Det osanolika har inträffat

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Det osanolika har inträffat

Detta ämne innehåller 36 svar, har 27 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-08-23 15:45.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 37 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14687

  porsche944
  Deltagare

  DET OSANNOLIKA HAR INTRÄFFAT.

  Det som man hör och då tror att det bara händer andra har denna gång hänt mig.
  Vad är det då som jag syftar på?

  Vi börjar från början.

  För ca 1,5 år sedan ringde en äldre man ( äldre än mig i alla fall) som efter ett tips på
  Bilpartner i Malmö undrade om jag kunde hjälpa honom med en repsats till bensinpumpen på
  hans SAAB 65:a. Bilen hade tydligen stått still sedan 1999. Jag fixade detta till honom, efter någon vecka ringde han igen, denna gång för att tacka och berätta att bilen nu åter var i drift.

  Han berättade då i förbifarten att han fått köpa / överta bilen efter ett äldre släkting par som hade haft bilen sen den var ny, men nu skulle de inte köra bil mer. Han sa även att dom inte kört så mycket med den, i alla fall inte de sista åren. Just då var vi mitt uppe i husbyte så jag var lite stressad och tog inga närmare uppgifter, dock slängde jag av mig ett ” om du ev skall sälja någon gång så ring mig” vilket mannen lovade att göra.

  För ca 4 veckor sedan ringde min mobil, en röst säger ” Hej, det är Jan, det var mig du hjälpte med en repsats till bensinpumpen på min SAAB” . Jodå, visst kom jag ihåg efter några sekunders betänketid. Denna gången var budskapet, jag skall sälja bilen. Han var ju inte själv direkt intresserad av gamla bilar. Han undrade om jag själv eller om jag visste någon som kunde vara intresserad av den. Visst är jag själv lite intresserad sa jag, men jag vill ju givetvis först titta på den.

  Titta på den kunde jag göra redan samma eftermiddag, vi bestämde tid och skulle träffas på gatan utanför det undergjordiska garaget där bilen stått sedan dec 1964.

  Väl nere under jord så ser jag konturerna av en 96:a stående under ett hemma gjort men rejält formsytt täcke, precis som bilen alltid gjorde när den inte kördes med.

  Jan som mannen heter drog av täcket och fram kommer en röd SAAB SPORT av 65 årsmodell!! SAAB SPORT, det hade han aldrig nämnt tidigare. Den såg fin ut där nere i dunklet. Några dörruppslag fanns och någon liten repa, men bilen var ju trots allt körd med.

  Vi kan ta upp den i dags ljus så ser du bättre tyckte han, men jag insisterade på att titta i mörkret med ficklampa och det ljus som fanns att tillgå. Tänkte då att ju färre som sett den, ju färre som vet om den.

  Den kändes fortfarande som ny när man tog i dörrhandtag och reglage, men det fanns ju en förklaring även till detta, mätaren visade endast 6171 mil efter 41 år, det blir 150 mil om året.

  Visst luktade den ny invändigt fortfarande, den var aldrig körd i regn eller under vintern, ändå är den utrustad både med en Calix el motor och kupe värmare samt med norrlandsvärme tillsatsen.

  Jan, säljaren berättade att när hans farbror köpte bilen i dec 1964 så kördes den hem från SAAB i Malmö ner i detta garage och blev rentvättad, sedan togs den inte ut förrän i maj månad nästa gång.

  Vi tittade färdigt på bilen, kollade att motorn gick runt, sedan lämnade jag ett seriöst bud på den. Dock var det vissa saker som skulle uppfyllas innan det kunde bli tal om någon affär.

  Bilen ( saabina, som det äldre paret alltid kallat bilen för) fick inte lämna Skåne, den har aldrig varit utan för skånes gränser. Fick inte säljas till någon som tänkte sälja den vidare, samt att den skulle fortsätta att vårdas efter bästa förmåga.

  Vi skiljdes åt, men Jan lovade att höra av sig om några dagar. Inget hände, men i lördags när jag var parkeringsvakt i Ljungbyhed ringde min mobil, ”Hej, det är Jan, vill du ha bilen så får du ta den” Om jag ville? Klart! Bilen hämtades redan på måndagen och kördes hem till garaget där den nu står. Den ser ut att trivas ihop med 92:an, sonetten samt 99 turbon, sedan kommer ju jubileums bilen när den är färdig renoverad.

  Nu är den renstädad och klädseln rentorkad med vinyltvätt, inredningen har varit ute och det är dammsuget i alla skrymslen. Invändigt ser bilen ut som ny, Blaupunkt radion fick en frisk säkring sedan spelade den så fint så. Oljetanken är tömd och rengjord. Nya tändstift är på plats, det fanns 12 st som låg i bilen , alla var nya. Som kuriosa så berättade kvittot att ett stift kostade 4.80 1972 när dom var inköpta.

  Ny glykol är påfyllt, nu återstår motortvätt, oljebyte i vxl lådan, byte av bromsvätska samt en maskin polering.

  Om detta är sant? Givetvis, bilen kommer att köras med, dock lite sparsamt men den kommer att gå för egen maskin dit den skall, gula träffen blir förmodligen första anhalt. Om jag kör lika mycket / lite som den gått innan så har den gått 10000 mil om 26 år. Den kommer även då att betecknas som en låg milare .

  #97629

  Morten S.
  Moderator

  Sier bare
  Bilder??

  Noe liknende hente forresten ett medlem av GSV under det Internationale Treffet på Lillehammer 1993.
  De kom over en MonteCarlo

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  2007 9-3 SC

  #97630

  Lollo
  Deltagare

  Grattis

  #97631

  gammsaaben
  Deltagare

  Gratulerar! Eftersom du (tyvärr, enligt mig) nu inte får köra utanför Skånes gränser så ser även jag fram emot några bilder på pärlan! För att det är en pärla råder det ju inga som helst tvivel om!

  #97632

  pelleturbo
  Deltagare

  Bara att gratulera!!!!!

  #97633

  Jag gläds med dej!

  #97634

  Bengt Åkesson
  Deltagare

  [image]http://www.saabklubben.com/ubbthreads/attachments/572881-sport65.jpg[/image]
  Bild från försäljningsbroschyr månad 10 1964

  Det låter bra Michael! Tyckte väl att du såg lite mer klurig ut än vanligt på Ljungbyhed!

  /B

  #97635

  DanS
  Deltagare

  Grattis
  Det var ungefär som när jag kom över Sonetten ”Lisa II” synd att jag lurade hit er för Hybridbilen men DKW-Kenneth köpte den kanske En racing 95 i 1000-cupen

  #97636

  gunnerfeldt
  Deltagare

  Grattis Michael.
  Varför händer aldrig detta mig ??
  Svaret är enkelt.. har inte hålit på med dessa gamla Saabar så länge som Ni.
  Är relativt ny med dessa klenoder.. intresset vaknade Juni 2004.
  Så om kanske 10 år någon ringer till mig om en skatt som denna ??

  P.S
  Tack för en trevlig helg i Ljungbyhed (trots vattnet)
  Jonas med bilinehav 96 64:a & 95:a 68

  #97637

  anders jensen
  Deltagare

  Bara instämmer med övriga gratulanter, Michael.
  Jag vet att den bilen kommer att få det bra hos dig.
  Stort GRATTIS till ditt fynd.

  /Anders

  #97638

  valmet
  Deltagare

  Hej Michael!

  Anade att du hadde nåt på gång när vi var i Ljungbyhed, tyckte nog att pulsen var något hög

  vid några tillfällen.

  Grattis ! Ingemar.

  #97639

  Martin Sigge
  Deltagare

  Grattis från Uppsala oxå!

  #97640

  phermansson
  Deltagare

  Grattis!
  Själv får jag se fram emot de delar till en -66 jag ska få av en bekant. Ingen om aning om vad eller hur mkt, kan bli spännande.

  #97641

  Lollo
  Deltagare

  Har ju redan svarat men jag har nog haft en del flax jag med då jag fått tag på på nytt ytter och inner tak till min soltaksbil , yttertaket i ljusblått tom, hur många sånna kan det finnas.

  #97642

  Sällar mig till den jublande skaran!!OJ,OJ vad avundsjuk jag är! Minnena bara väller över mig så jag bara MÅSTE berätta följ.
  Min första bil var en AU 1000S sedan blev det en ljusblå 96-62 följd av en röd 96-63.Eftersom jag inte hade garage blev det sedan en WV1500 med Eberspächer.Plötsligt tog det dubbelt så lång tid att köra den 25km krokiga vägen till jobbet!!Efter en vådlig piruett på infarten till jobbparkeringen med stor risk att klämma till flera bilar fick det bli Saab igen!Bytesvärdet på WV:n gjorde att det blev en Sport 65:a.Den hade inte visats utan det blev ett blindköp med broschyren som underlag.11000 underbara mil-VILKEN BIL innan det blev en konverterad MC-67, men det är en annan historia!
  För några år sedan köpte jag ett Sport-65 objekt men insåg så småningom min begränsning, varför den såldes.
  Nu ska jag ta fram diabilder på Sportens och min Ölandssemester-de närmsta timmen blir NOSTALGISK!

  MVH/KG

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 37 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng