Besiktning

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Besiktning

 • Detta ämne har 16 svar, 13 deltagare, och uppdaterades senast 2009-03-26 16:13 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #19796
  Klas Carlborg
  Deltagare

  Nu ska ”pärlan” besiktas! Saab 95-78.
  Upptäckte att min spolarmotor för vindruta är stendöd. Är det ett måste att den fungerar?
  Även backljuset är helt dött (är väl kontakten nere på växellådan som är kass)
  Blir det ombesiktning för dessa ”fel”??
  Någon som vet?
  mvh veefyra

  #137660
  fredrik.a.
  Deltagare

  Ja dom tesstade ialla fall spolningen på min V4:a när den besiktigades. Men är det bara det felet så blir det ju inte ombesiktning och backlampa är ju inget dom bryr sig om. Tror man får ha upp till 2 fel för att slippa ombesiktning.

  #137668
  97sonett
  Deltagare

  hur menar du nu? kan man alltså ha en dålig bromsslang och handbroms ur funktion på en sida och inte få ombesiktning?? nä, det där är väll upp till bes-mannen. har fått ombes på trasig skyltbelysning för några år sen.

  #137669
  mats a
  Deltagare

  Jag har följt grundregeln ”sitter det på plats måste det fungera”: Eftersom spolarmotorn är en del av kommunikationsutrustningen, är den ett krav. Lätt att byta, eller hur?

  #137670
  Lollo
  Deltagare

  Backljus skiter de i, handbroms på en sida som fukar jättebra kan gå, en skyltbel är godkänt.

  #137690
  mats a
  Deltagare
  Lollo wrote:
  Handbroms på en sida som funkar jättebra kan gå, en skyltbel är godkänt.

  Och jag har upplevt precis det motsatta. En TT jag besiktigade en gång hade 0.6 på färdbromsen bak. Det gick igenom för att det var jämnt på båda. Sambon fick nedslag på en slocknad skyltbelysning på sin XC70 -95.

  Det tycks vara svårt att hitta generella riktlinjer.

  #137693
  Klas Carlborg
  Deltagare
  Mats A wrote:
  Jag har följt grundregeln ”sitter det på plats måste det fungera”: Eftersom spolarmotorn är en del av kommunikationsutrustningen, är den ett krav. Lätt att byta, eller hur?

  Jovisst.. om man har en fungerande spolarmotor att byta till.

  Jag åker nog in på ”vinst och förlust”, jag har en släpkärra att besikta samtidigt.
  Har jag tur, (och vad jag vet) så finns inga andra ”fel”.
  Tack för alla synpunkter!!

  mvh veefyra

  #137694
  William
  Deltagare

  Det beror nog på besiktningsmannen om de släpper en sak eller inte, där de säkert egentligen ska ge ombesiktning. Min teori är att besiktiga bilen på fredageftermiddag, när sannolikheten är stor för att personalen är på bra humör. Då blir 2orna 1or, och 1orna får man muntligt. 😉

  #137698
  phermansson
  Deltagare

  Vad jag har lärt mig genom åren är att värdena på bromstestaren inte är särskilt relevanta, de beror ju på hur hårt de trycker/drar. Det som är viktigt är att bromsverkan på hjulen på en axel inte skiljer mer än 30%.

  #137699
  Lsoderlund
  Deltagare

  När jag besiktigade min 99a så fick jag en 2:a på handbromsen höger fram. Att den tog skitbra på vänstersidan brydde han sig inte om, hade 0,3 på höger fram, vilket är ett ganska svagt värde. Visst förvisso om att det oket var/är totalslut. Men det skall fixas så fort 99an är hemma igen.

  Pratade med en bekant om detta som jobbar på Bilprovnigen. Han sa att handbromsen skall hålla 25% av bilens vikt.

  Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
  Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
  Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
  Saab 9-3 Vector SC ´09

  Skämsbil:
  Audi A6 Avant

  Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

  #137703
  olabol
  Deltagare

  Både spolarmotorn och lampor få du en 1:a på. Vet inte hur många 1:or man får ha på en gång dock.

  1:a = ingen ombesiktning men ska vara fixat tills nästa gång. Lampor är samma sak.
  2:a = ombesiktning efter en månad.
  3:a = spanska flaggan och ta bussen hem.

  Man ska boka tidigt på morgonen, då är gubbarna inte så stressade en och har tid att ”slipa bromsar” ett varv runt gården. Brukar fungera för mig iaf.

  mvh
  /Ola

  #137711
  William
  Deltagare

  Det kan vara bra att motionera bromsarna med lite ”överdrivna” inbromsningar om man kör rakt från vintervilan till besiktningen. Jag gjorde inte det sist, med lite ojämn verkan som följd. Men besiktningsmannen åkte runt och bromsade lite sen var värdena nästan perfekt jämna. Kan vara värt att kontrollera sin handbroms också, tycker den blir lika dålig inför varje besiktning men hittils har det för mig räckt med justering och det har räckt hittils.

  #137739
  anders dahl
  Deltagare

  Varför inte fixa dessa småfel innan besiktningen? Köra in på vinst och förlust med fel man vet om, kan man möjligen göra om man är osäker på om bilen i övrigt är någonting att satsa på.(Visst har jag också gjort det, senast med min 47000 milare…)
  Bilprovningen kan vara jobbig att åka till, men finns trots allt till för våran egen skull. Hur skulle bilarna se ut/fungera annars?

  Att de skulle godkänna att handbromsen bara tar på ett hjul tror jag inte på, då finns det nog vänskap/pengar inblandade. Mycket oseriöst!

  #137742
  mats a
  Deltagare

  Helt riktigt, Anders. Är vi gammelbilsentusiaster så ska vi väl vara stolta över våra välhållna fordon? Låt bilskojarna hålla på med järntråd, spackel och K-sprit. För vem lurar vi med fuskreparationer? Klas, ska jag skicka dig en spolarmotor? PM:a mig isf.

  #137752
  enor
  Deltagare
  Anders Dahl wrote:
  Att de skulle godkänna att handbromsen bara tar på ett hjul tror jag inte på, då finns det nog vänskap/pengar inblandade. Mycket oseriöst!

  När jag besiktigade min bruksis senast, tog handbromsen synnerligen ojämnt – då sa besiktningsmannen just detta till mig. ”När det gäller handbroms finns inga som helst krav på att den ska ta jämnt, bara den kan hålla bilen”.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 17 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng