Saab 99 EMS -74 (Inget trams, lätt handpåläggning)

Forum Övrigt Projekt / Min bil Saab 99 EMS -74 (Inget trams, lätt handpåläggning)

 • Detta ämne har 81 svar, 32 deltagare, och uppdaterades senast 2010-03-26 06:30 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 82 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #19508
  hotrodder
  Deltagare

  Lång historia kort, har ända sedan åkturerna i pappas tvåtaktare gillat 99´orna och framförallt EMS. Vill inte påstå det varit en drömbil men i många år velat ha en. Rally och folkrace har tagit de flesta och alldeles för sent insåg jag att dom börjat ta slut. Därför var inte tanken lång när Tomas Ramsell i höstas mejlade ner bilder på det senaste fyndet uppe i norr.


  -Den där ska jag ha, vi ska bara enas om en helg när jag ska hämta…
  Var min korta order i telefonen en stund senare.


  Nu dröjde det dock ända fram till julhelgen innnan vi lyckades få en helg fri från jobb och familjer och en nysnöad kväll lastades Emsen på trailern några mil utanför Burträsk


  Efter en kvälls mat, surr, fika och övernattning (trevligt folk däruppe i Umetrakten) så rullade jag hemåt med nyförvärvet. En tanke som slog mej att så många julhelger jag hämtat bilar bla. en Pontiac Firebird från Tomelilla 2 dagar innan julafton, SAAB 92´an hämtades annandan, Emsen nu i mellandagarna… Gillar när tomten kommer med STOOORA paket *ler*


  Någon vecka efter hemkomst då det var plusgrader kunde is och snö sopas av och fyndet betraktas lite mer ingående. Den gräsliga SAAB 90 grillen ska givetvis bort, ersättningen låg redan i skuffen (tack! Tomas) och lyktsargar skickade Mattias R upp. Ballare fälgar än originalfotbollarna och de gräsliga plåtisarna var på väg från skåne och riktlinjerna för projektet började planeras.


  Först gällde det att få start på´n, enligt uppgift var den så sent som i somras endast 2-cylindrig. Raskt konstaterades två kassa spridare och att någon med sämre mekambitioner rotat runt med diverse byte av bensinpumpar, slangar och felkopplingar.


  Under tiden några bättre spridare var på väg med posten från norr (tack än en gång Tomas) så ordnades pumpens slanganslutningar rätt, ett nytt filer och diverse andra knepiga lösningar.


  Tiden i ”skogen” har som vanligt solkat ner karossen rejält, putstrasa fram alltså. Dessutom är den pimpad till lite nyare stuk med andra backspeglar, borttagna lister etc. Jobbet med de borttagna ventilationslisterna visade sej vara rejält gjort med igen svetsade hål…


  Men skam den som ger sej, med hjälp av en mall, lite mätande och nymålade lister i ett brev från norr satt dom där igen. Jopp svarta ska dom vara… för här eftersträvas inget hysteriskt originalskick.  Snabba bud och rock´n roll med det givna åttiotalsatributet JALUSI!!! Det visade sej dessutom vara ett SAAB original *WOW*
  Spränglistens plastkrome har varit borta sedan decennier men efter lite hottrodding med svartfärg och tvätt/skurning av jalusiet…


  Blev det såhär bra…
  Fortsättning följer och postar upp en sista teaser på nypolerad baklucka, tak och bakskärm.

  INTE MISSA!!!

  #135030
  Krister K
  Deltagare

  :applause: :applause: :applause:

  Du hafver härmed funnit den rätta vägen att gå: 99 EMS!

  :racesmile:

  #135033
  97sonett
  Deltagare

  Kul med en riktig ems, inget mekaniskt sursprut här inte :applause:
  Saknar du något kan du höra av dig, har 3st sådana så en del delar finns.
  Hälsningar Anders

  #135048
  rodder76
  Deltagare

  Du e skön du Julle, och kanske framförallt frugan din.
  Jag sitter och försöka lägga ihop ett och ett men fattar inte hur många privata projekt du har, och samtidigt faktiskt verkar lyckas driva dem alla frammåt. Dessutom flera jobb… Det är möjligen inte så att du aldrig lärt dig klockan och inte vet hur man avläser de där 24 timmarna som de flesta andra har.
  För att toppa allt så har du en fru som förstår och accepterar dina upptåg, verkar det som iaf. Bara det en imponerande bedrift, av er båda.

  Det är hur somm helst förbaskat roligt att följa dina projekt och mektips både på nätet och i tryck.

  För att gå till ämnet så går det inte förneka att 99an har en fantastisk fin form… speciellt bakänden. Gott och se att du lite snabbt kan trolla med benen och få den körduglig igen. Att den inte blir perfekt original tror jag de flesta har överseende med då det är trevligare med en överlevande bil än en som hade en säker död framför sig. Hade inte du tagit den under beskydd så kanske den hade hamnat i skogsvrakstråden snart!

  #135188
  hotrodder
  Deltagare

  Liten update!

  Dammsög och skurade ur skuffen all skit och det inringade rosthålet är faktiskt den enda rosten jag hittat på karossen förutom en halvkass skärmkant fram och lite lackbubbel. OM nu bara svetsen varit i ordning så hade detta hål varit ett minne blott nu *MORR*


  Men något ska man väl göra för att få tiden och gå och kan man inte plåtsmida så träslöjdade jag till ett saknat lock till skuffen.


  GAAA skit oxå!!! … Den bruna mattan som låg i skuffen visade sej efter tvätt och dammsugning att den tydligen hör till någon annan 99 modell och passade skitdåligt. Skar raskt till en ny i grått som jag får kantsy sedan och reservhjulsskyddet får jag väl fixa i en grå vinyl vad det lider. Går inte alltid som man tänkt.


  Var bara tvungen att prova finfälgarna för att lyfta humöret. Gjorde samtidigt en rejäl koll av hjulupphängningar och resten av karossen och humöret lyfte ännu mer, Emsen är faktiskt mycket bättre än jag trodde.
  Blir bra det här, INTE MISSA!!!

  #135218
  le20 thomas
  Deltagare
  Rodder76 wrote:
  Hade inte du tagit den under beskydd så kanske den hade hamnat i skogsvrakstråden snart!

  Ingen risk… den hade stått i mitt garage 😎

  #135219
  le20 thomas
  Deltagare
  Hotrodder wrote:
  Gjorde samtidigt en rejäl koll av hjulupphängningar och resten av karossen och humöret lyfte ännu mer, Emsen är faktiskt mycket bättre än jag trodde.
  Blir bra det här, INTE MISSA!!!

  Ingen risk att vi missar 😀
  Kul att den till och med verkar bättre än vi trodde.

  #135251
  hotrodder
  Deltagare

  UPDATE!!!


  Ringde in en order på diverse framvagn och bromsdetaljer idag för nu jädrar :jobbar:
  Senaste skattekvittot är från -01 och begäret att åka EMS ökar för varje dag så nu stundar snart besiktningsfrämjade åtgärder sedan… :hype:


  Bakdelen är lika solkig av skog som resten av karossen har varit. Alla glödlampor byts för det är ruskigt retsamt att stå på besiktningen med tex. ett trasigt bromsljus bara för man varit snål :lecture:


  Bättre efter lite puts. Rostblommorna och jäsningarna i lacken är inte prioriterat just nu :sad2:


  Men där finish och utseende med enkla medel kan bättras på får en del omsorg. Som tex. listen runt rutan på samma sätt som bak 😎


  Gräslig grill, nästa moment…
  INTE MISSA!

  #135253
  nbottning
  Deltagare

  Energi, envishet och kunskap i god harmoni här. Som vanligt. Håll uppe det goda jobbet!

  //p

  #135273
  andersson__
  Deltagare

  Ser bra ut som vanligt Hotrodder!

  Fick du igång den förresten ?

  Kommer följas!!

  #135276
  Lsoderlund
  Deltagare

  Härligt att det blir körbart igen, och att den hamnat i rätt händer. Fattar inte dem som ställer bilar utomhus och bara låter dem stå där. Min fasters man har en ”Eksemmaskin” av modell 140 från 1973 som stått utomhus sedan 1998. 9000 mil på mätaren och rostfri när den ställdes där. Idag växer det maskrosor genom fälgarna. Till och med det är tråkigt.

  Keep up the good work.

  Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
  Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
  Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
  Saab 9-3 Vector SC ´09

  Skämsbil:
  Audi A6 Avant

  Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

  #135495
  hotrodder
  Deltagare

  Hoppsan… första provturen gjord på lokalgatan med Emsen :hype:
  Hundra knyck på hastighetsmätaren som ingenting :racesmile:

  #135500
  le20 thomas
  Deltagare

  Var e filmklippen….
  Så vi får höra o se… :applause:

  #135512
  hotrodder
  Deltagare
  LE2,0 Thomas wrote:
  Var e filmklippen….
  Så vi får höra o se… :applause:

  Jamen vae f’n.. mörk ute jue… Åsså bröölar han inge kul då jag inte fått på´n nåt riktigt grovt å helt avgasrör än :sad2:

  Very well… en pyttisuppdate iaf.


  Den här grillen såg ju mindre ball ut…


  Bort me skiten åsså lyktorkaböset oxå…


  Ja! bättre men… är detta verklig rätt grill på en -74´a EMS?
  Posta upp en bild den som har…

  #135513
  Lustgasen
  Moderator


  Ajjemen

  Saab 900 TurboS Cabriolet -91

  Sekreterare i Svenska Saabklubben

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 82 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng