Mäniskor

Forum Övrigt Allmänt Mäniskor

 • Detta ämne har 18 svar, 10 deltagare, och uppdaterades senast 2007-06-07 14:11 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #16119
  kalle .p
  Deltagare

  Någon gång ibland möter man någon idiot som gärna vill titta på den gamla Saaben man kör men redan innan som tittar så vet dom allt om just denna modell och dessa fel.
  Det är inte så ofta man möter sådana personer men just idag så träffade jag ordförande i den bilkubben (Vi vet allt och inget).

  Blev först lite glad att det var någon som ville titta och prata om just min bil men efter bara någon minut så förstod jag var det för person som tittade på min bil. Men jag pratde på som vanlig och efter en stund så frågade han om han kunde se motorn och detta är ju inga problem så upp med huven. Sedan så kom frågan är den trimmad och hur mycket hk har den. Man svarar att vissa är det trimmad och ger runt 75-80hk och standad ligger den på 40 hk. Komentaren jag fick var det är ju inte så mycket hk varför har den inte mer sedan tittade han på motorn och sa att han tyckte att det var 75-80 hk mycket för den lila motorn som sitter i din bil och undrade hur jag vissate att den hade så mycket hk.

  Nu ville jag bara där ifrån men han fortsatte med sina frågor och svar. Nu var frågan hur fort den går och jag svarade runt 160 km/h men då kom hans komentar det är ju inte så fort och du säger att det är en rally bil min egen bil gör ju över 200 km/h. Då svarade jag att med min bil går det att köra i 160 på en kurvig väg för det var där som jag fick reda på hur fort den går. Nu hade personen inget riktigt svar på detta utan gick vidade med att säga att vad rostig din bil är och skulle inte en sådan här gammal bil vara värd en bättre lack än den har den ser ju inte så bra ut jag hade aldrig åkt runt i en sådan här bil med sådan lack.

  Nu blev jag rätt så sur så min tanke var hur kommer hur detta utan att bli :crazy: på honom. Men det visade sig var ganska lätt för nu hade han inet kvar att säga om min bil utan sa hej och gick till sin egen bil.

  Nu är det inte så ofta man möter en sågan har person och man skall var glad för detta det är helt otroligt att man kan möte en sådan har person och inte minst hur han kan kläcka ur sig sådana komentarer.

  #107223
  Martin
  Deltagare

  Stå på dig Kalle
  Missunsamma människor visar egentligen bara prov på taskigt självförtroende. Kan man inte hävda sig på annat sätt får man göra det genom att racka ned på annat.

  #107224
  Dicst
  Deltagare

  Hahaha! En typiskt däcksparkare! 😀 Konstigt att just Saabar är så drabbade av förstå-sig-påare?

  Det brukar vara kul med de där typerna som kommer fram och säger: ”Åhå, en gammal Saab! En sån här har man allt blablabla…, men du skulle ju ha haft en sport istället.” :crazy: Öh, jaha? Räknas inte en vanlig gammal Saab?
  Svar: ”Jodu gubbe, men en sån snyter man ju inte fram ur rockärmen hur som helst idag”.
  ”Va? Bror min hade ju tre stycken sånna Saabsport 92:or innan han köpte den där 93 montecarlon -62 som Eric Carlson hade haft, å på den hade han dubbla flippnipplar på förgasarna…” :whistle:

  Och det mest (ot)roliga med de här tjommarna är att de ska f-n i mej utbilda en annan stackare i flera timmar om allt de inte vet om de här bilarna. Säger man emot dem så blir de bara ilskna och hotar med flera anekdoter. Ja tjenare…!

  #107226
  Martin
  Deltagare

  Senaste däcksparkaren, en lönnfet 60:åring, övertygade med kännarmin sina kompisar om att min Saab 92 minsann var en 93:a, fäste stor uppmärksamhet vid några skönhetsfläckar och berättade för kamraterna om Saabs historia. Jag lät honom hållas ett tag innan jag satte in ”stöten”. Med glad ton berättade jag om 92 och svarade på frågor om Saabs historia, varpå däcksparkare sakta dröp av för att hitta nya offer medan kamraterna faktiskt lyssnade uppmärksamhet om 92:ans och Saabs historia.
  Det är synd om människorna som en känd författare en gång sade.

  #107230
  gammsaaben
  Deltagare

  Min V4:a har ett rätt finstämt ljud tack vare det underbara systemet från Knalle Racing. Det brukar innebära att många av de som kommer fram och pratar är intresserade av motorn.
  ”Hur många hästar har du i den här då” brukar de fråga.
  ”Svårt att säga exakt, men ca 90 hästar troligen. Kanske 100 i bästa fall”, är mitt försiktiga svar.

  Då brukar de bli lite långa i synen och en smula besvikna. Sen kommer historierna om svågernskusinsmorbrorstremänning som körde rally med en värstingmotor från Ture Carlsson, tvåhundrafemtiohästarminst var det i den.

  En dag så var det en sådan lirare som faktiskt hade en sådan motor hemma, som han köpt begagnad av nämnde Ture och han kunde tänka sig att sälja den. Det lät ju intressant tyckte jag så jag frågade vad det var för cylindervolym på den. Det visste han inte, men han visste att det var hundraåttiohästarminst i den. Gick som ett skållat troll, minsann.
  Jaha sa jag, då är det ett korsinsug på den? Eller åtminstone två stående förgasare? Nej, det var en ensam dubbelports Solex av nåt slag. Dubbelblåstoppar? Nej, enkelblås. Men delad avgasport då? Inte det heller.

  Nja, sa jag, det får nog vara… :whistle:

  #107247
  kalle .p
  Deltagare

  Visst har man råkart ut för däck sparkare innan men denna personen tog nog priset.

  Att möta mäniskor är någon vi med gammel Saabar får leva med, för hur många gånger har det inte kommit fram någon som säger en sådan bil hade min far när vi var små eller just en sådan rally Saab hade jag på 60-talet.

  Just detta gör att alla dom timmarna man lägger ner i garaget bara försvinner vid första personen som kommer fram och tycker om just min bil.

  Men kanske skulle man sätta upp en skylt vid bilen. Däck-sparkare undanbeds

  #107255
  gammsaaben
  Deltagare

  Jo, faktiskt får man komma ihåg, att alla som kommer fram och pratar gör det ju för att de tycker bilen är intressant på något sätt. 🙂

  Sen om inte alla är så trevliga är väl nåt man får stå ut med. Eller inte, det är ju ingen som tvingar en att stå kvar och prata med däcksparkare, storskrävlare, förståsigpåare och andra sociala avarter… 😀

  #107329
  perhaninge
  Deltagare

  Bara för att vara tvärsemot så tänkte jag berätta om mitt trevligaste möte.
  Det var med Björn Skifs på Statoilmacken i Haninge, han stog också och tankade för stunden.
  En annan slog ett igenkännande öga och helt plötsligt så var han framme och snackade Saab 😀
  Ingen förståsigpåare utan bara nyfiken, frågade mycket och tyckte att bilen var fin för sin ålder ( hyffsat bruksskick enligt mig ).
  Mycket trevligt samtal som drog ut ca:15minuter, bilisterna bakom kände nog igen honom för dom stog tålamodigt och väntade medans Björn frågade på.
  Tillslut så fick vi ge oss men det mötet minns jag än idag 😀

  #107334
  Martin
  Deltagare

  Det Per beskriver är något av det trevligaste som finns om man kör gammelbil. Människor som är intresserade och som gärna kommer fram och uttrycker sin uppskattning. Då gör det inget om det tar en kvart att tanka. 🙂

  #107367
  Molte
  Deltagare

  Det är inte helt ovanligt att det kommer fram folk och vill prata gammelsaab när man tankar eller ska parkera.
  Det är inte heller ovanligt att de som kommer fram säger:
  ”jag har haft minst tio sådana! De är roliga att köra
  Det är en 65:a va?”
  Då undrar man om de verkligen haft en tio v4.or, då bör man väl veta att en 79:a inte är från 65.
  Senast igår träffade jag på en som berättade att han hade testat en saxoma. Det satt minsan bara en pedal i den. Man kan ju fråga sig hur han bromsade…..
  Men han va trevlig och inte någon besserwisser så jag höll med och lyssnade tålmodigt på hans berättelse. Det finns ju folk som bara fått lite om bakfoten. De ska vi inte bli irriterade på.
  Tycker att de är trevligt att så många uppskattar gammelbilarna. Det är belöningen man får efter allt slit.

  - 9-3 Aero 2,8T XWD TX Edition, Hirsch Performance -10
  - 9000 CC 2,3 Turbo 16 Sport -91 när det är sommar
  - 96 GL V4 Super -79 när vägen svänger
  - 90 T16 -87 när jag ska överraska

  #107375
  perhaninge
  Deltagare

  Och i en del fall så är det bara en brukshäck man kommer i men är ändå väldigt uppskattat 😀
  Ärligt talat, hur ofta ser man en tidig saab nuförtiden på vägarna ?
  Alldeles för sällan :crying:
  Det roliga med människor som haft Saab är att dom alltid kommer ihåg det som var bra med dom.
  Startade alltid, gick som en rallybil, bastuvärme, att minnet tryter med åren får man ta :whistle: huvudsaken är att det är det positiva som kommer fram.
  Ändå så sitter många i fina nya bilar men Saaben är den bästa dom haft :worshippy:

  #107546
  saab v4-ever
  Deltagare

  En gång kom det fram en snubbe (förståsigpåare) till mig och sa att visst mindes han SAAB 96 dom hade ju frihjul. Dom hade ett femte hjul som satt i mitten av bilen och rullade fritt. I det läget nickade jag instämmande, orkade inte förklara eftersom jag misstänkte att det skulle ta lite tid. Jag undrar bara hur många han berättat det för?! :confused:
  Tycker mestadels att man möter mycket trevliga människor och visst får man lite mer uppskattning än dom som köper nya bilar för 300-400 tusen. 🙂
  ///Harald

  #107547
  Martin
  Deltagare

  Låter som en misch-masch av minnen av ”Saab Friction Tester”?

  #107556
  hotrodder
  Deltagare

  Haft massor med olika spännande bilar från balla europeer, jappsar till jänkare men några har helt klart stuckit ut mer. En hundkojja Pick-up var en av dessa bilar som alla från 3-åriga grabbar till nittioåriga tanter visste vad det var. Den var långt ifrån orginal lackad i limegul med svarta streck över taket så den stack ut trots sin litenhet. Det fränaste var tyckte både min fru och jag att åka småvägar mellan olika byar och de folk som var ute efter byvägarna hälsade 🙂 Händer alldrig när man kommer i 9-5´an..

  Min Willys som är pippigul, tokhög och utrustad med muddersdäck drar till sej småkillar som upphetsat pekar, skriker och drar i föräldrarna. Deras småsystrar gömmer sej oftast bakom och tycker inte den är det allra minsta ball.

  Roligaste minnet är dock när jag nyligen träffat min blivande fru. I hennes värld existerade knappt bilar annat än som fortskaffningsmedel och när vi hamnade på illegal streetracing med min Mustang andra daten så fick jag tillbringa resten av natten med att bedyra:
  sån e faktiskt inte jag..
  :angel:

  Well hur som helst, när vi senare samma sommar skulle åka till Mariestad och bla. Stockholm så ville jag givetvis åka Mustang… men hur mycket bränsle tar inte den?? var då hennes undran.
  -Jag pröjsar mellanskillnade utan att tveka sa jag, å iväg bar det. Efter ett antal dagar mil och trevligt umgänge så kom frågan:
  Känner du folk överallt?
  -Njae.. svarade jag henne, det är bilen som är intressant.

  Å det är ju så det oftast är. Vartän man stannar så kommer folk fram och ska surra bil. Jag tycker oftast det är himla skoj och trevligt. Hänger inte upp mej på alla sk. besserwissar som bara vill försöka överglänsa bara för dom själva åker nån sunkig svensson.

  Samma resa på Hamgatan i Stockholm.. 35grader varmt, solsken och kö.. kö.. kö.. Vi skulle ner på djurgårn och värmen var minst sagt tilltagande både i Fordmaskinen och hos ägaren. Berit satt och såg hur min temp gick upp i samma fart som tempmätaren och hur jag fick slå av maskin mellan varje bilängd som avancerades. Stressad och irriterad fick jag tillslut in bilen på en p-plats och öppnade huven för att lätta på trycket.

  Som vanligt när locket åker upp så blir det högintressant för vissa och direkt kom det fram två killar där den ena på släpig stockholmsdialekt bara häver ur sej.
  ”ärernvarm?”
  -Fan.. det ser du väl menade jag arg samtidigt som jag fick en varnande blick från frun eftersom hon visste jag inte var motaglig för småprat. Killen tog ingen notis om mitt humör, studerade och konstaterade bara:
  351 Winsor?
  -ehh.. jae.. åker du Ford själv?
  njae.. har en Ford 429´a i båten
  Jag tinade såklart, Berit slog sej för pannan när hon insåg att nu skulle vi bli kvar i motorprat istället för att köpa glass 😀

  #107562
  Dicst
  Deltagare

  Fasen Hotrodder, det där kunde nog vara hämtat ur mitt eget äktenskap! Känner igen nästan varenda händelse i andra varianter. 😀

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 19 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng