide.

  Har samma problem (tid och pengar, vilket väl är det du tänker på) med min vita T16 som aldrig kommer att bli OK för trafik igen, och som jag borde börja slakta. Nån dag. 😆 ABS:en är t ex helt OK på den, bara för att bli lite on topic. Säljer jag den får jag på sin höjd ett par tusenlappar, rätt meningslöst.

  Har hittills aldrig hört någon säga ”varför behöll jag den där bilen, den borde jag ha sålt för flera år sedan” 😉

  #187869

  turbocab
  Deltagare

  Ok, nu tar vi det igen. Tillbaka till ruta 1.

  Läget:

  ABS enheten är bytt, hela klabbet, till ett som påstods fungera.

  ABS Ventilblocket är bytt i vänster framskärm.

  Allt luftat och kollat.

  Elektronikboxen är bytt till en likadan samma årsmodell.

  Situation: Det flexar. Får ingen stumhet i pedalen. Vid två, tre pumpningar på bromsen så drar ABS pumpen eftersom trycket fallit. Kört den har jag inte i detta läge, det vågar jag inte.

  WTF???? Fler tips nån? Om man har bytt alla dessa tre grejor och inte hittar nåt konstigt, vad kan man testa mer då? Jag har ingen aning.

  #187871

  longjohn61
  Deltagare

  Bromsslangar ❓

  Mvh Nisse

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng