Hur startar man en motor som…

Forum Modellspecifika forum OG900 Hur startar man en motor som…

Detta ämne innehåller 21 svar, har 13 deltagare, och uppdaterades senast av 2006-03-17 05:45.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 22 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #13949

  krister
  Deltagare

  …har stått stilla i elva år? Konstig fråga, jag vet , men det handlar om att väcka liv i en slumrande 900 turbo. Att byta olja före uppstart är ju givetvis ganska självklart, men vad ska jag använda mej av för sorts olja ? Att hälla i en modern syntetolja i en gammal motor brukar ju inte vara särskilt lyckat, samtidigt som en turbomotor helst vill ha en tunn o smidig olja. Jag känner mej onekligen ganska kluven. Har inte precis tänkt att göra en motorrenovering just nu. Hur skulle ni göra? Tips mottages tacksamt!

  /Krister

  #93177

  Lollo
  Deltagare

  Heja.
  Vad har du fått tag i för trevligt??
  Jag skulle byta olja till någon vanlig billig mineral olja, rycka bort tänd kabeln på tändspolen och köra runt den på startmotorn ett tag så det blir oljetryck, sedan försöka att starta den, köra den varm och byta olja och filter igen, och kanske även göra om denna sak efter ett tjogotal mil, men det är bara min synpunkt på det hela, jag struntade i att byta olja direkt på min 99:a och den gick ca 16 mil innan turbon gick åt skogen

  #93178

  anonymous
  Deltagare

  Hallå!

  Är absolut ingen expert i ämnet, och är absolut inte hemma på oljor, men jag har lärt mig att på traktorer som stått länge ar det först och främs viktigt att se till att motorn går runt, men detta förutsätter jag ju naturligtvis att du redan gjort…

  Där ifrån kommer även att ja tror det kan vara bra att hälla LITE olja direkt ner i cylindrarna, för att hjälpa till att bygga upp en hinna.

  Någon annan får ta det där om oljor, då jag helhjärtat följer handboken i det fallet. Dock skulle man kanske kunna rulla bilen med en hög växel i, för att oljan ska få ”röra” lite på sig, med det är bara en spekulation.

  #93179

  stefan w
  Deltagare

  Jag instämmer i det där med mineralolja till att börja med så länge den är godkänd för turbo. Byt filter ofta första tiden, se också till att inte vevhusventilationen är igenkleggad så att motorn kan andas. Det är lätt att glömma den biten på en motor som stått. Håll utkik efter läckor t.e.x. packboxar, slamgar o.s.v.

  #93180

  krister
  Deltagare

  Här trillar det in tips, vill jag lova. Man tackar!! Bilen i fråga är en -80 års 900 turbo. Det är ett objekt, så det är inte aktuellt att ta den i trafik än på ett tag. Men det kan ju vara behändigt o smidigt att i möjligaste mån låta den få rulla in o ut ur garaget för egen maskin. Det är min grabb som ska ha den när han fyllt 18.

  /Krister

  #93181

  Lustgasen
  Moderator

  Åhå, en gammal goding rent utsagt , som lollo sagt. Pumpa upp trycket med hjälp av att köra på startmotorn i ca 30 sek.Sen byta motorolja rättså ofta ibörjan…

  Saab 99 Van -77

  Sekreterare och redaktör i Svenska Saabklubben

  #93182

  hans s.
  Deltagare

  Vad gäller olja skulle jag göra min normala procedur med gamla okända motorer: Öppna ventilkåpan och se så det inte är för tjockt med avlagringar där, för i så fall skall man helst plocka ner motorn och rengöra. Byta filter, hälla i billig olja, varmköra ordentligt, byta olja och eventuellt filter(billigt filter är OK vid kort användning) om oljan ser altför ful ut, fortfarande billig olja. Kör lungt runt 50 mil med koll på oljan. Upprepa föregående om oljan ser allt för illa ut. Byt till bra olja(syntet) och bra filter.
  Största skilnaden mellan en billig och en dyr olja brukar vara att den billigaste slits fortare framförallt vid högre temperatur.
  Angående syntetolja i gamla motorer så sa man redan innan syntetoljan att största chansen att få en gammal motor att rasa var att byta olja. Har man varit nogrann med oljebytena så är det inget problem att byta till ny olja men har motorn gått många mil med bara påfyllning av olja utan filterbyte finns alla de milens skit kvar i oljan eller som avlagringar i motorn. Byterman olja (syntet eller vanlig) i en sådan motor kommer rengöringstillsatserna i oljan att lösa upp skiten vilket kan få smörjsystemet att haverera.

  #93183

  Jonathan
  Deltagare

  En 18-åring med nytaget körkort i en 900 turbo?? Den bilen är ju dödsdömd redan nu……

  #93184

  gammsaaben
  Deltagare

  En 18-åring med nytaget körkort i en 900 turbo?? Den bilen är ju dödsdömd redan nu……

  Jag vet inte det jag. Och jag antar att du inte känner personen ifråga? Min första bil var händelsevis en blåmetallic 900 Turbo -80 för 10 år sedan. Bilen var i bättre skick när jag sålde den än när jag köpte den.

  #93185

  Jonathan
  Deltagare

  Håll med om att oddsen för att den här bilen håller längre än ett halvår är ganska dåliga. Kanske grabben som ska få den är jätteförsiktig med bilen men tyvärr så tror jag inte det. Synd på en 900 turbo -80, dom är nog sällsynta ändå.

  #93186

  pelle s
  Deltagare

  Bengt: Dina inlägg är väl lite väl fördomsfulla?!

  När jag var 18 förfogade jag över en 900 GL Och den var definitivt inte sämre efteråt! Jag och brorsan delade den sedan i flera år när han fick körkort…

  Eller är det så att du tänker tillbaka på din egen förmåga att vårda dina ägodelar?

  Klart att grabben ska ha en 900 turbo!

  Kram
  Pelle

  #93187

  Martin Sigge
  Deltagare

  Just det. Mindre gnäll och fördomsfulla kommentarer tack! Åldras med värdighet istället. Gnällde på ungdomen gjorde redan Aristoteles, så det är redan gjort. Dessutom bör vi byta tråd om vi fjärmar oss från ämnet.

  Puss & Kram

  MO

  #93188

  Molte
  Deltagare

  Ursäkta att jag också kommer in o gnäller i tråden, men tycker att det är dålig stil att uttala sig på de sättet. Ni känner förmodligen inte grabben, och vad är de som säger att en 18:åring inte kan vara rädd om bilen. Pappan är ju SAAB:intresserad så varför skulle det inte smitta av sig på sonen? Och är sonen intresserad så har han säkert förstånd att ta hand om den och kan säkert få hjälp av sin pappa.
  Vill ni inte ha in nytt blod i saabkretsar? I så fall kommer det sluta med att ni sitter på hemmet och era älskade bilar körs till skroten! Så se till att stötta oss unga istället!

  MVH Magnus

  - 9-3 Aero 2,8T XWD TX Edition, Hirsch Performance -10
  - 9000 CC 2,3 Turbo 16 Sport -91 när det är sommar
  - 96 GL V4 Super -79 när vägen svänger
  - 90 T16 -87 när jag ska överraska

  #93189

  pelle s
  Deltagare

  Molte:
  Precis min poäng! Jag drömmer om den dagen då mina barn börjar intressera sej för bilar och förhoppningsvis vill renovera en gammal SAAB tillsammans med sin pappa!

  Kram
  Pelle

  #93190

  pelleturbo
  Deltagare

  För att återgå till ämnet,jag hade bytat olja och filter en vanlig mineralolja duger bra.Jag hade även kontrollerat bensinen i tanken och evtuellt bytat(bensin är en färskvara)kolla också så att bensinpumpen startar.Lossa kabeln från tändspolen och säkringen till bensinpumpen,kör runt motorn så du ser att oljetryckslampan slocknar.Om den sen startar så låt den gå på tomgångsvarv eller lite högre 1000-1500 varv och varmkör den.Hoppas att det går bra brukar bli lite komplikationer när det stått så länge,torkade gummislangar mm.Ett tips är att efter start och varmkörning byta gummina som spridarna sitter i de brukar torka och få som följd att den går oroligt och tar tjyvluft.Sen är det ju bara att lära sonen att köra en turbobil,min son har haft 900turbo som första bil och det har gått bra,lite växellådsbyte men det är inget ovanligt på 900Turbo.Lycka till

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 22 totalt)

Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng