Bra Motorolja V4 ??

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Bra Motorolja V4 ??

Detta ämne innehåller 6 svar, har 5 deltagare, och uppdaterades senast av 2017-04-18 18:21.

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #429057
  Profilbild på rthead
  rthead
  Deltagare

  Tips på en bra motorolja till V4 motorn??, har en nyrenoverad motor färdig för start……

  #429069
  Profilbild på sonettlll
  sonettlll
  Deltagare

  En olja för äldre motorer med extra zinktillsats är bra, vad den heter spelar mindre roll, t.ex. GULF Classic. lika viktigt är att byta ofta, 500 mil eller varje år.
  Då håller balansaxellager och kamlager. Mats

  #429072
  Profilbild på Bengt Åkesson
  Bengt Åkesson
  Deltagare

  Castrol_Classic

  Instämmer med föregående inlägg. Kör på Castrol Classic och har gjort det i många år.
  Byter varje år. Har inte haft några bekymmer alls med denna olja.

  /B

  Bilagor:
  #429254
  Profilbild på John Ahlberg
  John Ahlberg
  Deltagare

  Oljeval är en läskig sak! Det kan förmodligen ta lång tid innan problem visar sig och när det väl havererat kan man ofta ändå inte vara säker på i vilken grad oljan var skyldig… 🙁 Att det troligen var korkat att hälla modern syntetolja i en stänksmord luftkyld MC-motor från 50-talet kände jag mig ganska säker på efter att den skar ihop och sedan gick många fler hårda mil hur fint som helst med klassisk ”rak klassisk” olja. Med bilmotorer känner jag mig klart mer osäker!

  Mina V4, Volvo B18 och den modernare vinterbilen har jag alltid kört på Biltemas helsyntet utan att ha några bra vetenskapliga argument för detta. En V4 har haft balansaxelras, men där är jag ganska säker på att det var fiberdrevet som small först. Bästa V4-snurran har jag nog kört över 6000 mil utan problem med denna olja och den varvvilliga rallymotorn jag haft senaste året i min 96:a ”Spökplumpen” verkar också den må bra att piska runt samma billiga syntetolja från Biltema under säkert 1500 mil. Om det sedan är det bästa man kan hälla i en fordvinkel låter jag vara osagt…

  Mats, vad gör zinktillsatsen för nytta? Kan det finnas motoroljor som är direkt aggressiva mot delar i en gammal motor, precis som det sägs vara med vissa väsellådor och oljetyper där?

  #429255
  Profilbild på John Ahlberg
  John Ahlberg
  Deltagare

  Ett närliggande ämne är oljefilter. Man får säkert ofta vad man betalar för även där, men bör man stenhårt hålla sig till erkända kvalitetsmärken eller vågar man lita på t.ex. Biltemas filter nuförtiden? Jag minns en artikel i Bilsport eller Teknikens Värld på 80- eller 90-talet där man sågat isär filter från olika tillverkare och hittat ganska skrämmande kvalitetsproblem i de billigaste filtren. Jag antar att inte ens den finaste olja kan kompensera för ett direkt dåligt oljefilter. (åtminstone inte om man inte byter olja VÄLDIGT ofta)

  #429256
  Profilbild på kentos
  kentos
  Deltagare

  Jag har också under många år kört med Biltemas helsyntetiska oljor utan problem i min V4.
  Speciellt vintertid är det en fördel då oljan är lättflytande vid låga temperaturer.

  #429273
  Profilbild på sonettlll
  sonettlll
  Deltagare

  Trodde att zinktillsatsen var för att skydda lagren, googlade lite och fann att den skyddar kam och lyftare och annat som går stål mot stål.
  Inkörnings tillsatser innehåller zink. Zink förstör katalysatorer. I v8kretsar är det nästan hysteri kring zinktillsatser när det gäller äldre trimmade
  motorer med höglyftande kammar och hårda ventilfjädrar, rullyftare har inte problemet
  Väl inkörda motorer klarar sig säkert bra med biltemaolja, kör man på vintern är det viktigt med rätt viskositet på oljan, för tjock olja smörjer
  väldigt dåligt när den är kall, och går tungt,prova att dra en oljepump med handvev..
  När det gäller ditt balansdrevsras tror jag inte det rasar utan att lagret är för glappt, lagret kan ju se helt ut för ögat men ge för stort kuggspel.
  Jag har aldrig rasat ett balansaxeldrev trotts 10 års intensivt tävlande på 70 och 80 talet, och bara använt fiber och plastdrev. Mats

Visar 7 inlägg - 1 till 7 (av 7 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.