Saab 99 LE som stått avställd 27 år

Forum / Modellspecifika forum / 90/99 / Saab 99 LE som stått avställd 27 år

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 51 totalt)
  • Författare
    Inlägg
    • september 10, 2024 kl. 19:44 #517615

      Jag har fått erbjudande om att överta en Saab 99 1974 som stått avställd i lada sedan 1997.
      Bilen ställdes av pga. problem med en eller flera spridare.
      Vattenpumpen ska vara bytt precis innan avställning.

      Hur är det med delar till en sådan bil idag?
      Vad jag hört så har Volvo och VW samma typ av Bosch styrsystem?

        september 11, 2024 kl. 21:32 #517626

        Hej. Insprutningen är Bosch D-jetronic, det första elektroniska. Jag har ett sådant på min EMS -73. I mitt fall så var en insprutningsventil stum men jag hade ett system i reserv. Ett annat fel var att en av sekvenskontskterna i fördelaren inte gav kontakt så den gick på två cylindrar ibland. Det var lätt att fixa med en brytarfil. Ett annat problem var att bensinpumpen inte snurrade. Men den gick att ta isär och bara hjälpa igång en gång sedan gick den och med nya o-ringar var den tät. Man kan prova det mesta i systemet med vanligt universalinstrument för att se att det fungerar. Insprutarna kan man lägga 12 V på och lyssna om de slår. Tyvärr vet jag inget om tillgången till nya delar mer än att pump lär finnas. Hör gärna av dig med fler frågor. Lycka till!

          september 11, 2024 kl. 21:38 #517627

          Hej igen. Läs gärna dr D-Jets artikel om Bosch D-jetronic på nätet

            september 11, 2024 kl. 23:48 #517629

            Hej 99-vänner!

            Håller på med att restaurera min egen 99 2.0L  -73.  En första spontan kommentar.

            Det behövs ett heltäckande ”commitment” att ta sig an en bil som stått undanställd 27 år.

             

            Min stod undanställd typ 25 år men startades 1-2 ggr per år och kördes runt kvarteret. Min stod ”under molnet” och fick mycket onödig stryk. Har stött på fullständigt oväntade utmaningar. Saker som inte intresserar någon men som måste fixas. Stomme till framkofångare som får skarvas ihop från två. Liknande med plåthuset på värme-flälkthuset vars nedre kant dolt i gummilisten var upprostat.  Låskolv som inte släpper trots fotogenbad. Karossen  strippade jag och mina ”plåtisar” Ari och Jari har gjort underverk blästrandes, svetsandes och lagandes. Karossen är lackad sen ett år tillbaks och nästan färdig. Man kan följa min tråd  ”Restaurering av Familjeveteran SAAB 99L -74, DSF 172”.  Vi kan hoppa vad som återstår där. Snart nog kommer den hem.

            I en bil som stått i 27 år är inte styrelektroniken eller spridarna det stora problemet om man kan få tag på ersättare till de om så skulle behövas, enligt mitt förmenande (Har sett styrboxen på Bildelsbasen nyligen).

            Det är allt det andra. Nästan allt gummi, utom kylarslangar är bara att kasta. Huvud- och slavcylinder på kopplingen –  renovera. Vissa basala saker är svåra att få tag på. T ex motorkuddarna. Andra är mardrömmar. Även om vattenpumpen renoverades för 27år sen så är packboxarna (olja och vatten) tveksamma. Byte kräver ”specialverktyget”. Vevhustätningarna fram och bak har jag bytt. Gummidelar i bränslesystemet är rena säkerhetsrisker.  Andra saker som är svåra att få tag på är gasdämpare, en hel del gummilister. Vissa delar i ljuddämparsystemet osv.

            I mitt fall har karossen blivit tipp-top. Det höjer ribban för 1000-bitarspusslet som ska till. En icke försumbar bit är själva motorn – renovera eller ej – nu när den är ute ialla fall…  I ditt fall – Går motorn runt? Är det inte korrosion i cylinderloppen? Utan motor igång är det svårt att avgöra renoveringsbehov, exv ventilstyrningar.

            På SAAB-marknaden i Norrköping nu i Söndags var det nog mer delar till 2T och V4 än till 99-an. Tänkvärt. Idag såldes en 99a GL -83 i ”ny-skick” på auktion för 78000kr. Tänkvärt.

            Men tillbaks till ”commitment”. Det är fantastiskt att ha klubbvänner som ger sig i kast med allt detta renoverandet. Det speciella. Det utmanande. Det udda. Som exempelvis Bosch D-jetronic som bara var med i typ 2-år.

            För att bredda sökvyn. Jag tror D-jetronic fanns på VW Variant 1600 eller vad den nu hette.

            Lycka till. Svarar gärna på 99-renoveringsfrågor.

            Bästa Hälsningar

            Adam Zdunek

            Mvh Adam Zdunek
            SAAB 99L 1973 2D Veronagrön
            SAAB 900S 1991 3D Talladegaröd

              september 12, 2024 kl. 06:52 #517630

              Hej. Du målar upp en utmanande lista Adam som kan få vem som helst att lägga ner att få igång en gammal bil. Det beror ju på hur högt man lägger ribban, ska det bli en bil i nyskick eller ska den ha patinan kvar och fungera tillfredställande?  Jag valde det sista och kunde återanvända det mesta från två 73-or och har en bil som fungerar bra./Gunnar

                september 12, 2024 kl. 18:05 #517634

                Hej!


                @Gunnar
                :  Bra, tack! Ville ha respons på mitt inlägg.

                Inget jag skriver är ”hitte på”. Det är en ostrukturerad sammanfattning av MIN restaurering av ”…DSF 172…” (se tråd) hittills.

                Kan man identifiera sitt objekts track-record med mitt så har man nog en hel del som kan vara snarlikt att vänta.

                Vad jag efterlyser är just en STRUKTURERAD LATHUND för den som står inför en renovering/restaurering.

                SYFTEN, MÅL, NIVÅER, KOSTNADSFÖRDELNING (så det blir någotsånär tidlöst) och FÖRUTSÄTTNINGAR (egna och tjänster som behöver köpas i

                ens situation).

                Slutligen Gunnar.  Av ditt inlägg förstår man att Du haft en sk ”donator bil”. Det hjälper väsentligt -;)! Eller hur?!

                 

                Att göra en LATHUND är något för en arbetsgrupp inom klubben.

                 


                @prostreet
                :  Det är inte alls så att jag var ute efter att avskräcka Dig. Det är väldigt svårt att förutse kostnaden, arbetet och tiden som behövs för att nå dit hän man vill så gärna. Ju mer man har på fötterna desto lättare är det att fälla ett hållbart handlingsbeslut att välja rätt nivå.

                Ditt objekt har stått i en lada förstår jag och har inte gått att starta (PÅ 27 ÅR!). Förhoppningsvis har någon varit förutseende nog att köra runt med startmotorn åtminstone -:) !!

                Min har stått under molnet i 25 år. Den har blivit startad och vallad runt kvarteret ett par gånger per år. Olja har bytts ett par gånger under de 25 åren. Bilen har tvättats/skrubbats några gånger från påväxt. Att starta den har inneburit att som lägst att lägga på en batteripol ev ladda batteriet och lyfta på ventilkåpans ventilations-”svamp” på insugningsröret och slå på en sup bensin (fylla i lite i tanken självklart). Så sent som 2021 såg jag till att bromsoken inte ”nöp”. 2021 fick jag också byta bensinpump då packningen i originalet torkat och pumpen började tjuvsuga.  ALLT fungerade på DSF 172 när jag beslöt att den skulle restaureras.

                Du lär inte se väderpåverkan som jag. Men bilar ska rulla. Motorn ska inte stå still. Oljefilmen i cylindrarna försvinner etc. Skulle inte vara förvånad om bromskolvarna sitter som berget. OBS! Bultarna på bromsoken är INTE METRISKA. Krafthylsa är i princip nödvändig.  Jag är 72+ och har inte jobbat som mekaniker men är inte rädd för att skruva och bli skitig om händerna.

                Material åldras av att tiden förlöper.

                Se CZJ 008 SAAB 99L -73 på Blocket https://www.blocket.se/annons/norrbotten/saab_99_2_dorrars_sedan_2_0/1401158560  Bild 5 och 6.

                Dessa visar vad bara tiden har åstadkommit på något som inte här häftigt att skriva o tala om, nämligen inredningen som tillhör det tynande skrået bilsadelmakare (knappt så man vet vad dom benämns som längre).

                Jag har gjort ett tak på min 900 turbo (har en sån också) hos Top’n Trim i Hälsingborg men dom har specialiserat sig på sistone har jag förstått. Att klä om taket får man fixa själv med hjälp av material från SSK (Tack klubben!). Sådana där dörrsidor som du ser på Bild 6 ovan vet i fåglarna hur man ska klä om… … mina påminner om än inte så drastiskt…    …råd mottages tacksamt.

                Lycka till

                Bästa Hälsningar

                Adam Zdunek

                 

                Mvh Adam Zdunek
                SAAB 99L 1973 2D Veronagrön
                SAAB 900S 1991 3D Talladegaröd

                  september 12, 2024 kl. 22:00 #517639

                  Går det använda delar från alla olika märken som haft Bosch D-jetronic?
                  T.ex spridare från en VW eller Volvo?

                  Att det kommer krävas jobb för att få igång bilen vet jag.
                  Det är inga konstigheter. Standarddelar känner jag en som har god tillgång till.
                  Det är väl värre med insprutningssystemet kanske. Lite därför jag frågar här.

                  Någon totalrenovering är det inte frågan om. Jag ska ta hem bilen. Försöka få igång den.
                  Gå över den med allt vad det innebär, motor, låda, koppling bromsar osv. För att försöka besikta den.
                  För vad är annars alternativet liksom… Skroten eller folkrace.

                    september 12, 2024 kl. 22:41 #517641

                    Hej!

                    Mitt svar till alternativet ”är att rädda bilen från skroten eller folkrace”, om det bedöms som rimligt och realistiskt.

                    Ett bra exempel på en sådan aktion på detta Forum  är Peter Engquists ”99GLi” som nu är till salu, efter hans räddningsaktion.

                    Se ”Bilar säljes” här på Forumet. Han släpper GLi-n efter det att den är besiktigad.

                    Det finns en tråd som dokumenterar hans resa med GLi-n som jag inte hittar just nu. Jag har lärt känna Peter och han är en erfaren och mycket kunnig SAAB entusiast skulle jag säga. Och jag har tittat närmare på hans räddade 99 GLi. (Grattis Peter!)

                    En annan tråd med mycket ambitiös, imponerande och lärorik approach är gv8:s tråd  ”Min gamla Turbo 99” här på Forumet eller snarlikt.

                    Det bästa sättet att få svaren är att prova på själv.

                    Lycka till

                    Adam Zdunek

                    Mvh Adam Zdunek
                    SAAB 99L 1973 2D Veronagrön
                    SAAB 900S 1991 3D Talladegaröd

                      september 13, 2024 kl. 09:08 #517645

                      Hej. Utan att veta skulle jag gissa att många delar var desamma oavsett bilmärke men vissa har förstås unika kalibreringar typ styrdonet/Gunnar

                        september 13, 2024 kl. 09:14 #517648

                        Hej igen!

                        Innan jag släpper den här tråden har jag lite info som kan vara bra för Dig.

                        Skulle du ha (stora) problem med motorn, eller finna för gott att ha en donatormotor,  så har jag en komplett B201 B-typ motor med automatlåda från 99L GJT 031 -73 (omskriven här på Forumet – Sveriges sista SAAB-Taxi.)

                        Den har gått mindre än 10 000 mil (belagt dels med Transportstyrelsens besiktnings logg, dels med samtal med den åldriga damen i Rättvik som ägde bilen läänge efter att Rättvik Taxi ”gjort sig av med den” (gillades inte där).

                        Motorn gick OK innan den togs ut på Arons Bilskrot i Malmö 2022.

                        Det enda som skiljer förgasar B201 B-typ motorkroppen från -73 med  en insprutarmotor B201 B-typ från -74 är toppen eller mer precist de natriumkylda ventilerna och eventuellt kammen.

                        Båda motorerna har den lägre kompressionen 8.7:1 som gör att de kan köras på lågoktanig (blyad) bensin. Fram till M85 behövs alltså blyersättningsmedel. Förgasarmotorn ger 95hk och insprutaren (med D-jetronic) ger 110 hk. 100/118 hk varianten kom 1975.

                        Motorn finns i Spånga (Stockholm). För tillfället har jag motorlyft.

                        Ring 073-947 28 19 eller svara via SAAB-klubben eller med mail till adam.zdunek@berrit.se

                        Med vänlig hälsning

                        Adam Zdunek

                        PS. En framkomlig väg att ”få igång” Din 99LE -74 är att först sätta på en förgasare och mekanisk bensinpump (aggregataxeln är täckt av en bricka) och avgöra motorns kondition innan du ger dig i kast med att fixa D-jetronic systemet. Det finns en hel del skrivet om ärgade kontakter mm i D-jetronic här på Forumet. SAABGunnar har nog pejl på det där. Skulle det därefter visa sig omöjligt att få igång D-jetronic är det ”relativt enkelt” att konvertera till ett (helt mekaniskt) K-Jetronic system från innan katalysatortiden (dvs < 1987). Insprutartopp (natriumkylda ventiler är ett måste om motorns effekt ska nyttjas.)  Det här är lite vägar jag omedelbart ser för att ”rädda  99LE -74 från skroten eller folkrace”.

                        Mvh Adam Zdunek
                        SAAB 99L 1973 2D Veronagrön
                        SAAB 900S 1991 3D Talladegaröd

                          september 13, 2024 kl. 18:17 #517670

                          Allt går att fixa bara man är motiverad och kreativ. har släpat hem ett antal bilar som stått länge senaste 20 åren.

                           

                          En av mina Knäppa lösningar för att få igång och besikta var att montera en 175cd på en Saab 96 -69 som stått 16 år.

                           

                          D-jet insprutningen hade jag personligen inte lagt ner så mycket tid på.

                          Hade nog försökt montera en MaxxECU. alternativt förgasare eller K-jet

                           

                            september 13, 2024 kl. 22:46 #517678

                            Jag vill gärna behålla bilen original.
                            Är det inte möjligt får jag se över mina alternativ.
                            Kanske byta till k-jetronic. Eller 8v H-motor.
                            Har även en 2.1 16v motor stående med tillhörande styrsystem.
                            Men då måste torpeden svetsas om. Men som sagt. Målet är att behålla originalmotorn.

                            Vad anses ni för delar behöver införskaffas för att kunna starta upp och provköra bilen?

                            Tänddelar( stift, rotor, fördelarlock, ev. tändkablar)
                            Olja, oljefilter och luftfilter
                            Glykol
                            Oljebyte växellåda (Är det motorolja som gäller här?)
                            Renovera huvudkopplingscylinder
                            Renovera slavcylinder
                            Nya skivor och belägg. Ev. byte bromsok vid behov.
                            Renovering av huvudbromscylinder. Ny bromsvätska
                            Drivrem
                            Spridare enligt tidigare ägare. Bränslepump översyn. Bränslefilter.
                            Kondition avgassystem. Ev. byte.

                            Fyll gärna på…

                              september 13, 2024 kl. 23:04 #517684

                              Montera insprutet från 2.1an på din b-motor om du inte får liv i d-jetronic-sprutet. 👍

                                september 14, 2024 kl. 00:01 #517685

                                Hej!

                                Först. Jag håller med Peter Engquist och har refererat till honom i tidigare inlägg som ett bra exempel på att ”rädda från skroten…”

                                Nu som svar på Ditt inlägg.

                                Du bör ställa upp syfte och mål för Ditt projekt. 

                                Jämför du med Peters 99GLi så är modellen 99LE liknande. 99LE var en ”lyx variant” av 99L. Vad jag vet så har den automatlåda och samma insprutarmotor som 99 EMS som är den ”sportigare” (D-jet < -75, K-jet >= -75).  GLi var nog ett försök att sälja ut de sista B201 motorerna med lockbetet – EMS-lik fast för pöbeln. Här på Forumet har ”Berne” en  fin 99LE -75 som ”sätter lite standarder” om du förstår vad jag menar. Tittar man på 99T så tycker jag ”gv8” sätter (höga) standarder för att återfå  en original 99T. (GRATTIS GV8 har inte sett till Dig på Forumet på ett tag, hoppas du har hälsan!)

                                Varken Peter E, Berne eller gv8 har modifierat sina objekt från original.

                                Ett annat väldigt känt exempel jag vill ta upp här är (min arbetskamrats) Martin Bergstrands (fd ordf här i klubben) restaurering av ”king size” Limmo SAAB 99 (dvs kungens gamla åk). Det är i grunden om jag förstår det rätt (rätta mig Martin om jag har fel) en förlängd  99LE.  Den var i riktigt dåligt skick(!) och nu (efter mycket svett och diverse…) är den som den  var då när ”Tjabo” åkte i den. T o m de svenska flaggorna finns där -:) (GRATTIS MARTIN OCH PIA).

                                OK. Det ädlaste är att behålla original tycker jag.  Själv tullar jag på det (drabbad av en pojkdröm vid 72+). Modifierar min DSF 172 från standard Veronagrön (GN 8H) vanligaste ”bredaxlade svensken” SAAB 99L  1973 till att stoppa in en EMS motor (av samma motor familj dvs B201 B-typ) under huven. Som bot för ”synderna” behåller jag allt original. Det går alltså att backa mina uthopp ur skaklarna. Original motor, tank, avgassystem, 4-växlat spakställ etc kommer att finnas kvar. Så tänker jag.

                                Titta noggrant  på din 99LE -74 och känn efter vad DU VILL! (och hur mycket du kan undvara i plånboken)

                                SAAB 99 ritad av Sason har nog de renaste linjerna (skulle min framlidna arkitektfru Sonja och min yngsta arkitektdotter Ania säga – är jag säker). Dvs 99or är definitivt värda att bevara! (De är undervärderade utom av folkrace folket.)   SKRIK ni andra om jag har fel, TACK! Aero-dynamik och annat, (SAAB 92, 93 och 96), jag har jobbat på Flygtekniska Försöksanstalten och FOI i 38 år, aside. Den fula ankungen, 99an, väcker sympati och synpunkter.

                                Detta inlägg är långt nock.  Kommer inte att respondera på Din detaljlista. Det är en senare fråga när du återkommer med vad du ser och har funderingar över. En 72+ gammal mans syn på saken.

                                Se till att du kan rulla ut bilen från ladan och kan transportera hem den (förutsätter att du bestämmer dig så långt och att du har åtminstone tak att härbärgera den under). Detta kan innebära att du får se till att antingen bromsar inte ”sitter” eller att du blir tvingad att ”ta bort bromsoken”. Den operationen är svettig nog till att börja med,  med bara handkraft och en domkraft, om bromsarna ligger an.

                                Hjälper gärna med råd dåd och referenser till andra här på det utmärkta Forumet pö om pö som det heter på syd-svenska.

                                Mvh

                                Adam Zdunek

                                Mvh Adam Zdunek
                                SAAB 99L 1973 2D Veronagrön
                                SAAB 900S 1991 3D Talladegaröd

                                  september 16, 2024 kl. 09:12 #517747

                                  Hej!

                                  Lite tillägg om E och LE modeller. Både 1,7 och 1,85l motorerna fanns med insprutning men då för de med automatlåda för att kompensera för effektförlusterna i dessa lådor. Tror inte de fanns för manuellt växlade bilar. 1,85 l hade faktiskt andra kamtider vilket varken 1,7 eller 2,0 l t.o.m 1974 hade.

                                  EMS och LE hade samma insprutning och motorer. Kamaxlarna var desamma som i förgasarvarianten, det som skiljde var att man tillsammans med Bosch D-jetronic måste ha Bosch tändfördelare eftersom det sitter impulskontakter för insprutning i fördelaren. Övriga hade Delco-Remi tändsystem. Dessutom var tändinställningen olika och 55 A generator istället för 35 A. Natriumkylda ventiler kom senare (bara på turbo?).

                                  Jag tycker inte du ska byta insprutningssytem. Många har ju åsikten att det är krångligt och svårt att få bilarna att gå bra. Men jag gick igenom mitt system del för del och såg till att de fungerade som de ska och bilen startade och gick ganska bra på en gång. Jag fick fila impulskontakterna för att den skulle gå på alla cylindrar, bensinpumpen fick jag skruva isär och hjälpa igång sen har den gått. Även sensorn för trycket i insugsgrenröret bytte jag för med den första gick den inte riktigt bra.
                                  Jag har kollat på nätet och de som haft sådana bilar verkar vara av åsikten att de är tillförlitliga. Många påpekar just att vakuum och bensinslangar ska vara helt täta samt att impulskontakterna behöver rengöras ibland. Det verkar vara standardfelen.
                                  Lycka till!

                                   

                                  MVH/Gunnar

                                   

                                Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 51 totalt)
                                • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.