Lutbad

Forum Övrigt Off Topic Lutbad

 • Detta ämne har 35 svar, 12 deltagare, och uppdaterades senast 2006-05-29 07:55 av .
Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 36 totalt)
 • Författare
  Inlägg
 • #14199
  kaparn
  Deltagare

  Hej!

  Jag läste för en tid sedan ett inlägg i en motortidning om en gammal avrostningsmetod som bestod i att man lägger rostiga grejor i ett lutbad och kopplar på en batteriladdare med rostig grej på minuspolen och en zinkanod på pluspolen.
  Eftersom jag för tillfället inte har tillgång till bläster så prövade jag denna metod med riktigt bra resultat.
  Jag lät grejorna ligga i ungefär tolv timmar (så man får inte ha bråttom) och efter avskjöljning i friskt vatten så var det bara att låta grejorna torka och den lilla rost som satt kvar blåstes lätt av med tryckluft.
  Jag bifogar en bild med resultatet (Det är den högra som är lutbehandlad)

  #94744
  kaparn
  Deltagare

  Här är en bild på badet in action oxå. Det blir en del otrevliga ångor av detta så det är därför jag håller till utomhus.

  #94745
  mikael sjogren
  Deltagare

  Jag brukar använda citronsyra, funkar gör bra.

  #94746
  kaparn
  Deltagare

  Jo det glömde jag skriva. Vitsen med lutbadet är ju att delarna blir elförzinkade och därigenom får ett hyfsat rostskydd, syra som föreslås har ju den nackdelen att det fräter på metallen.

  #94747
  stenling
  Deltagare

  Måste bara ta och tacka för tipset!! Jag har länge funderar kring hur jag ska få en del saker som t.ex. länkarmar rena och fina! Bläster är något som även jag saknar

  #94748
  mikael sjogren
  Deltagare

  Går inte Zinken i lösning???
  Elektrokemiskt är ju zink oädlare än järn.
  Offeranoden är ju zink(metall) och järnet är oxiderat.
  Nu är det ett tag sedan man gick i skolan.
  Någon Kemist där som vet att förklara?

  #94749
  hans s.
  Deltagare

  Jag har också testat denna metod också med bra resultat. Skilnaden är att jag haft armeringsjärn på pluspolen. Jag hittade info om detta på följande sida: http://antique-engines.com/electrol.asp

  #94750
  kaparn
  Deltagare

  Skitdetsamma resultatet blir fantastiskt.

  #94751
  saab-jonte
  Deltagare

  Hur får man tag på dessa delar man behöver till detta, Lut, Zink m.m. strömkällan är inget problem… om man har en tillräkligt stor balja måste det gå att stoppa ner fälgar i badet även eller? tar det bort färgen på dom med…?

  #94752
  kaparn
  Deltagare

  Lut = Kaustik soda köpte jag på konsum 750gr a´25 kronor till 20 liter varmt vatten ungefär, om batteriladdaren slår i topp så kan man späda lite till, min laddare ligger på 12-15amp ungefär. Det går även att flytta isär arbetsstycket och zinkanoden och på så sätt få ner laddstyrkan, man får justera lite.
  Zinkanoden kommer från en båttillbehörsbutik och är egentligen tänkt att sitta runt en propelleraxel, 40:- gick den lös på.
  Och tar det även bort gammal färg? Ja det gör det men man kan få borsta lite nu och då för att få bort allt, det beror lite på vad för typ av färg det är målat med.
  En lite varning!! Stoppa inte ner nåt av aluminium det blir nämligen kolsvart. Och använd handskar det svider som attan och naglarna blir bruna.

  #94753
  mikael sjogren
  Deltagare

  Tja, har ju faktiskt själv prövat metoden.
  Men vad jag tror så blir inte artikeln förzinkad.
  Zinken blir till oxid löst i soppan och fastnar inte som metall på stålet.
  Skulle föreslå att man tvättar den och minst sprutar den med kallgalv ändå.

  En zinkanod kan man fixa i närmaste båt-tillbehörs handel och t.ex. målarsoda i färgbutiken.
  Och en rejäl plastbalja är ju inte direkt omöjlig att hitta.

  #94754
  stefan w
  Deltagare

  Borde det inte fungera med en bit rostfritt från en gammal diskbänk eller tvättmaskinstrumma som +-pol??

  #94755
  fredric c
  Deltagare

  Njoooooo jag vill ha det till att artikeln blir förzinkad. Dock blir det nog inte riktigt i närheten av den kvalitet som en riktig ytbehandlare kan få, även om den kanske duger ganska långt ändå. Zinkbad delas oftas i huvudsak in i alkaliska och sura. De alkaliska är baserade på zinkoxid (zinkvitt) 10-15 g/l och natriumhydroxid (natronlut) 100-150 g/l och även i viss mån natriumkarbonat och organsika ämnen så kallade glansbildare. Zinkoxid löser sig tämligen svårt i alkaliska lösningar, men zink kan absolut finnas löst i alkaliskalösningar. Zink löses lätt elektrolytiskt precis som kaparn har gjort. Alkaliska zinkbad används ofta av ytbehandlare för förzinkning av bildelar.
  Så garagemetoden är kanske inte så dum, bara man är försiktig. Starka alkaliska lösningar fräter allvarligare än till exempel batterisyra och de är mycket svåra att skölja bort, stänk i ögonen ger nästan garanterat synskador. Så ta det försiktigt bara så ni kan njuta av de fina detaljerna sen!

  #94756
  fredric c
  Deltagare

  Borde det inte fungera med en bit rostfritt från en gammal diskbänk eller tvättmaskinstrumma som +-pol??

  Nej, det funkar inte tyvärr. Rostfritt kommer inte att lösa sig alls. Dessutom är rostfritt järn (och oftast krom) så OM det skulle funka så tillför man bara detaljen mera järn.
  Rostfritt är ibland ett alternativ till så kallade inerta anoder, dvs anoder (pluspoler) som inte löser sig i lösningen (elektrolyten) och tillför metall.

  #94757
  stefan w
  Deltagare

  Tanken var inte att den skulle lösa sig, då har man ingen +-pol längre . Tanken var bara att rostreducera. En gammal tvättmaskin eller diskbänk är lätt att sno en plåtbit av som håller ett tag.

Visar 15 inlägg - 1 till 15 (av 36 totalt)
 • Du måste vara inloggad för att svara på detta ämne.

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av kakor. mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng