Vart är våran hobby på väg ?

Forum Övrigt Allmänt Vart är våran hobby på väg ?

 • Detta ämne har 80 svar, 30 deltagare, och uppdaterades senast 2008-02-20 22:12 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 81 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #17418
  perhaninge
  Deltagare

  Jag följer utvecklingen av sålda delar och bilar ganska noggrant och undrar vart våran hobby ( Saab ) är på väg ?
  Har fixat med Saab sedan 18 år tillbaka.
  Jag förstår allt det där med tillgänglighet och ålder men jisses vad priserna drar iväg, på allt.
  Jag har några grejer som jag funderar på att sälja för att hjälpa en kille eftersom jag inte behöver grejerna förrän om ett par år.
  Men ärligt talat vet jag inte om jag vågar för att när jag behöver grejerna igen så är jag rädd för att det kommer att kosta det dubbla :crying:
  Känner att det finns stor risk för dammsamling, ja vet, samtidigt gör det grejer tillgängliga för att folk äntligen får betalt för dom, klyvet som baken.
  Vet inte riktigt vad jag vill få för respons på detta inlägg eftersom jag ”talar” mot mig själv och mina argument.
  Men håll med om att prisutvecklingen går mot nya höjder?
  Jag har alltid tyckt att det varit ok att någon köper grejer för en vettig peng för att grejerna ska komma till nytta men om utvecklingen fortsätter så undrar jag om det inte kommer att hamstras i garagen, vad tror ni?

  #117684
  stefan
  Deltagare

  det här är nog en trend som man får leva med. Tyvärr är det ju så att vi svenskar varit lite bortskämda med delar i överflöd och till ganska humana priser. Nu när det vänt och lagren börjat tömmas så blir det svårare och svårare att hitta saker och självklart stiger priserna. Både delar och bilar har blivit dyrare och det är ju bara titta på hur intresset är utomlands. Mycket stort vill jag påstå och sen står vi svenskar och svär över att bilarna går utomlands när vi själva fortfarande lever kvar i en fantasivärld om att man inte ska få mer än några tusen för en skaplig V4 eller 99.
  Jag säljer ju delar själv och försöker hålla humana priser men jag kan hålla med om att vissa delar blir onödigt dyra på sina håll. Tradera till exempel. Detta beror ju tyvärr inte på tillgången i sig utan att de som köper inte vet var de hittar delar. Både klubben och vi som pysslar med delar har nog ett hästjobb framför oss om vi ska nå ut till majoriteten och visa vad som finns.

  #117690
  wibbe60
  Deltagare

  Här är en som inte ger sig i alla fall. Ny annons för 80:- var och varannan dag. Han har nog gett sig den på att få upp priset på gamla bilar :whistle:

  #117692
  janneh
  Deltagare

  Det är förstås som vanligt tillgång och efterfrågan. Själv tror jag att priserna i Sverige aldrig kommer att bli som utomlands eftersom kvoten intresserade/tillgång på delar o bilar är lägre här än utomlands. Utomlands är Saab en udda och exotisk bil medan den ofta ses över axeln här hemma samtidigt som vi av förklarliga skäl har mycket bilar och delar. Det som kan irritera mig är vissa personers inställning att ”Om ni inte betalar de priser jag kräver är ni idioter som förstör hobbyn!” Att försöka med ett högt pris är väl OK men om man inte får ut det är det bara att inse faktum: Efterfrågan var inte så stor.
  Något som är mycket trevligt i klubben är att många anser att det är bättre att en klubbkollega får nytta av grejerna än att de ligger och samlar damm. Priset löser man alltid eller också kör man byteshandel.

  #117693
  pelle s
  Deltagare

  Å andra sidan kommer det ju att bli mer intressant/lönsamt att starta nytillverkning av delar. Än så länge är skillnade mellan nytillverkat och äldre delar lite för stort. Många nytillverkningsplaner stupar på att delarna blir alldeles för dyra.

  #117694
  perhaninge
  Deltagare

  Ytterligare ett argument mot mig själv :whistle:
  Nu när delarna börjar bli ”värda” något så kanske folk tycker att det är värt att annonsera ut delar istället för att skicka dom på tippen?

  Citat:Något som är mycket trevligt i klubben är att många anser att det är bättre att en klubbkollega får nytta av grejerna än att de ligger och samlar damm. Priset löser man alltid eller också kör man byteshandel

  Håller med till fullo, allt som oftast så möts man av detta inom Saabklubben, tack & lov.

  Men som Stefan skrev, en del av det som klubben väljer att tillhandahålla tillsammans med killar som Stefan själv och andra hjälper nog till en hel del till att hålla ner priserna.
  Tror Stefan är något på spåren :applause:

  #117696
  stefan
  Deltagare

  Just när det gäller reservdelar så är det lika dyrt att tillverka delar till Saab som nån annan veteranbil. Problemet är nog inte priset i sig utan att marknaden varit mättad på delar. Begagnade delar har alltid funnits i drivor och till stor del även nya delar ute på marknader. Till saken hör bara att folk fortfarande idag kippar efter andan om en hjulcylinder kostar 500kr när Biltema tog 39.90 för dem när de fanns där.
  Där ligger tex volvo 10 år före i tiden, marknaderna är tömda på godbitar och specialisterna har funnits ett tag och ägarna inser liksom att behöver jag den här delen så kostar det.
  Man får liksom inse att en V4 renovering kan hamna på 100 000 även om vi svenskar bara värderar modellen som sådan till 19 900 eller nåt sånt.

  #117700
  perhaninge
  Deltagare
  Stefan wrote:
  Till saken hör bara att folk fortfarande idag kippar efter andan om en hjulcylinder kostar 500kr när Biltema tog 39.90 för dem när de fanns där.

  Hmm, tid, kostnader för att renovera gamla skitiga reservdelar eller montera nytt fräscht.
  För min del så monterar jag hellre nytt och vet att det blir bra, jag är bara tacksam över om det finns delar att tillgå.
  Det är mest priserna på ”beggat skrot” som förvånar mig, renovering utav detta plus inköp blir ibland ( tror jag ) lika dyrt.
  Fast å andra sidan så har jag ingen brådska med att bli klar med mitt projekt, är liksom typen som tycker att själva ”resan” är det roligaste :blush:
  Håller med när det gäller resonemanget om Volvo, grannen renoverar en PV 444 och har inga problem med att få tag på delar ( bara pengar 😉 )

  #117732
  saabaero
  Deltagare

  Jag tror det är få som hamstrar delar i spekulativt syfte, även om det kanske förekommer. Kanske är bättre att köpa billiga ”godsaker” och lägga i en lada för försäljning senare än att pensionsspara?
  Jag kan erkänna att jag samlat på mig delar till 900/9000 som är svåra att hitta, dock inte som spekulation utan för ev framtida behov.

  #117753
  perhaninge
  Deltagare

  Har ett par polare som har grejer till förban else men vägrar släppa något utav det.
  Den ena har köpt det mesta billigt på -80 talet och den andra har det som arvegods och i dom gömmorna så blir man lätt som ett barn i en godisfabrik.

  Den ena har alltid ”planer” men värdet på grejerna gör att han inte vill använda dom, den andra vill ha det som du nämner som pensionsfond.
  Har samtidigt förståelse för det, bara att gå till sin egen plånbok.
  Tyvärr så tror jag att det hindrar lite av viljan som finns att avyttra det som man har ett enstaka ex av för att hjälpa till p.g.a att en ersättning av delen kommer att kosta så mycket mer.
  Jag är själv i den situationen och det är därför dessa funderingar har börjat.

  Bara funderingar, hata mig inte :lecture:

  #117781
  janneh
  Deltagare

  Ja, folk har ju rätt att göra vad de vill med sina grejer, inklusive de som hellre skrotar sin bil än säljer den (fast intresse finns) med motiveringen ”Om inte jag kör bilen ska ingen annan göra det heller!”

  #117783
  benny
  Deltagare
  JanneH wrote:
  Ja, folk har ju rätt att göra vad de vill med sina grejer, inklusive de som hellre skrotar sin bil än säljer den (fast intresse finns) med motiveringen ”Om inte jag kör bilen ska ingen annan göra det heller!”

  Vart du lite ironisk nu…?
  Eller menar du att det finns dem som tänker/handlar så?

  #117786
  Lollo
  Deltagare

  Ja det finns de som tänker sp, vet om en som råkade vara på skroten när gubbe kom med en V4:a i ny skick som skulle skrotas för ingen annan skulle ha bilen, han tjatade på att han skulle få köpa bilen men icke, gubben gick inte därifrån föräns gubbarna på skroten hade kört gaflarna genom bilen och lyft upp den på högen:-(

  #117961
  janneh
  Deltagare

  Jajamen, så är det tyvärr. Tack och lov inte så många, vanligare är att folk får dollartecken i ögonen när någon plötsligt visar intresse för deras gamla skrot och tror att de ska kunna skära guld istället för rost…

  #117970
  Lsoderlund
  Deltagare

  Tyvärr så styrs priset efter efterfrågan, och vad jag insett de senaste åren är att gamla saabar efterfrågas, men bilarna finns inte för att mätta marknaden.

  Sen ang personen som skrotade bilen, det är väl lite idioti, men vissa gamla gubbar är sådana. När man själv ska sälja sin bil så vet vi väl alla att det finns idioter som tror att de kan få bilarna för nästan inget alls. Var själv med om det när jag sålde min 900a nyligen. Fick mail och telefonsamtal om folk som bjöd mattor, diamanter, hundar, kläder, tv-apparater och liknande som betalning för bilen, fick även en som ville köpa för 500kr. Ska det vara så, skrotar jag hellre bilen än ”skänker” bort den till ngn av dem. Men det finns även folk som verkligen ser det rätta värdet. Köparen av min 900a prutade endast 500kr från ursprungspriset, detta på plats efter provkörning och allt.

  Saab 99 GL ´83 "Tant Brun"
  Saab 900 Turbo cabriolet ´87 "TureTurbo"
  Saab 96 TT ´65 "Pruttingvar"
  Saab 9-3 Vector SC ´09

  Skämsbil:
  Audi A6 Avant

  Kassör Svenska Saabklubben samt medlem i Bakrutans redaktion

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 81 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng