När Hallandsåsen nästan dödade mig – Kvällslektyr
Forum / Modellspecifika forum / OG900 / När Hallandsåsen nästan dödade mig – Kvällslektyr
Forum / Modellspecifika forum / OG900 / När Hallandsåsen nästan dödade mig – Kvällslektyr
- Detta ämne är tomt.
-
FörfattareInlägg
-
Hej!
Tänkte dela med mig av en synnerligen otrevlig upplevelse. Bilen är en grön 900 Sedan -87, förgasare, föraren är jag och kvinnan som gallskriker i mitten är min blivande hustru. Iallafall fram till idag.
Vi var på väg hemåt efter helgen och hade precis nått Hallandsåsens topp. I vanlig ordning när det börjar gå utför släppte jag på gasen och lät bilen majestätiskt susa nerför, ca 110 knyck, ett par minuter. Tids nog kom vi till Laholms påtagligt flata marker och vi gasar på igen med siktet inställt på Falkenberg. Då jag är rädd om min bil håller jag mig alltid ca 10km/h under alla andra, varför jag inte behövde bromsa förrän vi svängde in på avfarten vid Laxbutiken, och där – lite för nära bilen framför – går bromspedalen i botten med ett klonk. ”Inga bromsar!” ropar jag till blivande hustrun/exet som svarar ”va?”, trampar igen och känner hur det hugger till lite i höger framdäck. Släpper helt och dönar ner foten som Tors hammare på pedalen, höger fram låser sig, bilen kränger, slirar och kastas fram och tillbaka i kurvan tätt bakom en antagligen skräckslagen KIA-förare. Om det var blivande hustrun/exet eller bilen som skrek högst vet jag inte, själv hörde jag blott min egen puls dåna i skallen. En tramp till på bromsen, sedan var den helt normal.
Perplexa rullade vi in på svärföräldrarnas uppfart och felsökningen började. Där fanns gott om pissljummen bromsvätska i behållaren, inget läckage någonstans, bromsen håller tryck som förväntat, bromsförstärkaren fungerar. Huvudcylindern alltså – tänkte jag då, men kunde för allt i världen inte begripa hur fenomenet uppkommit.
Fram tills nu, ca 01.00. Här är min teori, rätta mig om jag har fel. Det huvudsakliga problemet är huvudcylindern. Den utlösande faktorn var Hallandsåsen. Jag lät bilen rulla ner med växel i och stängt spjäll, ecodriving, i superhög fart, vilket måste ha skapat ett duktigt undertryck i insuget och därmed i bromskraftsförstärkaren. Ponera att tätningarna läcker lite i huvudcylindern:
Då tänker jag att lite bromsvätska sögs in i bromsförstärkaren pga det rådande intergalaktiska vakuumet, men eftersom att det är ett slutet system så minskade volymen på det enda stället det kunde, alltså i bromskolvarna. Vänster fram tog allra sämst, och den kretsen ligger närmast förstärkaren, alltså mer sug = kolven har backat mest. Några pumpar senare var kolvarna fulla igen och bromsarna var tillbaka. Problemet med denna teori är väl att kolvarna inte bara ”backar” utan skruvas tillbaka
Eller vad tror ni, är jag helt ute och cyklar? Huvudet är inte helt med nattetid. Jag har läst några andra engelska trådar där liknande problem uppstått efter nedförsåkning, och det kan väl inte vara rent slumpartat…
Hjälp mig förstå, så kanske jag får lite sömn
/Dennis
SAAB 900c -82 (r.i.p)
Dnepr MT-8 -72
SAAB 900c -87maj 15, 2023 at 11:00 #503030Är det längesen du bytte bromsvätskan? bromsade du ner för åsen ofta? kan bli så när det blir för mycket fukt i b-vätskan, fukten kokar i oken = ingen bromsverkan.
Magnus
Ånglås är jag bekant med men här bromsade jag inte alls, bytte vätskan förrförra sommaren. Ska passa på att byta den nu igen när hela systemet ändå ska ses över. Tanken var att det långvariga höga suget haft någon effekt på bromssystemet. Rullade ned en bra stund i hög fart, högt motorvarv och stängt spjäll. Nästa gång jag behövde använda bromsen var i Falkenberg, alltså trekvart senare
SAAB 900c -82 (r.i.p)
Dnepr MT-8 -72
SAAB 900c -87maj 15, 2023 at 15:01 #503051Det var en spännande historia och det får ju en lite att tänka över sitt egna körsätt. Man kör ju gärna gammalt och väntar sent med att bromsa.
Jag skulle misstänka huvudcylindern, utan att ha varit med om det själv. Kass huvudkopplingcylinder har jag dock varit med om ett par gånger och då brukar det hjälpa att ”pumpa” fram funktionen. Att du bara hade broms på VF hjul tror jag hänger ihop med att du har dubbla kretsar och bromsarna tar svagare på bakbromsarna. Dvs, kolven missar ena kretsen först, pga inv. läckage, men du märker att bilen bromsar mer VF än HB.
Jag kanske missar något och har ”lämnat vägen”, men det kanske kan hjälpa dig i rätt riktning iaf.
900 GL 3d 4vxl -82, 90 4vxl -85 900i 4d -91, 900 2.0i 5d automat -97 9-5 2.0t automat SC Linear -06, 9-5 2.0t manuell SC Vector -06, 9-5 2.3t automat SC Vector -08, NG9-5 2.0t automat Vector -10
maj 15, 2023 at 15:07 #503052Men att det skulle skapa sådant vakuum att kolvarna tryks in i främre oken och att bakre skurvar in sig själva låter lite märklgt. Det är inte så att det är anliggande broms du haft på något ok, att det liksom legat på och gjort att bromsarna gått varma. Det du beskriver låter ju som att det skulle kunna vara något sådant, att de fadar i hydraliken, och när du tar nytt bromsgrepp kommer det sval (ej kokande) vätska fram som skjuter ut kolven. Ljummet i behållaren är det när man kör, men där kokar det ju sällan, det är vid oken som det kokar. Behöver inte ligga på hårt för att det skall koka.
Var någon av fälrgarna varma? Ovanligt mycket bromsdamm på någon fälg?
Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
Saab 9-3 Vector SC ´09Skämsbil:
Audi A6 AvantKassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion
Ja alltså jag spånar ju hej vilt här, jag har inte den blekaste aning om vad som hände. Inga skivor har gått varma, men ett främre bromsbelägg byttes under resan pga ihopkärvad handbroms. Det fungerade fint efter bytet, kände efter hetta efter några mil men då var det inget onormalt heller. Vi luftade systemet noggrannt och toppade upp med bromsvätska. Det jag inte förstår är varför bromsarna försvann i båda kretsarna, varefter höger fram kom tillbaka först och därefter vänster fram. Efter det inga bekymmer på resten av resan. Känslan var ungefär som om hela systemet var tomt vid första trampet. Jag menar, även om det kokade i oket VF där det nya belägget satt borde det väl inte påverka bromskraften i HF, de är väl helt separata kretsar?
SAAB 900c -82 (r.i.p)
Dnepr MT-8 -72
SAAB 900c -87maj 15, 2023 at 22:37 #503076Hej. Din teori är nog på något sätt riktig. Normalt ska ju undertrycket i servon inte nå huvudcylindern men ok det kan nog läcka över. Då sugs ju bromsvätska ur första kretsens cylinder om kolvpackningen inte orkar hålla emot. Men då ska ju behållaren fylla efter men det kan ju finnas ett hinder i flödet. Men många fel som måste finnas samtidigt. Om så, så bör ju bromsvätska finnas i servon. Otäckt fel
Förhoppningsvis uppenbarar sig svaret på gåtan inom kort, jag ska riva ner samtliga ok och kolla huvudcylinder och bromsservon i början av sommaren. Jag kommer skriva svaret här på forumet i någon form, det kan ju vara bra information att dela med sig av, för framtidens skull
SAAB 900c -82 (r.i.p)
Dnepr MT-8 -72
SAAB 900c -87Oj, hvilken skrekkopplevelse
Håper du finner årsaken.
Jeg ville nok også startet feilsøkingen i hovedbremsepumpen og/eller servosystemetBeen a Saab owner since 1987.
I have owned at least 40 Saabs, mainly older Saabs.Today I have:
1960 93F
1967 96 Monte Carlo 850
1975 96 V4
1989 900i 8V 5 dørs
1992 900S 5 dørs
2009 9-3 SC tidmaj 18, 2023 at 16:00 #503134Det där hände mig för många år sedan med en 900 GL -84
Hade precis svängt av motorvägen och pedalen gick i botten när jag skulle bromsa in innan en korsning.
Som tur var hade jag en riktigt bra handbroms på den bilen.Inga fälgar var varma och bromsverkan var tillbaka efter några minuter.
Jag bytte bromsvätska och körde i många år efter det utan problem. -
FörfattareInlägg
- Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.