SAAB 900s -91 (Uppdrag: Ha kul!)

Forum Övrigt Projekt / Min bil SAAB 900s -91 (Uppdrag: Ha kul!)

 • Detta ämne är tomt.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 34 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #473279
  Martin
  Deltagare

  Hej igen!

  Tätt I hälarna på C tråden så kommer här ett till projekt. Kunde inte annat än att dricka morgonkaffet och spana på den.
  20200810_082616

  En 900s – 91, med modifikation och rost!
  Min kunskap begränsar mig, men enligt f.d. ägaren är turbo, apc, ic och växellåda donerade av en Aero, som numera ska vara väldigt död.

  Lådan var 4växlad förut, vilket jag inte trodde först, men fick bevis på det. Turbon är av samma sort som innan, men utbytt på grund av slitage. Jag är mekaniskt handikappad och litar helt och hållet på vad som sagts… Tills vidare dvs. Går bra gör den i alla fall!

  I övrigt sitter det ett nytt ljudsystem, så mycket kan jag konstatera. Låter rätt skapligt enligt mig, måste bara förstå hur man kontrollerar stereon!

  Den står på opelfälgar, som jag ändå tycker ser lite charmiga ut. F.d. ägaren satte på SAAB emblem, så de flesta märker nog inget… Har vinterdäck på Ronal fälgar som han ska komma över med i veckan. Tror han sa att det var cross spoke?
  20200810_115424

  I övrigt finns det rost där det sig bör, och lite därtill. Inget jag inte lagat förr, så ska nog gå fint denna gången också! Det enda jag är lite fundersam över är en liten bula vid framrutan… Vill ju helst slippa plocka ut den, men kanske får bli så.
  20200810_120149

  20200810_093808

  20200810_120301

  20200810_093858

  20200810_094108

  20200810_094121

  20200810_094128

  20200810_094418

  20200810_094438

  20200810_094541

  Lacken är vad den är. Lite polering gör nog mycket, men sitter en del stenskott o grejer lite här och var. Kanske att jag slår på stort någon gång och tar isär den helt för att målas och lagas grundligt? Inga planer på det nu dock. Som Janne så fint uttryckte det med sköldpaddan, så lär det bli en hel del ”Eddie Meduza” -lackering.

  All plast är rätt grå, och det finns nått vitt pulver som gärna vill sitta kvar lite här och var på bilen. Funderar på om det kan tänkas vara ett misslyckat wax-jobb.

  Har även problem med låskoven till bagageluckan. När jag provkörde bilen så var det inga problem med att låsa och låsa upp, men nu rör den sig inte ur fläcken. Upplåst som tur är. Låser dock aldrig vare sig min C eller nu den här, så kanske inte kommer bry mig.

  Bilagor:
  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #473293
  Martin
  Deltagare

  Vad har jag för planer då med min andra bil?
  Tills vidare att ha kul! Ska väll glida lite på ön (Gotland) och piffa upp det jag kan göra på parkeringen. Lär nära av mot Örebro i höst, så då får det bli att ta tag i all rost. Har tillgång till svets och verkstad där.

  Nytt avgasrör blir nog ett måste om jag ska få den igenom besiktningen, men i övrigt tror jag ändå att det ska gå bra.
  20200807_151152-1

  Vad gäller bilens helhetsintryck så känner jag att jag inte kan satsa på orginal restaurering. Jag har vare sig kunskapen, tiden eller pengarna. Däremot vill jag göra den fin och rolig. Vill att det ska bli en trevlig bil att ta ut på helgen. För övrigt så ser jag bilen som en chans att lära mig mer om mekaniska ting, så vill inte vara för rädd så att jag inte vågar testa lite.

  Med allt detta sagt har jag följande planer för det rent kosmetiska:

  Polera och piffa upp lacken. Även gå över plasten med lite gel.

  På med nya kromade lister. Bort med den dåliga svarta sprayen från handtag och liknande.

  Byta tillbaka tillgula blinkers överallt (ska ju se lite retro ut ändå).

  Alltid funderat på att sätta på träpanel på instrumentbrädan och handskfacket. Dessa paneler är fräscha i den nya, men inte toppen i den gamla. Så kanske byter och testar att tillverka något!

  Näver kan man ju använda till att göra knivhandtag.
  Varför kan man inte göra, säg, en växelspaksknopp med en liknande metod? Jag har tänkt undersöka det.
  20200810_093529

  Jag gillar att arbeta med läder, och pengar är en faktor, så funderar på att tillverka en läder damask och slänga in.

  Tyget i stolarna är skapligt, men inte perfekt. Ska försöka laga dom, annars har jag en galen tanke om att ta ut dom och lappa med nya tyger. Göra något snyggt och lite ”lyxigt”. I så fall blir det att sätta på nytt tyg i dörrarna med. Har lite tankar om en läder-tyg combo…
  20200810_093635

  Har fått tips på hur jag kan laga sprickor i panelen också, så ska testa det. Återkommer med resultat!
  20200810_093551

  Emblemen runt om på bilen är rätt kassa eller rent utav utbytta mot fel. Detta ska åtgärdas. Jag har dock förälskat mig lite i bilar som saknar modellbeteckning bak… Så kanske att jag inte sätter på nytt 900s… Vi får se!

  På med nya bågar över hjulhusen! Dessa har jag en ny uppsättning av, men tänker vänta tills all rost är fixad.

  Bort med den nya ljusrampen och på med fyrkantiga hella ljus.

  Pilla bort de något pinsamma älgarna på skärmarna. Min åsikt, och somliga håller säkert inte med.

  Innertaket hänger och är sönderrivet och dant. Jag kör på samma som med C’n och river ur det och målar istället. Billigt och bra.
  20200810_094651

  Sitter också ett fack för kassetter i mittpanelen. Vill komma på nått skoj att sätta där istället.
  20200810_093614

  Grillen är målad svart. Jag hatade det först, men nu har jag börjat fatta tycke för den när jag ställer om hjärnan från orginal-tänk. Den är lite sprucken på några ställen, så det skramlar lite där fram. Har därför funderat på att modifiera den. Inte bestämt mig än dock.
  20200810_122247

  I övrigt tror jag inte att det är så mycket mer jag tänkt på… Lär ju dyka upp problem, jag är en olycksfågel dessvärre. Men man får lov att ta problemen som de kommer!

  Förlåt till alla original-fetischister där ute. Det gör lite ont i mig med, men ibland får man lov att bita i det sura äpplet!

  • Det här svaret redigerades för 2 veckor, 5 dagar sedan av .
  • Detta svar redigerades för 2 veckor, 5 dagar sedan av . Anledning: Skrev fel
  Bilagor:
  #473381
  Saab_ahed
  Deltagare

  Dehär blir ett bra projekt!
  Vi följer med glädje, och hjälper så gott vi kan, om du har frågor 🙂

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #473386
  Martin
  Deltagare

  Frågorna börjar redan rädda upp sig, så all hjälp mottages med största tacksamhet.

  Idag har jag åkt på lite nöjestur. Nyhetens behag och allt sånt. 😎

  Sedan tog jag mig en tur till biltema för att införskaffa lite smått och gott. Vid hemkomst så blev bilen ståendes några timmar innan jag kom ut igen… Och upptäcker att bilen har pinkat revir! Rätt säker på att den inte gjort det tidigare. Samma parkering har varit helt ren innan.

  I alla fall. En liten pöl, som nog såg värre ut än den kanske var fanns där, och som vilken vanlig människa som helst så kollade, kände, luktade och smakade jag. Såg lite klart och ljusgult ut, väldigt svårt att avgöra dock. Kände på det, och det var typ som vatten, men lite mer ”oljigt” då händerna blev lite… Oljiga? Tänkte kanske glykol? Men icke. Luktade mer likt bränt gummi, och smakade inte sött.

  Den potentiellt kommande njursvikten åsido, så är jag ändå lite bekymrad.

  Torkade allt som såg det minsta oljigt eller blött ut i hela motorutrymmet (någon tidigare ägare har kört med vad som verkar som underredsmassa lite här och var, så lättare sagt än gjort). Mobilen var död igen, så inga bilder tyvärr. Får bli imorgon.

  Upptäckte så småningom om att det verkade komma rakt ovanför ”hasplåten” (heter säkert nått annat) från växellådan. Kan det möjligen vara transmissionsolja som smiter ut någonstans? Vet inte vart pluggen sitter, eller om det finns en sticka, men f.d. ägaren hade tillsammans med en kompis bytt för några månader sedan. Sett att någon gjort ett bra jobb med packningspasta (och förmodligen packningar med då?), så känns rimligast att det skulle vara från någon plugg eller så.

  Lagt lite papp under så jag ser hur mkt det droppar under natten.

  Har jag fel? Har jag rätt? Jag vet i alla fall inte mer än att jag är dålig på att fatta mig kort.

  Kan tillägga när jag ändå är igång att jag tycker det borde vara service-intervall på skärmkanterna. Av med listerna på med nya. Var inte super fräscht under de lister som fanns på. Inte illa nog för att jag ska orka svetsa. Blir att ta kål på rosten och slänga på lister för att dölja det fula. 😇

  #473388
  Janne Hagnell
  Moderator

  Kassettfacket är helkultigt!👍🏻 Har själv ett liggande.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #473395
  Martin
  Deltagare

  Hade lätt haft kvar facket om det inte varit för att jag inte har en kassettspelare i bilen… Har en hemma för alla gamla radio-piratade låtar, från tiden som jag personligen vill kalla svunnen, men är rädd att somliga tar illa upp över det… 😇

  #473396
  M.Broberg
  Deltagare

  har bara 1 sak att påpeka.

  lådan var inte 4 växlad från fabrik. 4 vxl sista årsmodell var 1988 och då gjordes nästan ingen alls. bara dom RIKTIGT snikiga 900orna hade 4vxl 1988.

  Ang pölen, har du öppnat locket till expansionskärlet (kylarvattnet) och dragit upp motorolljestickan för att jämföra färg och känsla? ett rätt smidigt sätt när man är osäker på hur saker ska skama, kännas och se ut
  är oljan bytt nyligen?

  har du oljesticka på växellådan? (sitter på höger sida vid grenröret) nere på lådan eller på grenröret.

  #473401
  Martin
  Deltagare

  har bara 1 sak att påpeka.
  lådan var inte 4 växlad från fabrik. 4 vxl sista årsmodell var 1988 och då gjordes nästan ingen alls. bara dom RIKTIGT snikiga 900orna hade 4vxl 1988.
  Ang pölen, har du öppnat locket till expansionskärlet (kylarvattnet) och dragit upp motorolljestickan för att jämföra färg och känsla? ett rätt smidigt sätt när man är osäker på hur saker ska skama, kännas och se ut är oljan bytt nyligen?
  har du oljesticka på växellådan? (sitter på höger sida vid grenröret) nere på lådan eller på grenröret.

  Knepigt det där med lådan 🤔 jag hade också trott att det inte fanns, men googlade lite och hittade att några som for ut i Europa hade 4 och även USA. Ingen super källa på det precis, men ah.

  Vad gäller oljan så är den bytt i februari och ser ut som den bör, och kylarvätskan likaså, gul glykol så därav den tanken. Stuckit ner näsan i båda hålen för att försäkra mig om att jag inte misstar mig.

  Kikade efter sticka till lådan, men hitta ingen. På C’n så sitter den ju där klart o tydligt… Kanske modifierades bort? Får leta lite till imorgon.

  #473404
  M.Broberg
  Deltagare

  På senare bilar är stickan gängad, alltså sitter det en bultskalle man måste lossa och sen skruva ut för att få loss en kort sticka.

  jag tog ett steg till och kolla upp chassinummret på din bil. enligt bilens chassinummer hade den 5 växlad låda från fabrik.

  för övrigt är den byggd i Nystad.

  • Det här svaret redigerades för 2 veckor, 4 dagar sedan av .
  #473408
  Martin
  Deltagare

  På senare bilar är stickan gängad, alltså sitter det en bultskalle man måste lossa och sen skruva ut för att få loss en kort sticka.
  jag tog ett steg till och kolla upp chassinummret på din bil. enligt bilens chassinummer hade den 5 växlad låda från fabrik.
  för övrigt är den byggd i Nystad.

  Ska kika senare när jag hinner!

  Och det var ju intressant! Någon har alltså valt att ha i och ur en 4växlad låda nån gång i tiden, eller så har jag en mytoman till försäljare!

  #473409
  Martin
  Deltagare

  Jag har lovat att vara sambon behjälplig under dagen, så får se när jag hinner kika ordentligt.

  Tog en promenad med hunden, och kikade undertill. Pappen är försvunnen… Men ser inte ut som att pölen blivit större. Lite dropp har det nog kommit, men inte så illa. En trevlig gubbe frågade vad jag höll på med, så förklarade. Han sa ”luktar det kattpiss så är det växellådan”. Googlade på det (borde jag ju gjort tidigare) och hittade en liknande kommentar.

  Vid närmare eftertanke kanske det är den lukten jag känner? Starkt och inte mysigt luktar det i alla fall.

  #473411
  Janne Hagnell
  Moderator

  Växellådsolja som luktar så gott!😋

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #473413
  M.Broberg
  Deltagare

  beroende på vad nån hällt i växellådan kan det vara växellådsolja eller motorolja i den. du vet, bara för att göra allt drygare.

  servo vätska? brukar inte vara klart.

  #473429
  Martin
  Deltagare

  Rätt säker på att det inte är servo, inte alls lik. Dessutom säger min bristande kunskap tillsammans med logiskt tänkande att den inte borde komma ut där?

  Pratade med f.d. ägaren och fick nycklarna till takräcke nyss. Han sa att de hade i växellådsolja. Kanske borde frågat mer, men bristande kunskap som sagt. Men luktar fel och känns för lättflytande för o vara motorolja.

  Nu ska det lagas mat, sen hoppas jag kunna smita ner och kika efter plugg/sticka. Tyckte mig inte se att det kommit någe mer nu när jag var ute, så istället för C’n så körde jag den igen till affären (bakom en 2 tvåtaktare som fick bilen att lukta gott!) får se om det droppar nu efter körning.

  #473448
  Martin
  Deltagare

  Upptäckter och uppfinnelsrikedom. En kvart på parkeringen och jag har hittat ”stickan” samt vad jag gissar på är ett bra steg mot att hitta läckan. Osäker på om det är just därifrån, eller lite längre bort, men droppen hittade jag i alla fall!

  20200812_115437

  20200812_121530

  20200812_121634

  Kan I alla fall konstatera att det som droppar luktar växellådsolja med en snäppet mer bränd ton (det som hängde idag luktade inte bränt, då bilen stått stilla ett tag nu så är väll inte det konstigt).

  Okunskapen härskar än, så alla insikter hjälper som vanligt!

  Även kikat på lite rost, för o se vad jag kan fixa utan svets. Mycket av det jag hittar är inte så förbaskat långt gånget. Sett mycket värre ut med lacken på än när den är bortslipad..!

  Väntar på en Haynes bok nu, så frågorna kanske blir färre efter det. Även avgasröret borde komma snart!

  Bilagor:
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 34 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng