Råd angående rostig länkarmsinfästning vä fr

Forum Modellspecifika forum OG900 Råd angående rostig länkarmsinfästning vä fr

 • Detta ämne har 23 svar, 9 deltagare, och uppdaterades senast 2018-11-21 11:17 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #444762
  Stefan
  Deltagare

  Min T8 Special fick underkänt på besiktningen i höstas pga rostig länkarmsinfästning vänster fram, se bifogad bild.

  Det verkar vara främre hörnet mot bakre infästningen. Har petat och knackat och det verkar vara precis så att en mejsel går att peta in mot håligheten vid drivaxeln.

  Funderar på om jag ska laga själv eller lämna in. Har någon ett bra tips på bra verkstad i Uppsala för detta? Alternativt om någon som har gjort detta förr skulle vilja ta en koll och rådgiva. Jag vill göra lagom med jobb, inte för lite och inte för mycket.

  Bilagor:
  #444769
  Janne Hagnell
  Moderator

  Ser nog ut som det kan vara mer än bara ett skruvmejselhål. Har du kollat skruvarnas infästningar?

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

  #444771
  Ingmar Svensson
  Deltagare

  Jag hade liknande skador på min 99:a. Inte speciellt besvärligt att svetsa i nya plåtbitar men nedre länkarmen och axeln måste bort för att komma åt att svetsa.

  Rostskadan
  20161110_103552

  Nedre länkarm borttagen.
  20161110_103620

  Rosten bortrensad.
  20161110_111224
  20161110_111238

  Plåtbitar tillverkade för lagningen.
  20161110_115921

  Inpassning av plåtbitarna.
  20161110_132859

  Biten insvetsad.
  20161110_142632

  En del svetsning under men det knepigaste var att komma åt inne i axeltunneln.
  20161110_142716

  Bilagor:
  #444781
  saabaero
  Deltagare

  Tycker det ser ut att behövas en ganska omfattande reparation av det där.
  Min erfarenhet är att en seriös lagning av en rutten länkarmsinfästning på vänstersidan är att det inte går att göra utan att lyfta ur motorn.
  Är det bara ut mot hjulhuset kan det gå men insidan är inte lätt att komma åt. Vissa ställen är besvärliga även med motorn ur

  #444782
  Stefan
  Deltagare

  Tack för svar och bilder.

  Jag måste plocka bort nedre länkarmen för att kunna inspektera fullt ut. Jag får fundera på om det är bäst att köpa reparationsplåt som finns i webshop eller om jag kan nöja mig med egentillverkade plåtar.

  Om någon har tips på bra verkstad i Uppsala är det fortfarande intressant. Tid är en bristvara med fyra små barn ?

  #444783
  Lsoderlund
  Deltagare

  Köp rep-plåten. Mycket lättare än att klippa till själv. Så dyra är de inte.

  Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
  Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
  Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
  Saab 9-3 Vector SC ´09

  Skämsbil:
  Audi A6 Avant

  Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

  #444784
  Stefan
  Deltagare

  Ja, det har du rätt i. 1000 kr om båda behövs är inga pengar.

  #444789
  turbocab
  Deltagare

  Ser ut att vara en del, och det är ofta överraskningar. Vill inte vara negativ på nåt vis, men det du ser på fotot är troligen bara en del av problemet, när du börjar grotta i det så blir än värre. Länkarmen måste ner med allt vad det innebär, sen måste det tvättas och slipas ner rejält så att man ser omfattningen och sen får det väl skäras loss för att få in nya passbiten. Jag har medverkat i detta jobb själv en gång i mitt garage, det var inte jag som svetsade. Men shit det växte i omfattning ju mer vi höll på! Nu var min svetsare mkt noggrann och det hela gjordes med kärlek, men vi var ändå inte beredda på omfattningen när det väl började grejas.

  Verkstäder som gör detta jobbet börjar bli svåra hitta – man får ringa runt och leta. Jag gjorde detta på verkstad två gånger i Göteborg på olika bilar, priset gick upp med 100% från första till andra gången och landade på 4000 per sida andra gången. (!). Men då hade jag inte tiden, kunskapen eller verktygen att göra det. Lätt beslut mao. 🙂 Ju mer tiden går ju svårare kommer det bli hitta verkstäder som jobbar på detta viset och som kan nåt om og900….

  Hoppas du hittar en lösning! Låt inte nattens mörker hindra dig, som min chef hade sagt…. / Martin.
  (hur långt har din bil gått förresten? Detta är väl inte den Special jag som sålde till Uppsala, med 9500 mil? Det var nämligen den som kostade 4000 per sida för några år sen och kan ju omöjligt se ut så här nu?)

  #444790
  Stefan
  Deltagare

  Det är din gamla bil Martin. Men jag hade för mig att den bara är lagad på höger sida. Har passerat 11000 mil så den går sparsamt och nästan bara torrt väder. Det blir nog att göra själv och med de rep.plåtar som finns på webshoppen. Själv är bäste dräng som jag brukar framhålla ?

  Det ordnar sig framöver. Jag blev bara besviken igår då jag mindes helt annorlunda från i höstas på besiktningen.

  #444815
  turbocab
  Deltagare

  Tyckte jag kände igen namnet. 🙂

  Jag blir osäker nu – kanske är det bara lagat på Höger sida av mig, är lite svag i minnet där. Var mkt bilar där under en period…. Din var den sista typ jag satte tänderna i innan jag trappade ner, rejält. Ser inte riktigt lagat ut på fotot, så det är nog så att den var okey då men höger var dålig och lagades. Hoppas du hittar en bra lösning där och kan få ordning på det! Oftast är det ju Höger som blir dålig först, det har spekulerats i batteriläckage, värme från Turbo/avgasrör mm. Men vänster brukar ju ”rosta ikapp” några år efter att höger sida lagats. 🙂 Härligt med förutsägbarhet….

  Rent spontant känns det som att marknaden har tunnats ur ordentligt på T8 special, så din fina är ju värd att laga. Men det miltalet växer dom inte på träd.

  #444817
  Stefan
  Deltagare

  Nej de är lite underskattade T8 Special. Jag ska definitivt fixa till länkarmsinfästningen. Går nog att skaka fram tiden trots fyra barn och de blir ju äldre för var dag så det blir tid till detta någon gång. Förhoppningsvis i år.

  • Det här svaret redigerades för 4 år sedan av .
  #451501
  Stefan
  Deltagare

  Tar upp tråden då inget blev gjort tidigare under året. Har nu börjat att gräva i det och nog var det lite sämre än jag befarade. Men å andra sidan blir det bättre att få dit fräsch plåt.

  Jag demonterade under länkarmen för att inspektera infästningarna och de ser bra ut. Dock var horisontella plåten lös in mot rambalken (lila linjen) så den har jag tagit bort mellan nedre länkarmens främre och bakre infästningar (röda linjer). Såg sedan att det är hål på ett ställe in mot motorsidan (på gröna linjen) och har inventerat den skarven. Borde gå att lägga igen med svetsen.

  Ska inventera lite mer, hann inte så mycket mer ikväll. Har beställt den horisontella reparationsplåten. Ska klippa till själv för den vertikala där det är ett litet hål.

  Har någon bra tips på vad jag gör med den horisontella plåtkanten som ansluter mot den vertikala plåten längs blå linje? Ska jag bara slipa ner den till samma plan som den vertikala plåten för att kunna svetsa in reparationsplåten?

  Tycker ni som gjort denna reparation att det går bra att lägga reparationsplåten kant i kant med grön linje istället för ovanpå och svetsa inne i lådan? Vet inte exakt hur reparationsplåten ser ut. Fördelen att svetsa längs grön linje är ju att då kommer jag åt underifrån.

  • Det här svaret redigerades för 3 år, 7 månader sedan av .
  Bilagor:
  #451508
  saabaero
  Deltagare

  Reparationsplåten finns i flera varianter. När du kapat bort allt dåligt ser du vad som behövs.
  Längs den blå linjen är det punktsvetsat. Jag valde att borra bort svetsarna och behålla bakomliggande plåt som var frisk.

  Kör bort skit och underredsmassa med en roterande stålborste så ser du vad som är kexigt

  #451509
  Stefan
  Deltagare

  Vet någon vilken plåttjocklek det är? Vill minnas att jag mätte 1,2 mm. Kan det stämma? Tänkte köpa extra plåt på vägen hem.

  #451576
  olof
  Deltagare

  Nu har du ju tagit tjuren vid hornen och kommit igång så jag tänkte att jag kunde glädja dig med vad du sparar…Jag har också en T8 special och fick nedslag för en månad sedan på besiktningen på vänster länkarmsinfästning, jag då som inte kan svetsa fick ju gladeligen lämna bort det. Verkstaden gjorde vad jag kunde bedöma ett riktigt bra jobb, dock blev jag ju 8000 kr fattigare (de tog båda när de ändå var igång, höger sida hade troligen kommit nästa besiktning). Samtidigt hade det inte blivit bättre om jag hade gjort då jag inte kan sådant och den hade inte haft en godkänd besiktning än heller för den delen.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng