Saab 96 v4 1970 ”Bertil”

Forum Övrigt Projekt / Min bil Saab 96 v4 1970 ”Bertil”

 • Detta ämne är tomt.
Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #473851
  fregga
  Deltagare

  Har precis köpt mig en Saab 96 årsmodell 1970. Har inga erfarenheter av att renovera bilar och sätter stort hopp till detta forum och er här.

  Den historia jag har om ”Bertil” är hörsägen men jag har hittills inte haft anledning att ifrågasätta historian. Bilen köptes i Östersund och kördes knappt 5000 mil innan den ställdes av 1991 och hamnade i en lada tills min säljare hittade den i våras. Han började renovera bilen och gjorde den körduglig, tog in den i systemet igen men drabbades av sjukdom och sålde bilen till mig.

  Bilen är lite trött i lacken och en del repor men inga djupa eller omfattande rostangrepp. Invändigt är bilen bortsett från lite solblekt i mer eller mindre nyskick. Allt fungerar vad jag hittills märkt utom instrumentbelysning och klockan. Klockan kom igång när man matade den med ström och instrumentbelysningen är med största säkerhet reostaten.

  Mina planer är lite oklara men min tanke är att den ska vara körbar sommartid Första fokus blir fjädring och dämpare som jag misstänker kan vara original. Givetvis få ordning på elen inne i bilen. Sedan ska jag se över en liten oljeläcka samt ge den en rostskyddsbehandling under. Sedan får vi se. Det är planen men den kan alltid ändra sig. Just nu är fokus att köra och njuta.

  Bilagor:
  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #473858
  Regin
  Deltagare

  Oavsett vad och hur som helst ……….

  Ingen skall komma säga han e ”Saab entusiast” –
  innan han ägt eller minst körd en V4 😍

  Den bilen/modellen e/var –
  allt som var steget från att vidareutvecklats till vad Saab senare blev 👌

  Hade jag bara haft plats/$$ så hade det stått en V4 här med –
  senaste jag körde var min pappas egen 1972 ”pearl” V4 ”lagom trimmade”
  fzf-3

  fzf-5

  Finns tyvärr inte kvar i detta Saab liv 🙁
  fzf-6

  Önskar dig lycka till med bilen –
  du ,lär helt klart få många fina stunder ute det i I R L 👌

  Bilagor:
  #473872
  fregga
  Deltagare

  Tack. Det är faktiskt min andra V4:a men den första köpte Jag ung och naiv och misskötte den och sålde den till närmast skrotvärdet. Kul kuriosa är att när jag började söka information om Bertil så sprang jag på min gamla 96a på nätet som någon hade räddat i sista stund och börjat renovera. Nu är jag inte ung längre utan bara naiv så förhoppningsvis ska jag lyckas bättre denna gång. Tänkte häromdagen att när jag köpte min förra 96a 1995 för 25 år sedan så hade denna redan stått avställd i fyra år. Galet. Har precis fått igång klockan och instrumentbelysningen. Nu väntar vi bara på mörkret så ska vi testköra. Kopplade bort reostaten för stunden.

  #473873
  Janne Hagnell
  Moderator

  Underbart, grattis!😍

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #474062
  saabtrasten
  Deltagare

  Var rädd om den trötta lacken, 96or med orginallack blir allt färre. Reporna lär man sej tycka om.

  #474462
  Lsoderlund
  Deltagare

  Vilket fint skick det verkar vara på bilen, grattis till fyndet.
  Går ju att göra underverk med gammal lack. Polera försiktigt och applicera ett bra vax så kommer du få fin lyster.

  Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
  Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
  Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
  Saab NG9-3 SC ´07 "Andrabruksen"

  Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

  #474469
  saab v4-ever
  Deltagare

  Hej,

  Grattis till en sjön sjögrön 96:a, härliga bilar! Kul också att varselljusen är kvar. Rätta mig gärna om jag har fel men automatiskt halvljus 1971. Har haft många V4:or, verkligen trevliga bilar.
  Tror på storyn om 5000 mil. Tyglisten/gummlisten ser jättefin ut och brukar vara frasigare när bilen gått längre…
  Håller med om att patina är charmigt, gör så gott du kan med lacken så behåller du både värde och det unika i en orenoverad bil.

  Fortsatt lycka till!

  Förresten: Reostaten brukar oxidera, kan ev ha en liggande om du inte får liv i din. Upplevde aldrig att belysningen blev för stark utan dimningsfunktionen.

  //Harald

  #474482
  fregga
  Deltagare

  Tack för alla glada tillrop. Ska villigt erkänna att utanpå bilderna är lite bättre än verkligheten. Bertil har nu fått nya dämpare runt om och ny fjädring bak. Samlar mod för fjäderbyte fram. Ser lite mer komplicerat ut och svårare att komma åt. Kanske får vänta till nästa år. Nya dämpare fram gjorde stor skillnad. Ska ta en pilsner med min motorkunniga granne någon dag och kika på tomgången. Den dör ofta när den inte är varm. Fick även hem säljarbroschyr idag för årsmodellen. Kul att se och ha.

  #474484
  Mr_SunBear
  Deltagare

  Fräsig bil! Kul! 🙂

  #477199
  fregga
  Deltagare

  Hej igen. En liten uppdatering. Har mest njutit av Bertil och kört en del. Märkte efter lite mil att motorn började läcka lite och framförallt förgasaren. Gav mig på att plocka isär, göra rent och byta ut lite packningar. Läskigt som okunnig men med verkstadshandboken och lite trial and error(och försiktig med att peta på inställningar) så hoppade Bertil igång efter återmontering. Känslan är att han går ännu bättre framförallt när han är kall. Inga synligt läckage ännu heller men det får tiden utvisa. Snart blir det vinterförvaring och plannering för våren. Kanske plockar loss lite prylar som jag kan fixa med under vintern här hemma.

  #477270
  sonettlll
  Deltagare

  Grattis till en lågmilare. Den behöver bara normal service och rostskydd. Om höjden är bra behöver du inte byta fjädrarna, fjädrar åldras inte, 5000 mil mattar inte ut fjädrarna.
  Byt olja i växellådan, och kolla noga magnetpluggen. Justera ventilerna, använd blytillsats. Montera gärna någon brytarlös tändning. Och på alla gamla bilar kom ihåg värdens bästa och billigaste brandförsäkring, nya bensinslangar! Åker själv 95a så ofta jag kan. Mats

Visar 11 inlägg - 1 till 11 (av 11 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.