Erfarenheter av renovering i Polen, Kañczuga

Forum Modellspecifika forum 95/96 V4 Erfarenheter av renovering i Polen, Kañczuga

 • Detta ämne har 42 svar, 23 deltagare, och uppdaterades senast 2010-01-07 18:52 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 43 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13142
  saabteddan
  Deltagare

  Jag vill med detta inlägg berätta om mina erfarenheter av saabrenoveringar i Kanczuga.

  Historien börjar med att jag hade en saab v4 ute till försäljning på blocket. Det ringde en polack som hette Tadeusz ville köpa bilen. Affären gjordes upp och allt var i sin ordning. Han ville köpa ytterligare en bil av mig + en massa delar. Detta genomfördes samma sommar. Under tiden detta pågick så erbjöd Thadeusz mig att komma till Polen och lacka en bil gratis.
  Denna resa blev av sommaren 2003. Jag och en kompis åkte med en jubileums v4 (1980) som skulle lackas gratis. Utbytet var att jag skulle göra bra reklam i Sverige för Thadeusz firma Wilk. Under vår vistelse där blev vi väldigt bra mottagna och och vi fick ett stort förtroende för våra värdar. Under tiden de lackade min bil så återvände jag till Sverige och hämtade en saab 99 turbo som jag ville ha renoverad. Denna bil skulle rostlagas, lackas och växellådan skulle renoveras. Jag och Thadeusz kom överrens om att byta en Saab 96 -71, besiktad och levererad till Polen mot jobbet. Under tiden blev jubben lackad, men jag fick montera ihop den delvis själv trots att den skulle vara färdigställd av dom. Lackjobbet var dock mycket snyggt och jag fick uppfattningen att Wilk var en seriös firma. 99:an byttes ut mot Jubben och skulle hämtas när den var klar senare under hösten.

  I december åkte vi ner med den V4 som skulle utgöra betalning för renoveringen av 99:an. Den nu nylackade 99 turbon såg mycket fin ut men vi undersökte den inte närmare på plats. Vid det här laget hade ett vi stort förtroende för Thadusz.

  Under våren 04 skulle jag reparera hjulupphängningen på 99:an. Då upptäckte jag att någon rostlagning inte var gjord. Detta påtalades för Thadeusz, varpå han skyllde på språkförbistring. Detta till trots att jag, enligt överenskommelse, hade levererat ekonomiplåt som var avsedd att användas vid denna rostlagning. Jag trodde tyvärr på honom. Under sommaren så erbjöd Thadeusz sig att ta tillbaka bilen för att åtgärda rosten. Detta ville jag dock inte, istället erbjöd jag dem att göra en bra renovering på en handbyggd Saab 95 -60. Jag sa att nu fick de verkligen visa vad de gick för, det var mycket jobb på bilen och jag ville ha en total renovering. Thadeusz accepterade och erbjöd ett kompispris på drygt 16.000 kr, men han ville se bilen innan han gav ett slutgiltigt pris. Bilen kördes för egen maskin ner till Kanczuga samma sommar. Där erlade jag 6.500 kr i förskott och arbetet med bilen påbörjades.

  Under hösten beslutade jag mig för att börja rostlaga 99:an. Då uppdagades vad Wilk hade gjort med min bil. Det var inte tal om någon språkförbistring. Det var rent fusk, med tidningspapper och spackel hade de lagt igen rosthålen. Det fanns så mycket tidningspapper att bilen tog eld när jag skar med rondellen. Det var endast tack vare brandsläckare som det inte blev en 99 turbo mindre här i världen.

  Senare under hösten fick jag reda på att renoveringen av kortnoskombin inte gick så bra. Av någon på plats fick jag reda på att bilen blivit sönderblästrad. All plåt hade blivit sträckt och den var bucklig över hela karossen, min källa där nere hörde av deras plåtslagare att de hade förstört karossen. Wilk hade nämligen tagit bilen till en firma som vanligtvis blästrade stridsvagnar! Dessutom hade den inte blivit grundlackad direkt efter blästring, vilket är helt nödvändigt enligt branchfolk. En bil som blästrats måste grundlackas inom 30 minuter för att inte mikrorost ska uppstå. Thadeusz påstod dock att bilen var helt okej och att den var proffsigt blästrad. Detta gjorde mig orolig och jag ville komma överrens om ett fast pris för renoveringen. Thadeusz ville nu ha mer i förskott eftersom firman hade dåligt med pengar. I december 04 kom vi överrens om ytterligare 5.000 kr i förskott och ett totalpris på 20.000 kr för hela renoveringen. Dock var ett krav från min sida att jag ville ha en skriflig bekräftelse på totalpriset innan förskottet skulle skickas. Inga papper kom dock från Thadeusz. Jag tog ny kontakt med honom i slutet på januari och då frågade han var förskottet var. När jag sa att jag inte fått någon prisbekräftelse så sade han att någon sådan var aldrig lovad från hans sida. Efter han insett jag inte skulle skicka några pengar innan jag fått denna prisbekräftelse så lovade han skicka en bekräftelse. Detta upprepades flera gånger men några papper kom aldrig. I slutet av februari ville Thadeusz höja slutpriset 10.000 zl (då ca 23.000 kr), vilket jag accepterade, fortfarande mot villkor att få en skriftlig bekräftelse på slutpriset. Men inte ens nu kom det några papper. I slutet av april ökade priset ytterligare, till 12.000 zl (ca 29.000 kr). Hade jag inte anat oråd tidigare så gjorde jag det nu. Jag accepterade även detta, bara bilen skulle bli bra renoverad och jag skulle få en skriftlig bekräftelse. I maj fick jag äntligen ett skriftligt kontrakt, men i detta stod att jag förutom att betala 12.000 zl även skulle bli tvungen att montera ihop bilen själv, nere i Kanczuga.

  Jag skrev aldrig på kontraktet utan åkte istället ner till Kanczuga för att se hur bilen såg ut. Där nere kom chocken. Bilen stod utomhus, under bar himmel, endast SPRUTSPACKLAD på ren plåt. Det fanns inte en enda rak plåt på bilen längre. Det var småbucklor överallt. Efter att ha sett detta bestämde jag att hämta bilen i det skick den var och transportera den till en annan firma. Jag hade fått nog. Bilen hämtades under tumultartade former och det saknades en ansenlig mängd delar, som Wilk hade använt till andra bilar, bland annat tank, stötfångare, lister, främre gummimatta, vindruta…

  Jag väger fortfarande mellan att bara skrota karossen och ta hem delarna eller om jag kan hitta en seriös firma i Polen som kan renovera bilen, om det ens är möjligt att få till den???

  Varför berättar jag då detta? Jag har ingenting att vinna själv på detta. Däremot så vill jag att andra ska få reda på vilka fallgropar som finns när man väljer att lämna bort en renovering till en polsk firma (och framför allt den ovan nämnda). Summa summarum så var det ett helt år av frustration och maktlöshet över situationen. Mitt tips till alla som funderar på renoveringar nere i Polen är att ALLTID ha ett skriftligt kontrakt på vad renoveringen ska omfatta, när det skall vara klart och till vilket pris.

  Jag har hört att Wilk och Thadeusz har tillverkat reservdelar till Saabklubben och detta är väldigt positivt för klubben, bara kvalitén är bra. Jag vill dock höja ett varningens finger om du lämnar bort din bil för renovering till den här firman. Din bils bästa delar kanske hamnar på en annan bil än din.

  #88848
  petter
  Deltagare

  Mitt tips till alla som funderar på renoveringar nere i Polen är att ALLTID ha ett skriftligt kontrakt på vad renoveringen ska omfatta, när det skall vara klart och till vilket pris.

  Det där är nog ett bra råd för alla bortlejda renoveringar, i såväl Sverige och Polen som Kanada och Uzbekistan… Annars var det en lärorik historia, hoppas det går bra för din 95.

  Mvh Petter

  #88849
  gunnerfeldt
  Deltagare

  Man får vad man betalar för sägs det.!! Ted
  Själv har jag bara bra rekomendationer för Tadeusz & firma Wilk. Har själv låtit renovera bilar hos honom. Detta med mycket bra resultat. Sänder en bil på Lördag till Polen för renovering.
  Och jag är inte det minsta nervös för deras arbete, eller att delar skall ”försvinna” från min bil.

  Jag vågar sticka ut hackan för Tadeusz & ta eventuella smällar !! Jag kan ”borga” för Tadeusz & Gienek som hans kollega heter på Firma Wilk./ Jonas

  #88850
  bjorn dahl
  Deltagare

  sicken jäkla mardröm!!!!
  Björn

  #88851

  ja fy bubblan vad hemskt.

  #88852
  gammsaaben
  Deltagare

  Man får vad man betalar för sägs det.!!

  Var i historien handlar det om pengar? Ted accepterade priserna som Thadeusz begärde, trots att de var högre än vad som tidigare var överrenskommet.

  Problemen är brutna överenskommelser, fuskjobb, att Thadeusz har ljugit om hur renoveringen går och att firma Wilk, faktiskt och mycket beklagligt, är ansvariga för att en av Saabs första handbyggda kortnoskombi numera är en sorglig, sönderblästrad och bucklig kaross som kräver mer jobb nu än den gjorde innan firma Wilk fick den.

  Bra att det verkar fungera för dig, iaf. Hoppas det fortsätter så.

  #88853
  saabturbo
  Deltagare

  Citat:

  ”Problemen är brutna överenskommelser, fuskjobb, att Thadeusz har ljugit om hur renoveringen går och att firma Wilk, faktiskt och mycket beklagligt, är ansvariga för att en av Saabs första handbyggda kortnoskombi numera är en sorglig, sönderblästrad och bucklig kaross som kräver mer jobb nu än den gjorde innan firma Wilk fick den.”

  Ja, för inte tala om vad man gjorde med Saabs första Turbobil med 260mil på mätaren!!!!!
  Händelsen finns publicerad i Bilsport-Retro…

  Personligen kan jag inte begripa hur ett förtroende skulle kunna uppstå!!??
  Som någon tidigare sa här: ”man får det man betalar för”…

  #88854
  fredrik
  Deltagare

  Jonas!

  Jag vet inte vad denna historia har att göra med vad en Polsk journalist gjorde med 99 Turbo:n ifrån Musee´t??????

  Angående betalningen så var det just så att någon sådan aldrig skedde därav Jonas Gunnerfeldts inlägg.

  /Fredrik

  #88855
  gammsaaben
  Deltagare

  Angående betalningen så var det just så att någon sådan aldrig skedde därav Jonas Gunnerfeldts inlägg.

  Vilken betalning är det som du menar aldrig har skett?

  #88856
  fredrik
  Deltagare

  GammSaaben!

  Det kan nog Teds källa i Polen svara på…….

  Vore förresten trevligare om du kunde ange ditt riktiga namn.

  /Fredrik

  #88857
  gunnars
  Deltagare

  Om man skall kasta skit åt något håll, så vore väl
  det minsta att man är ärlig och berättar hela storyn.

  Speciellt viktigt om man skall peka ut någon firma eller
  enskild person här på planket.

  Döma av inläggen verkar det inte vara riktigt så.

  Annars kan det gärna lika vara eftersom jag som läsare
  inte vet vad jag skall tro.

  Så i fortsättningen borde det väl minsta kravet vara att
  man berättar hela storyn och inte förtiger även det som
  kanske inte är till ens fördel

  Om inte detta finns i ordningsreglerna för detta forum sä
  beror det säkert på att Martin förmodligen antar att vi
  är tillräckligt begåvade att begripa det – eller?

  Gunnar

  #88858
  Morten S.
  Moderator

  Alltid interessant med andres erfaringer. MEN jeg får meg ikke til å ta det helt seriøst når man ikke har ryggrad nok til å stå fram med sitt navn, men skal skjule seg bak ett alias.

  En historie har jo alltid flere sider!?

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  1989 900i 5 dørs
  2007 9-3 SC

  #88859
  gunnars
  Deltagare

  Helt rätt Morten!

  Glömde nämna att klaga på en firma eller person och
  inte kunna stå för det med sitt namn är fegt.

  Och framstår därför inte så speciellt seriöst.

  Alla dessa mer eller mindre fåniga alias är väl
  okej annars, men man saknar ibland en möjlighet
  att kunna se vem som döljer sig bakom.

  Gunnar

  #88860
  tommy m
  Deltagare

  Angående polen och renoveringar.
  Naturlitvis skall man kunna stå för det man säger både i påstående och namn. Däremot tycker jag att det är fel att påbörja smutskastning hit och dit om någon vill varna andra utifrån egna erfarenheter.

  Det borde bara vara positift för alla som vill skicka sin bil på renovering att veta sådana saker som att en skriftligt överenskommelse.Kan vara bra,för att om firman är seriös torde det ej heller vara något problem att få en sådan.

  i detta fall kan jag personligen göra några tillägg.
  jag har sett alla jobb Tadeus har gjort åt Ted, så jag kan förstå att Ted gav Tadeus förtroende att
  renovera hans mýcket ovanliga kortnos kombi.

  Tyvärr resultera det i att världen har en unik saab mindre, och att alla hans tidigare bra jobb känns som bortblåsta.

  jag känner även personligen den andra källan i polen och kan alla turer kring betalningar osv
  i fallet om kortnos kombin. och tyvärr så är betalningarna i detta fall gjorda efter överenskommelse
  men vad hjälpte det. vilken rätt har nu Ted på sin sida i polen. Men han kan iallafall varna oss andra från att begå samma misstag utan att få ofog för detta tycker jag.

  För övrigt kan jag även tala om att jag känner Tadeus personligen så pass bra att han till och med
  bodde hemma hos mej i samband med en biläffar, med mig som kontakt person i sverige.

  vid detta tillfälle fick han några modell-saabar av mina söner som dom hade sparat ihop till
  genom sin veckopeng och köpt på skrotmarknader i utbyte mot att han skulle skicka hit en varsin
  modell bil från polen.

  vilket han aldrig gjort! två år har nu gått!!

  jag hade även en muntlig överens kommelse med Tadeus om en renovering av en av mina gammel-saabar
  men hur det än är med Teds och Tadeus äffäer tillsammans så skickar jag inte någon bil till Tadeus
  så länge han inte kan infria sina löften gentemot mina barn.

  #88861
  gammsaaben
  Deltagare

  Det kan nog Teds källa i Polen svara på…….

  Vore förresten trevligare om du kunde ange ditt riktiga namn.
  /Fredrik

  Om du kommer med antydningar så får du själv ta och förklara vad du menar.

  Jag heter Daniel Falk och den som har skrivit första inlägget under signaturen ”saabteddan” heter Ted Stockhaus. Ted är bättre på saabar än på datorer och jag kan försäkra att han inte på något sätt har försökt dölja sig bakom signaturen ”saabteddan”, Umeå…

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 43 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng