Saab 99 projekt/80tals – Styling

Forum Övrigt Projekt / Min bil Saab 99 projekt/80tals – Styling

 • Detta ämne är tomt.
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 37 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #482376
  vinternoll
  Deltagare

  Hej, trots min blyga ålder på 20år så har äldre Saabar alltid legat mig nära hjärtat, speciellt egentligen de lite senare V4orna men de har ju under de senare åren gått upp väldigt i pris.

  Men iaf, när jag var 17 år köpte jag min en Saab 9-5, min allra första bil som skulle skrotas. En 9-5 vector med 04/05 aero paket som jag lagade upp, innan detta hade jag en väldigt måttlig kunskap när det kommer till mekande, men har med tiden blivit helt okej. Utbildat mig till elektriker och jobbar som elektriker så bilmeket är självlärt. Men med tiden så har jag börjat sukta efter något äldre, speciellt Saab och som ovan nämnt speciellt V4or, men de dök aldrig upp något. Men i höstas dök det upp en beige Saab 99a från -83 med måttliga 12000mil på mätaren som sedan blev min.

  Tanken med köpet var då att jag bara skulle ha den som simpel vinterbil, för speciellt jättefin eller välvårdad är den inte och det följde med en hel del brister och har under tiden dykt upp olika tecken på dåligt underhåll som jag åtgårdat. Såsom total renovering av hela bromssystemet (huvudbromscylindern är dock orörd), byte av vattenpump, huvudkopplingscylinder, vattentempgivare + oljetryckgivare, sedan har jag även gjort ett standardmässigt serviceutförande. Svetsat upp ena länkarmsinfästningen och rättat upp en del elfel.

  Har lite bilder på det jag gjort, men kommer i framtiden uppdatera lite mer detaljerat.

  Här är den precis hemkommen från köp. Kungälv till Uddevalla gick smärtfritt.

  Det första jag gjorde var såklart att polera den, syns inte på första bilden men den var ordentligt matt, dock gjorde jag poleringen lite hastigt men ser betydligt bättre ut.

  Sedan blev jag tyvärr påkörd på jobbet i en smitningsolycka :/

  Som ovan nämnt har jag renoverat bromsarna, dessa har jag inte köpt något nytt av (bortsett från bromsslangar belägg och skivor) utan renoverat upp.

  Bak har jag tyvärr inte bild på

  Sen tyckte jag inredningen var rätt grisig så plockade ut allt och gjorde rent

  Passade såklart på att ljudisolera

  Även slängt på extraljus, satt på farsans egna 99a han hade för länge sedan.

  AD788B2F-D044-4220-8D82-9E5141003C06
  I helgen köpte jag även dessa fälgar, och som nu genast tänker är att den både ser för hög och gubbig ut, men ska återkomma till det

  Sådär, dessa bilderna är det jag har. Men jag har lite idéer över hur jag ska göra med denna, från början skulle den bara fungera som en udda vinterbil, men med tiden har jag nästan blivit kär i den, fantastisk körmaskin och med flera udda och roliga konstruktionslösningar. Färgen är enligt mig det största problemet med bilen. Beige är i sig lite rolig då den är såpass udda, men väldigt gubbig. Lacken ser inte heller något vidare ut, halva bilen är omlackerad tidigare och det syns. Det är flera parkeringsbucklor och den är rätt rostig på vissa ställen, sitter för tillfället och överväger att lacka den svart med vitorangea stripes på sidan. Lackeringen kommer ske isf till sommaren i ett partittält.

  Den har ett överbett – vill ha spoiler fram
  Sitter på ett jalusi
  Har ev en vinge på gång.
  Sänkas
  Äldre grill
  -78ans stötfångare fram och bak

  Detta var nog allt tillsvidare.

  Bilagor:
  #482379
  vinternoll
  Deltagare

  Nu verkar inte alla bilder ha följt med. Ska försöka en gång till.

  Bilagor:
  #482389
  Janne Hagnell
  Moderator

  Härligt!????
  Grattis till en underbar bil som fortfarande går att få för vettiga pengar. Och kul att du vill styla i en stil som väl är typ 20 år äldre än du själv? ??
  Ser fram emot fortsättningen!?

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

  #482395
  vinternoll
  Deltagare

  Hej! Kul med respons!

  Ja verkligen, de känns verkligen undervärderade med tanke på vad för bil man får för pengarna! Har alltid haft en viss attraktion till 80talet, både musik och klädstil, då känns det nästan naturligt att göra detsamma med min hobbybil 🙂

  #482403
  puttputt91
  Deltagare

  Vilken trevlig bil. Grattis. Är något av de charmigaste man kan åka runt i tycker jag. ? blev stor skillnad på sätet.

  #482405
  Janne Hagnell
  Moderator

  Hej! Kul med respons!
  Ja verkligen, de känns verkligen undervärderade med tanke på vad för bil man får för pengarna! Har alltid haft en viss attraktion till 80talet, både musik och klädstil, då känns det nästan naturligt att göra detsamma med min hobbybil ?

  Ja, mycket bra musik! Och kläderna är ju inne igen – min yngsta dotter klär sig som tjejerna i min gymnasieklass.
  Läge för hockeyfrilla också??

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

  #482412
  nisset16
  Deltagare

  Kul bil, gummibandsfärgad är underskattat!
  Tycker det är läckert. Inredningen i beige är snyggast tycker jag, och verkar vara riktigt hel och fin efter noggrann puts ??
  Kämpa på, och uppdatera så vi får se ?
  Mvh Nils

  #482413
  vinternoll
  Deltagare

  Vilken trevlig bil. Grattis. Är något av de charmigaste man kan åka runt i tycker jag. ? blev stor skillnad på sätet.

  Ja verkligen! Trivs mycket bra bakom ratten 🙂 Ja det var otroligt smutsigt innan, tyvärr är det en 900-stol på förarsidan :/

  #482414
  vinternoll
  Deltagare

  Kul bil, gummibandsfärgad är underskattat! Tycker det är läckert. Inredningen i beige är snyggast tycker jag, och verkar vara riktigt hel och fin efter noggrann puts ?? Kämpa på, och uppdatera så vi får se ? Mvh Nils

  Hej! Kul med respons! Ja verkligen, de känns verkligen undervärderade med tanke på vad för bil man får för pengarna! Har alltid haft en viss attraktion till 80talet, både musik och klädstil, då känns det nästan naturligt att göra detsamma med min hobbybil ?

  Ja, mycket bra musik! Och kläderna är ju inne igen – min yngsta dotter klär sig som tjejerna i min gymnasieklass. Läge för hockeyfrilla också??

  Mycket! Kan lova dig att det nästan bara spelas den sorten i min Philips kasettspelare 🙂 Och jag ser ut som farsan gjorde haha! Har faktiskt sett några ha det, men jag kör på mittbena istället 😉

  #482416
  vinternoll
  Deltagare

  Kul bil, gummibandsfärgad är underskattat! Tycker det är läckert. Inredningen i beige är snyggast tycker jag, och verkar vara riktigt hel och fin efter noggrann puts ?? Kämpa på, och uppdatera så vi får se ? Mvh Nils

  Tack! Det är minst sagt en både udda och häftig färg, får se vilken färg det får bli sedan! Men inredningen gillar jag, däremot är dörrsidorna i ett ganska styggt skick. solblekt och inbränd aska samt upplöst masonit. Så de ska jag försöka renovera och ev lacka om – möjligtvis svart. Kan bli en snygg brytning till det beiga (?)

  Tack! Ska försöka mitt bästa 🙂

  #482420
  Saab_ahed
  Deltagare

  Hej!

  Va roligt med en klassiker. Min första tanke med avseende på färgen var precis som du skrev, lite udda, men därmed också speciell. (typ definition av SAAB?)
  Gummibandsfärg har jag inte hört förut, men förstår kopplingen ?
  Jag tycker du ska behålla den beige och slänga på lite stripes, istället för att måla om. Men du bestämmer givetvis själv.
  Beige, stripes, och dedär fälgarna blir väl ett coolt, ”funky” 80-tals stuk?

  Tråkigt med olyckan, och vilka fegisar till människor det finns som smiter från sina handlingar…
  Såg inga bucklor på bilderna, var det denna bil du blev påkörd i?
  Oavsett, lycka till med planerna. Jag ser gärna mer bilder av den.

  Ha de gött! 🙂

  #482423

  Saab 99a!!! ?
  Är ALLTID underskattade. Det är som du säger, en ”körmaskin” där man kan ändra och justera mycket. Det efter eget tycke och smak.

  Ang stolen så har ja nog 2 av rätt modell/färg.
  Pma om det är intressant. Finns i Mellerud.

  Tack för att du delar med dig!!

  #482424
  Janne Hagnell
  Moderator

  En Volvo 240 med liknande färg har varit ute på Blocket som ”protesbrun”.?

  96 V4 1975 ”Bollen”
  96 V4 1979 ”Sköldpaddan”

  #482430
  Lars Evertsson
  Deltagare

  Verkligen fin och trevlig bil. Du tycker den ser lite ”gubbig” ut med de nya fälgarna, men var bara lugn, om 30år passar ni bra ihop, då är både du och bilen fulländade.

  #482465
  vinternoll
  Deltagare

  Hej! Nu här med en till uppdatering. Skulle från början försöka installera en extern varvräknare från 80talet, men det gick lite si och så. Vet att det är fördraget och hittade kablarna rätt snabbt, hittade styrkabeln men lyckades få varvräknaren att gå upp till 700 varv en enstaka gång sen inte igen, ni här kanske kan hjälpa mig?

  398A6BD3-99B2-4C62-B294-DC511E8E4ECE

  Däremot medans jag grejade och hade bilen igång gick kylfläkten igång, jag har hört den en gång tidigare så en broms låg på och motorn blev varm och den lät frukansvärt, lät som den skulle lägga av närsomhelst eller explodera. För att rensa min frustration från varvräknaren så plockade jag bort den och isär den

  CC9CD31A-9B70-4394-8033-A55B4A665795
  När den var av kände jag genast glappet, så jag särade snabbt på ramen och plockade isär den helt, helt isärtagen glömde jag dock fota.

  A9871777-E90C-403F-8AB0-CFFA0A863857
  Till min överraskning var det en helt vanlig likströmsmotor, dessa har jag jag skruvat en hel med i skolan och även räknat en hel del på, men märkte att det var torrt på de ytor där det inte ska vara torrt, märkte även att den hade en skada – har någon försökt laga den tidigare? Så att den var torr var inte konstigt. Smörjde upp den och prova den på en batteriladdare – knäpptyst.

  467654F2-5907-46D3-A66F-1F766534C252
  Av ren rutin gör jag alltid rent saker

  BAA7A5DF-4719-446D-9E2B-0EEF17500ED3
  Jag har haft en hel del problem med kopplingen på denna bil, och att den dricker bromsvätska. Har som ovan nämnt renoverat huvudkopplingcylindern, vilket fixade problemet för stunden men problemet har återkommit. Kopplingspedalen har låst sig vid några tillfällen, även att bromspedalen har sjunkit måttligt vid tung bromsning vid ex uppförsbackar. Men har inte riktigt Klurat ut varför. Såg nu igår då att röret mellan slav och huvudkopplingscylindern läcker. Förstår inte hur jag missat det. Plockade snabbt av det och åkte med förhoppning att Uddevalla hydrual kan fixa det.

  76899FF7-C80F-4E75-9421-EDC7C3D8E924
  Vilket de kunde! Det kostade även bara 50(!!!!) kronor! Satte snabbt ihop det och kopplingen känns banalt annorlunda, växlarna glider in på ett helt annat sätt och bromsen känns hård igen.

  D21FFB34-7714-4E68-B1B8-3164DE602003
  Sen så har jag retat mig att denna plasten varit såpass repig, så plockade bort. Råkade dock paja ”knappen” till trippmätaren, så får fixa en ny hastighetsmätare vid ett senare tillfälle.

  C6BC7254-4A3F-4162-870F-EFD7F4AFF03E
  Snabb polering gjorde mkt, är betydligt större skillnad i verkligheten.

  2BC34D9A-4A0A-46B5-9AEB-7A00107A0C1D

  Bilagor:
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 37 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng