Saab 900i -89 E85 Edition

Forum Övrigt Projekt / Min bil Saab 900i -89 E85 Edition

 • Detta ämne har 23 svar, 8 deltagare, och uppdaterades senast 2013-06-13 21:58 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #25976
  mattem
  Deltagare

  Ja, då var ”fyndet” hemma på gården.

  Inköptes för en vecka sedan i Karlshamn efter lite påtryckningar från morsole här på forumet, det duger tydligen inte att ligga på soffan och pilla navelludd när man ska leta bilar.

  För 2000:- var bilen utlagd med ”kass koppling”. Men den var tydligen körbar enligt ägaren. Nåja, morsole och jag gav oss iväg på kvällen och var uppe strax innan skymningen, bilen var i precis det skick som ägaren sa, men till vår förvåning var det inget fel på kopplingen mer än att den börjar bli väl använd. Men en fullt körbar bil för 2000:- med bra vinterdäck till på fälg. Länkarmsinfästningarna var redan upplagade de två sensate åren och en del annat var gjort. Största felet var den matta lacken, hängande innertak samt att den mest stått stilla, knappt 150 mil på det senaste året enligt senaste protokoll från SBP och dagens mätarställning.

  Så med lite soppa i tanken så bar det av hemåt, en resa helt utan överraskningar. Direkt hem till morsole RH-service där vi landade runt 21.30 på kvällen.

  Morsole RH-Service har:

  Översyn bromsar bak; motionerat kolvar, sprutat in bromsvätska under dammskydd i vanlig ordning.
  Losstagning handbromsvajrar, uppsmörjning samma, kollat rörelsereserv i vajrar. Dammskydd vid bromsok kassa båda sidor.
  Rengjort och fasat klossar innan montering med alufett. Uppsmörjning glidisar.

  Byte av satans bakre ljuddämpare(tog 2 dar), sen rostskyddat underrede med först sågkedjeolja och sen tectyl.

  Översyn frambromsar, bromsvätska under dammskydden, kolvar motionerade, bytt till nya klossar, gamla sortens med asbest. Smörjning glidisar.
  Nya klossar fasade och monterade med alufett på BAKSIDAN :drugged

  Byte av motorolja efter ursköljning, byte av växellådsolja.

  Rostskyddat underrede som tidigare, med sågkedjeolja och sen tectyl.

  Kollat att alla lysen funkar, ok.

  Tutan fixat.

  Utöver det är en ”box” för konvertering till E85 beställd. Vi tänkte prova en annan variant än att byta spridare denna gången, inbyggd kallstart och allt direkt med E85, inga installationer av bensin till kallstart osv. Samt en turbofördelare för att kunna justera tändningen.
  Motorvärmare ska också monteras för bekvämlighet under den kallare delen av året.

  Någon som har en turbofördelare över, hör av er… :wacko Inköpt på Arons i Malmö 120918
  Likså gäller om någon har en fin grill liggandes, denna ser inte roligt ut, gärna med krom.

  Nu är den hemma för att få röra på sig lite innan besiktning som måste ske senast denna månaden innan körförbud inträder.

  Passade på att polera den lite igår, tänkte mest se om det fanns hopp för den, ett par timmar senare så var resultatet såhär.


  Inge före-bilder, men här kan man se skillnaden mellan polerat/opolerat

  EDIT:
  Klippte ut bilden som låg på bilen i annonsen, vilket säger en del om skicket på lacken.

  Men i grunden en väldigt fin bil med ca 17 200 mil på mätaren. Oerhörd skillnad på att köra en 16v med elektroniskt sprut än en gammal 8v med mekanisk dito.

  #192876
  M.Broberg
  Deltagare

  Stiligt!

  Varifrån får ni tag på E85 chippet?

  #192888
  mattem
  Deltagare

  Någon här som fet hur f*n man ska göra för att lyckas montera en motorvärmare, de har ju snällt nog tryckt in pluggen för det under grenröret, ovanför motorfästet. Finns inte en mm. över för att kunna röra sig där inne.

  #192891
  mattem
  Deltagare

  @M.Broberg wrote:

  Stiligt!

  Varifrån får ni tag på E85 chippet?

  Är en kille i Motala som bygger boxar som man kopplar in på befintligt system. Fråga mig inte om det tekniska, det är rena grekiskan för mig.

  #192894
  9k94
  Deltagare

  Inte för att vara någon besserwisser, messerschmit mm. Men 1982 kom de asbestfria bromsbeläggen på Saab. 😉

  Ser annars bra ut. Inte så möe rost på den verkar det som. =)

  #192897
  joh900
  Deltagare

  @mattem wrote:

  Någon här som fet hur f*n man ska göra för att lyckas montera en motorvärmare, de har ju snällt nog tryckt in pluggen för det under grenröret, ovanför motorfästet. Finns inte en mm. över för att kunna röra sig där inne.

  Fästet som motorvärmaren ska skruvas monteras i sitter skruvat i blocket med 3st skruv. Jag har inte gjort det själv, men jag skulle tro det går enklast och montera lös hela skiten och montera i värmaren när man har fästet löst?

  Om du har hydrauliskt motorfäste så kanske det underlättar om man pallar upp motorn och tar bort den nedre delen av motorfästet (det är tvådelat)? Kanske släppa ner framröret också?

  #192932
  mattem
  Deltagare

  Då var bilen besiktigad efter en rejäl storservice, översyn av bromsar, två nya däck, en ny ljuddämpare mm…. rakt igenom med en påpekan om att de knackade fram ett litet hål höger bak mot tröskellådan. Men det var snabbt fixat, eller hur morsole, märks vem som är gammal bilaskruvare :mrgreen:

  Idag har box för konvertering till E85 anlänt, ska bli intressant att prova. Ska försöka få den inkopplad i veckan. Sen är det bara att köra slut på tanken, aktivera konverteringen med en enkel tryckning och tanka E85.

  Blev ett skrotbesök på Arons i Malmö och deras sista turbofördelare inhandlades för en billig penning med tillhörande kablage så man inte behöver röra originalkablaget om man någon gång vill återställa bilen.

  #192934
  joh900
  Deltagare

  Gött!

  Den där E85-boxen, nån länk till tillverkaren? Vore kul att veta vad den gör egentligen, förlänger spridartider kanske?

  #192953
  mattem
  Deltagare

  Exakt, det förlänger tiderna för spridarna.

  Hemsida för boxarna är http://www.esstronic.com/eprojects/ethanol/swe/ipe-gps.htm

  #192960
  M.Broberg
  Deltagare

  hmm.. är det där justerabara spridartider? det låter ju rätt trevligt… 🙂

  #192969
  mattem
  Deltagare

  Då var allt fördraget till boxen, +12v vid batteriet (kopplingen på skarvdonet i hjulhuset), ny jordpunkt till boxen i motorrummet vid hjulhuset samt inkoppling på spridarmatningen vid ECU i kupén.

  Demontering samt montering av knäskydd samt konsoll gav mycket åkallande av han där nere som bor varmt 👿

  Kollade över en jordpunkt vid förarsidan när knäskyddet var av, nu går bara tempmätaren tlll ca 1/4 på skalan vid körning samt att när man står och låter motorn bli varm så kylfläkten startar så sker det när mätaren visar N(ormal). Störigt, får riva ner och kika efter om jag kommit åt något. Dock bör det gå lite snabbare nästa gång, vet ju hur allt sitter nu. Tog timme eller två att riva ner allt med detektivarbete och funderingar på hur mycket man skulle behöva bända :tssk
  Det konstiga är att inga andra instrument verkar påverkas vilket talar för att det inte har med jordningen att göra.

  Boxen ”provades” med motorn igång och det märktes att den fick bra med mer soppa, hade man inte bra med gas dog den direkt av anrikningen. Men först måste ca 20l bensin köras upp innan det ska tankas E85. Men med tanke på priserna så ”nöjeskör” man inte upp 20l bensin för att snabbare kunna tanka E85.

  Tackar morsole för kaffe, goda råd, förolämpningar, hans digra arsenal av verktyg och saab-kunnande samt för inkopplingen av el.

  #192987
  mattem
  Deltagare

  Boxen är inkopplad och fösta tanken E85 är under förbrukning. Än så länge så har den väldigt goda köregenskaper, bättre än på bensin, Dock en viss tveksamhet vid visst pådrag, går att förhindra med moderering av gasfoten men som kan bero på att tändningen än inte är justerad och/eller pga standard avgassystem som blir för trångt för avgasmassan.

  Utmärkta kallstarsegenskaper och bilen är igång efter ett par sekunder.. ”Choken” i boxen aktiveras vid spänningsfall på batteriet och går in om bilen inte startar direkt. Under +20° så aktiveras också en tidsstyrd anrikning till spridarna för att underlätta körbarheten vid kallstart.

  #193052
  mattem
  Deltagare

  Bilen rullar på, fått hem en modifierad box med lite justeringar på linjäriteten till spridarna. Kört två tankningar nu, 1.03l/mil på första och 1.08l/mil på andra tanken.

  Hemma hos morsole härromdagen, utsikten från kaffebordet :mrgreen:

  Fick på en snyggare grill, blanksvart och fin.

  #193100
  rallysaaben
  Deltagare

  Tycker det är bra fräckt av dig att inköpa fyndbilar hemma i ’min stad’! .. 😉

  Nej då, men grattis till fyndet!
  🙂

  #193129
  mattem
  Deltagare

  Liten uppdatering, turbosystem inköpt men montering överlåter jag med varm hand till morsole som ska justera anslutningarna till katten lite för bättre flöde. Tack till Andreas1 här i klubben för en smidig affär och visning av sin trevliga lokal. Lite kärlek, elektriskt sprut och E85 till din 90 (99?) med T16 så ska det nog bli ordentligt tryck i maskinen.

  Ny ”box” monterad för E85 då det fanns ett fel i den gamla som gjorde att CE-lampan tändes ibland samt vad som visade sig vara svängningar i bränslematningen vilket gjorde att bilen ryckte.

  Skärmkantslisterna har slitits bort och den rost som ”naturligtvis” fanns där är omhändertagen med roststoppare. Nu ska det förhoppningsvis inte bli värre över vinterm. En vinter till med skärmlisterna så hade det behövts börjas fällas i ny plåt 👿 Nu behövs det bara mindre putsning med lite lättspackel för att det ska bli bra.

  Förbrukningen med E85 på blandad körning har hållt sig kring ca 1.02-1.04 l/mil. Som törstigast har den slukat 1.08 l/mil med mestadels småturer. Är mer än nöjd med den förbrukningen.

  Ska bli intressant att se hurpass det blir skillnad med turbosystem och bättre flöde genom katten, både på förbrukning och karaktär på motorn.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 24 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng