Renovering av vevaxel

Forum Modellspecifika forum 95/96 TT Renovering av vevaxel

 • Detta ämne är tomt.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 21 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #465128
  97sonett
  Deltagare

  Hej
  Undrar om det är någon här som renoverat sin 2-taktsvevaxel själv, alltså hemma i garaget?
  Jag och sonen köpte en 96 -66 som vi ska fixa iordning, köptes i delar, så vi har börjat renovera del för del.
  plockade ner motorn och lager i vevaxeln är slut, tänkte göra detta själv, så slänger ut en blänkare här om någon har gjort detta hemma, kanske
  har lite tips och trix att dela med sig av.
  Det svåraste verkar vara att få tag i rätt lager till vevstakens storända, någon som har mått på dem?

  Mvh Anders

  • Detta ämne redigerades för 1 år, 1 månad sedan av .
  #465136
  97sonett
  Deltagare

  om någon är intresserad så Har jag delat axeln, gick på 2timmar inkl klura ut hur och tillverka verktyg till pressen, så långt plätt lätt, även hitat lager till vevstakar med rätt mått. så det löser sig detta.

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #465224
  97sonett
  Deltagare

  ingen som renoverat en vevaxel? noll intresse, jaja , va inte svårt iaf,. med de ockerpriser som företagen tar för och renovera en axel så trodde jag det va intresant.
  tack o bock.

  #465229
  marcus berger
  Deltagare

  Jag är intresserad. Så om du har lite bilder på hur du gjorde så vore det intressant och trevligt👍 Tar du på dig att renovera fler vevaxlar då jag har ett par motorer liggandes som väntar på att få sig en översyn💪

  #465268
  Jonas Rudberg
  Deltagare

  Hej,
  jag är intresserad. Det vore kul med några bilder och priser på lager och hur du lyckades sätta ihop axeln.När jag var ung kunde man lämna in en axel och få den omlagrad till ett väldigt förmånligt pris. Men på den tiden köpte man en trecylindrig Saab för några hundra (oftast c:a 300 för en som sett sina bästa dagar). Men det är ju 50 år sedan! Och med hänsyn till den allmänna prisutvecklingen så är ju inte 20.000:- för en tvåtaktare och 5-6.000:- för en renoverad vevaxel något överpris.Det är verkligen extremt billigt med hänsyn till den njutning man känner när man sitter vid ratten.
  Jonas Rudberg

  #465287
  97sonett
  Deltagare

  nä, ockerpris va kanske att ta i,man betalar ju för erfarenhet med, men mycket pengar är det iaf.
  syftet här är ju att till en låg kostnad, men en del timmar , lära sig och förhoppningsvis få ihop en bättre axel än när man startar,
  om lager är sopslut, och det inte är en dyr sport-motor eller så, varför inte prova? det är så man lär sig

  tog inga bilder , ville testa och se om det gick först, och sen vill man ju provköra först, kanske rasar direkt…
  men själva jobbet är inte så svårt, har en Gt-axel och en axel från en -66a som ska göras , om den jag nu gjort fungerar .
  Kan ta lite bilder på hur jag gjort då.
  Sen är det ju så, att allt handlar ju om vad man ska använda grejjorna till, åka på bana varv efter varv, ja då är ju en axel renoverad av proffs att föredra, med den erfarenhet de har, men som jag, lite filad motor och köra på söndagar, då tror jag att man klarar sig med hemmsnickrat, bara man är noga med riktning.
  Sen är det ju en rolig utmaning med, jag klarade mig med en press,varmluftspistol, hammare och dorn och en vinkelslip när den togs isär,

  Lagerkostnad är runt 1500kr, om man har lite rabatt som jag har, uppåt 2000 utan skulle jag tro
  återkommer längre fram med vilka lager jag använt, somsagt kanske inte funkar alls, måste köra den innan jag lägger ut vad jag använt,

  3 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #465541
  97sonett
  Deltagare

  Har en film på när jag kontrollerar riktningen av vevaxeln med indikatorklocka, men tyvärr så går det inte lägga upp den här, max är 5mb🤣 storlek här.
  Själva riktningen tog ung 1 timme.
  Så total tid första gången ,med några tankevurpor som resulterade i att plocka isär axeln en gång extra, så tog det runt 7-8timmar att göra jobbet, nästa Axel tar betydligt kortare tid, skulle gissa på ca halva tiden.

  #465542
  Lilln
  Deltagare

  👍

  #465561
  Mats Jedmo
  Webbmaster

  Hur stor är film-filen ?

  SAABoholic

  96 GL Super -79 Alabastergul
  96 GL Super -79 Alabastergul
  99 GLs Automat 4-dörrars -80 Marmorvit
  9000 Cse 2,3t/170 A50 -97
  9-3 SE 5D 2.0T -00
  9-5 Linearsport Sp -03

  #465563
  Morten S.
  Moderator

  Hva med å laste filmen opp i YouTube og så legge inn lenken her?

  Slik som i dette innlegget: https://saabklubben.se/forum/amne/pickup-from-the-uk/page/4/%5B/url%5D

  Been a Saab owner since 1987.
  I have owned at least 30 Saabs, mainly older Saabs.
  Today I have:
  1960 93F
  1967 96 Monte Carlo 850
  1974 96 "rally car"
  1989 900i 5 dørs
  2007 9-3 SC

  #465567
  Janne Hagnell
  Moderator

  Går även att lägga upp på andra sajter ss Google Photo, och länka.

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan” (fast eg dotterns)

  #465874
  97sonett
  Deltagare

  grovriktning klar, siktar på lite bättre , men är redan inom tolerans.

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #465877
  97sonett
  Deltagare

  Kunde inte hålla mig, så har även filat blocket till något värre än grupp2, övar på ett enkelförgasarblock från 64.
  Många timmar filning, men väldigt kul, att trimma med en roterande fil istället för datorn.
  Funderar även på att gjuta ett eget insug till förgasare, frågan är till vilken förgasare?, funderar på en sidmatad weber 40 40,
  Priset på Solex PII trimförgasare till enkelblock är ju väldigt dyra, och jag jobbar ju på ett gjuteri, så om någon har erfarenhet av att bygga en gjutform får gärna höra av sig.
  skulle ha en form som är återanvändbar, då kan jag gjuta upp insug vääääldigt billigt kan jag säga.

  1 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #466711

  Helt klart en tråd i min smak! Min tvåtaktskarriär har nyligen börjat, efter många år av längtan. Förutom att min leksaksbudget är ständigt stram tycker jag en hobby ska kännas rolig, och att klara av nya knepiga utmaningar själv i stället för att betala de rutinerade för att göra jobbet åt mig är en skön kick och viktig del av mina hobbies. När jag satte ihop min första TT, en 65:a långnosmotor, av delar från tre olika motorer och endast packningssats, packboxar och ett kullager som nya delar, insåg jag att vevaxeln behövde riktas.

  Skicka iväg en begagnad vev för riktning hos någon rutinerad kändes som total kapitalförstöring utan att öka priset med en helrenovering, och då hamnade jag långt utanför budget. Även om veven faktiskt kom från en motor som sades ha fungerat fint så kändes det också som potentiell kapitalförstöring att bara slå ihop motorn och hoppas på det bästa. Så jag tog en vevaxel med stort renoveringsbehov att öva på. Jag lade veven på pannrummets betonggolv, ovanpå två block av bly, och ”masserade” sedan vevslängarna med en liten handslägga och mellanlägg av koppar för att inte slå märken i veven. Jag kollade resultaten i ett motorblock med indikatorklocka och lärde mig vad som hände när jag dunkade här och där. Tyckte först att det verkade hopplöst, men lyckades sedan slå axeln både ”ur led” och tillbaka till bra fason. Till en början fattade jag inte att det enbart handlar om att vrida de olika delarna i förhållande till varandra, utan gick in för att jobba med krökningen radiellt. -PUCKO!

  Till sist vågade jag ge mig på fin-veven, vars lager varit i utmärkt skick, inklusive stakarnas lagerkorgar. Ett tag blev det värre, men skam den som ger sig och till sist låg indikatornålen praktiskt taget stilla var jag än satte den på vevaxellagren, och även om jag lyfte ur axeln ur blocket och lade tillbaka den igen. Kolvarna kommer från två olika motorer och t.o.m. ringarna är begagnade, alla lagerspel är kollade, ringglappen likaså. Motorn går fint och skrammelfritt så jag hoppas den kommer hålla mycket längre än de enstaka mil jag hunnit köra hittills. 🙂

  Tipset för att lära sig knacka vevaxel själv i brist på bra mentor är således att öva på en skräpaxel. -Slå den ur led och glöm bort hur du gjorde, försök sedan rätta till den igen. Tänk på att indikatorklockan inte säger något om vevtapparnas 3×120 grader och att vevaxelremskivans ”nollmärke” för tändinställning garanterat kommer hamna i fel läge efter renoveringen. Kolla även att remskivans axeltapp inte blivit krökt då den är ganska klen. Utöver att det ser fult ut och ger vibrationer i fläktremmen kan det nöta illa på fördelarväxeln.

  3 användare tackade författaren för det här inlägget.
  #467750
  97sonett
  Deltagare

  håller helt med, problemet med vevaxel är lagerkorgarna, de är av gjutet aluminium, och är skräp, kan se bra ut, men släpp dem i betonggolvet från ca 15cm höjd och lyssna på ljudet, av mina 3 axlar, så va 5 synligt spruckna, och 3 st lät dovt=sprickor som ej syns. testa sen å slå på dem med en hammare så förstår man hur spröda de är, aluminium blir sprött med tiden.
  så med originalkorgar i alu som är från 60 talet så är raset ett faktum, klarar sig längre om man håller varvet under 6000.

  nästa problem är stakarna, av mina 9 stakar så va det 3st som var användbara, nållager i lilländan brukar göra grova repor med tiden, sen finns det 4 olika typer av stakar, så kan krävas många axlar för att få ihop en bra, om man inte köper nya stakar då.

  • Det här svaret redigerades för 10 månader sedan av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 21 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng