Motor nummer för on Cologne V4?

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Motor nummer för on Cologne V4?

 • Detta ämne har 22 svar, 9 deltagare, och uppdaterades senast 2009-05-20 21:57 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #20002
  aussielars
  Deltagare

  Hej,

  Jag hoppas att någon kan hjälpa mig med motor nummers identifikation. Renoverar en 1967 96:a i Australien. Bilen har suttit sedan 1992 med trasig topplocks packning. Ventilerna på treans cylinder har rostat fast och suttit med vatten i 27 år. Bilen har fin kropp men dålig motor och Fords Cologne V4 är väldigt sällsynt här nere.

  Men jag hittade en Ford V4:a till salu på Ebay här i Australien. Säljaren bor 200 mil från Brisbane, och har ingen aning vilken bil model som motorn kom ifrån. Fördelaren sitter i bak på motorn. Förgasaren är en Bendix. Motornummret är MX 4F21.

  Jag trodde först att det var en SAAB motor tills jag hörde att den hade en Bendix förgasare. Är det någon som kan hjälpa till att gissa vad det kan vara för en V4 som är till salu.

  Tack på förhand,

  Lars

  #139223
  eriks
  Deltagare

  Hej Lars!

  From an older thread here I have noted:
  EY = 1,5 HC
  EX = 1,5 LC
  MY = 1,7 HC
  MX = 1,7 LC

  -> so this seems to be a 1,7l low compression engine, which should fit. Depending on where it was used before, it is possible that you have to do some small modifications.
  For example, if the engine is from a old Ford, the threads for the motor-brakets are only M8 -> Saab M10. Can be easily modified.
  Furthermore it is possbile that the oil-sump doesn’t fit. Then you have to swap over the parts (oil-sump and oil-pump sucking-tube) from your old engine.
  Next thing I have in mind is the bearing in the crank-axle into which the gearbox-shaft slips -> different size on the Saab than on a Ford…

  Best Regards from Germany to ”down under”,
  Erik

  #139231
  William
  Deltagare

  Vad jag förstått så kan man visuellt se skillnad tydligt på fördelaren, som sitter fram på Essex och bak på tyska/Saab-motorer.

  #139236
  stefan w
  Deltagare

  Australien..!! :applause: Det tycker jag var härligt. Hoppas du får ordning på bilen. V4 kan knappast vara vanlig där nere. Kan nog mycket väl vara en Taunus V4 du fått nys om. Det ska isåfall inte vara nåt problem mer än att lamellaxellagringen i vevaxeln måste bytas mot saabs motsvarighet.

  #139241
  Morten S.
  Moderator

  Alternativt så kan du jo sende en mail til disse og spørre 🙂

  http://www.essexengines.com/index.htm

  Evt. om dette kan være til hjelp:

  http://www.burtonpower.com/technical_1/ford_date_chart.aspx

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 40 Saabs, mainly older Saabs.

  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1975 96 V4
  1989 900i 8V 5 dørs
  2009 9-3 SC tid

  #139428
  aussielars
  Deltagare

  Tack för hjälpen allihopa!

  400 mil är en lång tripp för en motor som är ganska dyr. Killen som säljer motorn sa att den gick innan den blev urtagen. Men han vet inte vad för bil den kom från. Han säljer den åt en kompis som kör tradare och inte svarar sin mobil telefon. Hmmm jag tror att han hittat motorn i en lada eller ett skjul.

  Det ser ut som en Cologne på fotot och kanske Stefan på rätt bana med en Taunus. Men jag har varit här nere i över 20 år och aldrig sett en Taunus eller en V4 förutom i SAAB som var importerade i mitten av sextio talet av Bob Jane, en Australiensk racer, som var imponerad av Erik Carlssons framgångar. Det finns nog 10-15 2-takt och V4 95 och 96:or i Oz som har överlevt. Men det är kanske en privat importerad Taunus.

  I’ve searched but couldn’t find the older thread you mentioned, Erik. I would be very keen on a 1.7 engine. Also, I wasn’t able to find any info about it on the link that Morten provided.

  Anyway, I stripped the engine in the car and the bottom end looks good. Crank and big end bearings are still within specs. I might need new gears for the crank and balancing shaft. (Är det drev för vevaxel ock balans axel på svenska?) Ledsen min svenska är lite rostig . 🙂

  I hope to get the bores measured next week and the valves came loose after immersing them in diesel for 3 days but I haven’t had time to inspect them yet.

  Tack igen för all hjälp.

  Lars

  #139850
  aussielars
  Deltagare

  Mätt upp det mesta av min motor. Ser ut som crankshaft pins och connecting rods är OK. Nya lager skålar och vroom. Con rods 0.25 mm undersize, men behöver nytt balansaxeldrev. Nya kolvar och borra ut standard cylinder bores som är ganska slitna.
  Men jag undrar om någon vet vad jag har för motor. Jag är inte säker på om det är original. Bilen är en ’67:a med Chassie nummer:437 437, motor nummer; 6173 18710. Blocket och sumpen är silver, en ventil kåpa är silver och den andra är röd.

  #139912
  fredrik
  Deltagare

  Jag har nya Stål kamdrevsatser som jag kan sälja.

  /Fredrik

  #139925
  aussielars
  Deltagare

  hej Fredrik,

  Jag är intresserad av nya drev. Mina är väl fortfarande OK, men det är ju finare med nytt. Det är svårt med reserv delar för en V4 i Australien. Om allt går väl ska jag köra backe med 96:an en dag. Inte säker på hur mycket jag ska göra på motorn än men stål drev är i alla fall en bra början.:)
  Vad kostar dom, och postar du till Australien?

  MVH

  Lars

  #139929
  Lollo
  Deltagare

  Har en hel motor till dig som är silver, tyvärr kostar den väl en del att skicka.
  mvh Lollo

  #139953
  fredrik
  Deltagare

  Jag skickade dig ett PM om detaljer. IKamdrevsatsen ingår även balansaxeldrevet

  /Fredrik

  #139957
  stefan
  Deltagare

  kom också ihåg att om det är en silvermotor, alltså en ”opendeck” motor så är väl tillgången på topplockspackningar tämligen begränsad.

  #140011
  aussielars
  Deltagare

  Hmmm, verkar vara svårt att hitta topplockspackningar. Tror att jag sett ntt jag sett closed deck packning på en USA site som jag inte kan hitta nu.

  #140013
  svarvaren
  Deltagare

  Motomobil har packningar.Kolla på:kataloge,Der P5 Katalog, dom har opendeckmotor.På sidan 071-072 har dom en komplett sats för 82,11 Euro.

  /Owe

  #140019
  aussielars
  Deltagare

  Tack Owe!

  Jag ska kolla det efter jobbet. Letade på Scandix och några andra sajter unan någon tur. Tack för det tipset.:)

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 23 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng