V4 på E85

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 V4 på E85

Detta ämne innehåller 34 svar, har 17 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-11-18 12:22.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 35 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14849

  olof mogren
  Deltagare

  Hej! Efter att ha läst på etanol.nu igår och blivit inspirerad, så konverterade jag min Saab 96V4 från 1979 till E85-drift. Den har Solex tvåportsförgasare och på de två munstyckena stod det 130 resp 122,5. Jag borrade upp till 1,5mm på bägge (vilket borde bli aningen för stort på det lilla munstycket, men jag saknade borr på 1,4mm, så jag chansade). Jag tidigareställde också tändningen 5 grader.

  Den fungerar helt superbt! Går jämnt och fint och är pigg som aldrig förr. Jag kände mig tvungen att köra ett ordentligt testrace, så jag och min tjej åkte ner till syrran i småland (cirka 15 mil) och hem igen idag. Bilen drog under den resan 0,91 L/mil. Att jämföra med 0,7 jag kört på tidigare liknande resor. Då ska nog tas med i beräkningen att jag blev lite meddragen av den nytillkomna effekten, och att jag inte riktigt körde så bränslesnålt jag kunde. Jag tror jag kan komma ner en bit under 0,9, och då är det ju precis som det ska vara!

  Jag är så nöjd! Samvetet känns lättare då jag inte bidrar så mycket till växthuset och jag är så glatt överraskad över att det fungerar så bra, samt att det var så lätt att göra.

  Kostnad 8,90 kr för ett tvåpack av borr på Biltema.

  Ett enda problem har jag. Och det är tomgången som är ojämn. Bilen slocknade till och med vid ett par tillfällen, även om den var väldigt lättstartad igen. Jag får nog borra upp tomgångsmunstycket en aning också.

  /Olof Mogren

  #98564

  Morten S.
  Moderator

  Dette skal jeg prøve en dag; men her på Oljeberget så har man så langt 1 -en – etanolstasjon, og den er 12 mil unna, i Oslo.

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  2007 9-3 SC

  #98565

  olof mogren
  Deltagare

  Finns det någonstan förteckning över etanolstationer i Norge? Jag kör ibland till Hemsedal, och det skulle vara fint att veta. Dock kanske man blir tvungen att köra på bensin i vinter igen, kallstart utan motorvärmare ska vara svårt med E85 har jag hört.

  /Olof

  #98566

  exceller8
  Moderator

  …som Morten skriver ovan så finns det bara en station med E85 i Norge (i Oslo) så någon förteckning behöver du väl knappast

  #98567

  olof mogren
  Deltagare

  Ojsan. Jag läste visst lite slarvigt. Här i sverige har det ju poppat upp en och annan vid det här laget.

  #98568

  gammsaaben
  Deltagare

  På etanol.nu finns det också olika varianter på lösningar på kallstartsproblemet. Till exempel att borra in glödstift i flottörhuset som förvärmning.

  Själv har jag gått i tankarna på att göra en riktig epa-lösning: att ha en burk med startgas i kupén ansluten till luftrenaren med en lång slang, till exempel från en sprayburk med tunnflytande rostskyddsmedel. Får man bara snurr på motorn ska dom gå bra på E85 även om det är kallt.

  #98569

  stefan w
  Deltagare

  Glödstift i flottörhuset??

  Visst behövs det blyersättning i alla fall när man kör på E85 eller??

  Hmmm, jag måste kolla med er om jag gjort rätt nu
  Om std huvudmunstycken är 122,5 primärport och 130 sekundärport då fick jag att 40% mer bränsle fås med ca 145 resp 155 på munstyckena. Jag antar att area är propotionellt mot flöde. Är det helt fel så rätta, jag vill inte gå omkring och tro nåt som är galet.

  Jag kom på att på gamla traktorer som kördes på fotogen så fanns en separat tank för bensin som man startade på och strax före stopp så slog man om till bensin för att den skulle starta lättare sedan.
  Kan det vara en lösning om man finslipar iden lite??

  #98570

  olof mogren
  Deltagare

  Dina uträkningar låter korrekt tycker jag, Stefan. Jag kör på blyersättning, vilket jag också gjorde när jag körde på bensin. Jag läste på etanol.nu att vissa bilar kunde må bra av blyersättning även om de hade ventilsäten som var gjorda för blyfri bensin.

  Glödstift, startgas, separat bränsletank. Intressanta tankar. Jag tycker dock att den sistnämnda låter aningen mer omständlig än de andra.

  /Olof

  #98571

  stefan w
  Deltagare

  Jag blev kraftigt inspirerad av ditt inlägg och jag tänker också prova, har du bytt några bränsleslangar och isåfall till vadå?

  Bensinstarttank är mer omständig startgas är nog bättre även om jag skjutit bort en luftburk med sådan.

  #98572

  Martin Sigge
  Deltagare

  Det där med startgas tror jag på. Jag hade en gång en 99 GLi -81 (med Bosch CI-system). En gång när jag hade något motortrubbel började jag rota i insprutningsmekanismen, och jag kunde inte bärga mig utan tog ner alltihop bara för att se hur det hängde ihop.

  Bl.a finns en lite plunge som reglerar något i systemet. Den har en otroligt fin yta, och den råkade jag tappa i betonggolvet (plungen alltså, inte ytan . Efter denna behandling startade bilen aldrig annat än med pedalen i botten om den var varm. Om man glömde att hålla ned pedalen i det läget var man tvungen att vänta till den hade svalnat helt. Det gick bara inte att få igång den medan den ännu var varm. TILLS den dag jag hade blivit stående och kom på att jag skulle testa med startgas. Följden blev att jag hade en flaska startgas i förardörren, och en vanlig billig plastslang direkt till ett av påsticken i insugningsröret. Med detta arrangemang blev jag aldrig stående med ostartbar motor.

  Jag tror att en flaska startgas räcker till ett stort antal starter med en etanolkonverterad bil.
  Fast ett eluppvärmt system är väl mer praktiskt sålänge batteriet är friskt

  Är det förresten någon som vet hur dåligt E85 faktiskt är för smörjeffekten om man kör mpå oljeblandat? Det står väl någonstans i instruktionerna till att man ska undvika alkoholhaltiga bränslen för smörjningens skull, men man kanske kan göra ytterligare någon tillsats som kompensation?

  Ytterligare en fråga: Är det någon som har försökt att ersätta de där 15% bensin med 50% vatten? Tänker på julsnapsen

  Cheers!

  #98573

  stefan w
  Deltagare

  Till julsnapsen funkar E100, då får du ta 40% mindre istället för 40%mer annars blir julafton kort.

  Bör man byta flottörventilen också eller klarar den 40 % mer flöde?

  #98574

  Dicst
  Deltagare

  Är det förresten någon som vet hur dåligt E85 faktiskt är för smörjeffekten om man kör mpå oljeblandat? Det står väl någonstans i instruktionerna till att man ska undvika alkoholhaltiga bränslen för smörjningens skull, men man kanske kan göra ytterligare någon tillsats som kompensation?

  Mja, det har nog att göra med att oljan inte löser sig bra i sprit, så ännu mer olja löser sig nog inte lättare. Ska du ha i så mycket olja, så blir det nog konvertering till diesel!

  Det finns väl redan idag en viss procentsats etanol i den vanliga handelsbensinen i pumpen?

  #98575

  olof mogren
  Deltagare

  Jag bytte mina bränsleslangar för ett halvår sedan då jag misstänkte dem som bov vid mina startproblem (på vanlig bensin). Nu har jag Biltemas slangar, men de har redan börjat spricka, så jag kan inte rekommendera dem. (De hade alltså börjat spricka redan innan jag började köra på E85). Någonstans på etanol.nu, så rekommenderade man slangar av fabrikatet Trelleborg. Jag ska införskaffa och se om de är bättre.

  Sen ska man nog ha i huvudet att etanolen löser upp harts-avlagringar som bensinen satt dit, så man ska byta bränslefilter efter inte så lång tids körning på E85.

  Angående körning på oljeblandat kanske följande tråd kan vara intressant. SAAB tvåtakt, etanol.nu. Dr står om problem med tvåtaktsolja som inte löser sig i etanolen. Jag tror de föreslår någon vegetabilisk olja.

  Angående kallstarterna så tycker jag det låter som en väldigt charmig idé att förvärma bränslet i flottören. Man får väl passa sig dock så man inte lägger på för hög effekt och spränger allt i luften! Glödstift, effektmotstånd, effekttransistorer har diskuterats på kallstartsforumet på etanol.nu. Många kreativa lösningar må man säga!

  Kul att också andra blev inspirerade!

  /Olof

  #98576

  gammsaaben
  Deltagare

  Jag har länge funderat på att etanolkonvertera. När jag ändå bygger motor åt min 95 -72 så är planen att optimera för etanoldrift med hög kompression. Jag tänkte försöka lägga mig på ca 12:1 så att jag fortfarande har möjlighet att köra på bensin om jag vill. Sedan har jag förstått det som en en fördel att ha alla packningar och packboxar i motorn nya, utan gamla avlagringar från bensin. Samma med bränsleslangar, men där är det lättare att filtrera bort. Med en Weber så är det ju också lätt att ha en extra uppsättning munstycken med sig, en uppsättning för E85 och en för bensin, även om det är lite bök att byta dem.

  Vi får se när projektet blir verklighet, jag har ingen direkt tidsplan utan jag går ut i garaget och pular på när tid och lust finnes.

  Angående förvärmning med glödstift så kan man ju borra in en tempgivare i andra sidan av flottörhuset och koppla till en mätare i kupén. Sen borde man snabbt lära sig vilken temperatur på bränslet som man kan starta på. Jag bara spånar vidare här…

  #98577

  olof mogren
  Deltagare

  Jag tyckte faktiskt att det var rätt lätt att byta munstycken på Solex:en också. Jag kan inte säga att den har oförtjänt dåligt rykte dock eftersom jag inte har så mycket erfarenhet. Man var ju tvungen att öppna flottörhuset för att ta ut munstyckena, men jag har kvar mina originalmunstycken för att tillfälligt kunna gå tillbaka till bensindrift om e85 blir jobbigt i vinter. Till saken hör att jag har två extra kompletta Solex:ar som jag kan plocka grejer från.

  Om man stoppar i en tempgivare i flottörhuset som du beskriver, gammsaaben, kanske man kan koppla den till något slags relä som kopplar ifrån glödstiftet automagiskt. Det skulle kanske kunna fungera lite likt dieselbilar som förvärmer i cylindern innan man startar. På biltema finns termostatgivare för elektrisk kylfläkt som slår till vid 92 grader. Kanske kunde passa?

  /Olof

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 35 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.